Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bu da Bursa’nın müjdesi: Hızlı tren için 9.5 milyar liralık ihale

Gerçek olan şu… 23 Aralık 2012’de soğuk bir kış günü Balat’ta temel atarken hepimizde büyük heyecan vardı. Bursa’ya hızlı tren gelecek, Türkiye’nin dördüncü büyük kentinin ulaşım anlayışı değişecekti.

Gelin görün ki…

O heyecan bitmeyen tünellerde tükendi. Bir türlü başlanamayan Yenişehir-Osmaneli hattı ihalesi iptal olunca da yıkıldı.

Bu süreçte…

Trenin kategorisi bile değişti, Yüksek Standartlı Demiryolu hattı oldu. Yine de, siyasetçi takibi sürdürdü, milletvekilleri konuyu gündemde tuttular.

Özellikle…

Geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu her ortamda başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Ulaştırma Bakanları’na bıkmadan “Bizim tren ne oldu?” diye sordu.

En son da, Gemlik’teki yerli otomobil fabrikası temel atma töreninde Cumhurbaşkanı ve Ulaştırma Bakanı’na yöneltti.

Sonrasında…

5 Ağustos günü bu sütunlardan “İşte beklenen haber: Hızlı trenin bir ucu Bandırma, bir ucu Osmaneli ihaleye çıktı” başlığıyla gelişmeyi duyururken, içimizde, 2018’de yapılıp iptal edilen ihaleye benzemesi kaygısı vardı.

İşte…

Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nde perşembe günü davet yöntemiyle 5 firmanın katıldığı ihaleyi uzaktan bu kaygıyla izledik.

İlk turda Kolin İnşaat ve Yapı Merkezi ortaklığı 9 milyar 853 milyon 198 bin 717 lira 54 kuruş, Kalyon İnşaat ise 9 milyar 990 milyon 632 bin 770 lira 65 kuruş teklif verdi.

Limak İnşaat ve Heitcap ortaklığı 10 milyar 465 milyon 979 bin 260 lira teklif verirken Özaltın İnşaat’ın teklifi 11 milyar 217 milyon 048 bin 037 lira 61 kuruş, İC İçtaş İnşaat’ın teklifi de 11 milyar 751 milyon 082 bin 094 lira oldu.

İkinci turdaki pazarlık bölümündeyse, Kalyon İnşaat’ın 9 milyar 449 milyon liralık teklifi kabul edildi.

Böylece…

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı projesinin ihalesini yaklaşık 9.5 milyar liralık teklifiyle Kalyon İnşaat kazandı.

Açıkçası…

Gözlerin ve kulakların Cumhurbaşkanı’nın açıklayacağı müjdeye çevrildiği bir süreçte, bu ihale de Bursa’nın müjdesi oldu.

İhaleyle neler olacak?

 

Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattı’nın 23 Aralık 2012’de temelinin atmasıyla başlayan 106 kilometrelik proje, Bandırma’nın eklenmesiyle Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı adını aldı ve 201 kilometreye ulaştı.

İhaleyle…

56 kilometrelik Bursa-Yenişehir hattının altyapısı bitirilip elektrifikasyon, sinyalizasyon, telekomünikasyon işlerinden oluşan üstyapısı yapılacak. Aynı şekilde 50 kilometrelik Yenişehir-Osmaneli ve 95 kilometrelik Bursa-Bandırma hatlarının da alt ve üstyapıları yapılacak.

İhale…

Kamu İhale Kurumu onayından sonra yer teslimiyle başlamış olacak.


Bakan’a mektup yazdı: Taşımalı eğitim kalksın, köy okulları açılsın

 

Ona… “Siyasetin emekçisi” demek mümkün. Yıldızı, 1980 öncesi döneminde CHP Gençlik Kolu Başkanı olarak parladı.

Kemal Demirel ilçe başkanlığı, CHP İl Başkanlığı yaptı. 2002-2011 arasında iki dönem CHP Bursa Milletvekili seçildi, MYK Üyesi oldu.

Döneminde en çok soru önergesi veren milletvekili olarak rekorlar kırdı. Bursa’ya tren gelmesi için yurdun her köşesinde yürüyüş eylemleri yaptı.

Özel olarak kapatılan köy okulları ve taşımalı eğitim sorunuyla da ilgilendi, bu sorunu incelemek için yurt gezileri yaptı. Meclis’te araştırma önergesi verdi.

Bu süreçte…

Pandemi nedeniyle okulların açılması tartışılırken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yolladığı mektupla düşüncelerini iletti.

Dedi ki:

“Pandemi sürecinde bir kez daha gördük ki, taşımalı eğitim çok sakıncalı. O nedenle taşımalı eğitim bir an önce tamamen kaldırılmalı. Buna karşılık, daha önce kapatılan köy okulları bir an önce açılmalı.”


Türkiye’nin 50 yıllık rüyası

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı dinlerken şunu düşündük: Türkiye 50 yıldır petrol arıyor. Zaman zaman Batman’dan haberler geliyor, ama petrol üretimi için yeterli miktara ulaşılamıyor.

Yine…

Yıllardır Türkiye yabancı şirketlerin sondaj gemileriyle Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arıyor. Fakat o şirketler bir türlü bulamıyorlar.

Bu kez…

Aramayı kendi gemimiz yaptı ve büyük bir rezerv buldu. Aynı yerde daha da fazlasının olduğu haberleri ise umudumuzu arttırdı.

Gerçekten Türkiye için müjde oldu.

“Köyünün geleceği MİSİ’n?”

 

Fotoğraflar çok hoşumuza gitti. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in başlattığı projeyi de çok beğendik. Adını da sevdik:

“Köyünün geleceği MİSİ’n?”

Projede…

Nilüfer’in gözdesi Misi Köyü’ne giden Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, çocuklarla bir araya gelmiş ve onlara “Köyünüzün geleceği misiniz?” diye sormuş.

Misi’nin çocukları da, köylerinin gelecekleriyle ilgili düşüncelerini içten bir dille anlatmışlar, gelecekten beklentilerini doğrudan Başkan’a iletmişler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X