Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Devlet, Bursa’da da Suriyelilerin yaşadığını 6 yıl sonra fark etti!

Toplantıyı… İçişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Göç İdaresi Başkanlığı düzenledi. Bu nedenle Ankara’dan aralarında akademisyenler, uzmanlar ve üst düzey bürokratların bulunduğu kalabalık bir heyet geldi.

Aslında…

Organizasyonun amacı önemliydi. Ankara’dan gelen Göç İdaresi Başkanlığı yetkilileri ve uzmanları, Suriyeli mültecilerle yerel toplum arasındaki etkileşim üzerine arama çalıştayı yaptı.

Çalıştayda…

Kent dinamikleriyle küçük gruplar halinde ayrı toplantılar düzenlenerek her kesim açısından sorunun görünümü ortaya çıkarılmaya çalışıldı.

Bu nedenle de…

Anatolia Otel’de gerçekleşen buluşmada değişik kesimlerin temsilcileri olarak 10 kişiyi geçmeyen farklı gruplarla toplantılar yapıldı.

Örneğin…

1.-yazi-icin-bursadaki-suriyeliler.jpgEsnaf Odaları bünyesindeki değişik odalar gibi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın değişik komiteleri gibi, iş dünyası dernekleri gibi farklı grupların temsilcilerine 10’ar kişiyi geçmeyen toplantılarda Suriyeli mülteciler soruldu.

Bu noktada…

O toplantılarda moderatörlük üstlenen Göç İdaresi Başkanlığı uzmanlarının konularına hakim oldukları ve katılımcıları doğru yönlendirdikleri görüldü.

Nitekim…

Oturumlarda Suriyeli mültecilerin öncelikle dil sorunu yaşadıkları, bu sorundan kaynaklanan pek çok sorunun da beraberinde geldiği ortaya kondu.

Yine…

İşyeri açmak isteyen mültecilerin karşılaştıkları sorunlarla, çalışmak isteyenlerin yaşadıkları sorunlar arama toplantılarında anlatıldı. Katılanlar, BTSO’nun daha hazırlıklı geldiğini ve komite temsilcilerinin ellerindeki araştırmalara dayanarak somut bilgiler verdiklerini söylediler.

Sonuçta…

Bursa’daki Suriyeli mültecilerin günlük yaşam içinde karşılaştıkları sorunlar net bir fotoğraf olarak ortaya çıktı.

Kuşku yok ki…

Bütün bunlar çok güzel. Devletin toplumsal bir sorunun fotoğrafını çıkarmak istemesi ya da röntgenini çekmeye niyetlenmesi elbette önemli bir gelişme.

Ne var ki…

Suriyelik mülteciler konusu 6 yıldır Bursa’da var ve artık tespit dönemi çoktan geride kaldığı gibi, çözüm için yol alınmış olması gerekiyor.

Keşke…

Bu güzel toplantı 6 yıl önce göç başladığında ve toplumsal tedirginlik ortaya çıktığında yapılsaydı.
 

Uzmanlar toplulaşmayı doğru bulmuyor
 

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı’nın Bursa’daki dernek, oda, vakıf gibi sivil toplum örgütleriyle yaptığı Suriyeli mültecilerle yerel toplum arasındaki etkileşim konulu arama çalıştayında mültecilerin kente yerleşimleri de ele alındı.

Çalıştayda…

Suriyeli mültecilerin dayanışma amacıyla belirli semtlerde yoğunlaştıkları ifade edilince, uzmanlar toplulaşma olarak adlandırdıkları bu tür bir arada yaşama anlayışının başka sorunlara yol açabileceği uyarısı yaptılar.
 

137 bin Suriyelinin asayiş sorunu yok, ama adaptasyon sorunu var
 

3.-yazi-icin-bursa-valisi-izzettin-kucuk.jpgBursa kent yaşamındaki Suriyeli mülteciler konusu, Bursa Valisi İzzettin Küçük’ün de yakın takibi altında.

Sohbetimizde…

“Bursa’da 137 bin Suriyeli mülteci var” diyen Vali Küçük öncelikle yaşam açısından konuyu şöyle değerlendirdi:

“Başka kentlere göre Bursa’daki Suriyeli mültecilerin durumları daha iyi. Büyük bir kısmı çalışıyorlar. Bir kısmı kendi işyerini açtı. Az sayıdaki mağdura da vakıflar, dernekler, hayırsever kuruluşlar yardım ediyor.”

Bu noktada…

Ziyaret ettiği her ailede mutlaka Suriye’deki iç kargaşada yaşamını yitirenler olduğunu vurgulayan Küçük tabloyu anlatırken “Can ve namus gibi büyük bir korkuyla göç ettiler, kabustan geliyorlar” dedi.

Tespiti şu:

“Bursa’da yaşayan Suriyelilerin asayiş sorunu yok. Her toplumda ne kadar muzır insan varsa, onlar arasında da o kadar var.”

Ardından…

“Yaşam biçimlerinden kaynaklanan adaptasyon sorunları var” deyip örnek verdi:

“Gece pek uyumuyorlar, yaşam biçimlerinden kaynaklanan alışkanlıkla dışarıda kapı önünde oturuyorlar. Gürültücü oldukları da doğru. O nedenle sık sık uyarılıyorlar.”

Şunu da ekledi:

“Türkçe bilmemeleri en önemli sorun. Dertlerini anlatamadıkları için sorun yaşıyorlar.
 

BM Suriyeliler için 6 okul yapacak
 

Bursa Valisi İzzettin Küçük’e, öğrenim gören Suriyeli çocuk sayısını da sorduk. Şu cevabı verdi:

“Okullarımızda 14 bin Suriyeli çocuk eğitim görüyor. Bu rakam, Bursa’daki Suriyeli çocuk sayısının yüzde 60-65’ini oluşturuyor.”

Sonra da şunu açıkladı:

“Birleşmiş Milletler bize Suriyeli çocukların öğrenim görebilmeleri için 6 yeni okul yapacak. Bu sayede okula giden çocuk sayısını arttırabileceğiz.”
 

DP İl Başkanı Biliz ayrıldı
5.-yazi-icin-ali-biliz.jpg 

Gemlik’te genel asayiş taraması sırasında tartıştığı polislerden dayak yiyen DP İl Başkanı Ali Biliz sağlık sorunları yaşıyor.

Olay sonrası, böbrek nakli olduğu Antalya’ya giden Biliz, etkilenen böbreği için tedavi olurken DP Genel Merkezi’nce görevden alınacağı yolunda haberler yayılmıştı.

Biliz, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle DP İl Başkanlığı’nı bıraktığını açıkladı.
 

CHP’nin açılışı var
 

6.-yazi-icin-chp-mustafakemalpasa-acilis.jpgCHP Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı yeni yeri için açılış yapıyor. 24 Şubat Cumartesi saat 15.00’te yapılacak açılışa CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile Grup Başkanvekili Özgür Özel de katılacaklar.

Açılış sonrası, eski belde yeni mahalle olan Yalıntaş ziyaret edilecek. Akşam saat 19.00’da Mustafakemalpaşa Belediye Düğün Salonu’nda halkla buluşma toplantısı olacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X