Aslında… AK Parti toplumun nabzını tutmak amacıyla kamuoyu araştırması olan anketleri sürekli yapıyor. Belli aralıklarla vatandaşların eğilimleri ölçülüp beklentileri ortaya çıkarılıyor.
İşte…
AK Parti için böylesine önemli olan anketler bu kez yerel seçim hazırlığı olarak gündemde. Belediye başkanları, adaylar, sorunlar, beklentiler yine vatandaşa sorulacak ve çıkacak sonuç yerel seçimin yol haritası olacak.
İşin ucunda seçim ve adaylık olduğu için, bu süreç biraz daha ilgi görüyor ve konuşuluyor. Özellikle de Büyükşehir adayı merak ediliyor.
Nitekim…
AK Parti Genel Merkezi başta AK Parti’nin olduğu her yerde konuşulanları duyan dostlardan biri geçenlerde, “Büyükşehir adayı kim olur?” diye sordu.
Biz de bilinenleri sıraladık:
“Görevdeki isim daima en güçlü adaydır, Alinur Aktaş da ilk aday. Faruk Çelik ve Hakan Çavuşoğlu gibi eski bakanlar konuşuluyor. Bir de eski ve yeni milletvekillerinden layık görülenler var.”
Dinledikten sonra:
“Yaz bir kenara…” diye başladı ve şunu söyledi:
“İsim çok olunca Ankara farklı arayışlara yöneliyor. Onun için de dışarıdan toparlayıcı bir abi olabileceğini duydum.”
Adres de verdi:
“Mehmet Müezzinoğlu milletvekilliği döneminde Bursa ve teşkilatla uyum sağladı, kabul görüp çok sevildi. Neden Büyükşehir adayı olmasın?”
Devam etti:
“Geçenlerde bulunduğum bir ortamda, ‘Su şehri Bursa’ya Su İşleri Bakanı yakışır’ denildi. Veysel Eroğlu’nun aklında Bursa hep var. Onu unutma.”
Telefonu kapatınca Veysel Eroğlu’nu düşündük.
2004 seçimlerine gidilen süreçte, AK Parti MYK’sında DSİ Genel Müdürü olan Veysel Eroğlu’nun Bursa Büyükşehir Adayı olmasına karar verildiğini gece yarısı öğrendik.
İnegöl’ü bırakıp gelen rahmetli Hikmet Şahin önerilen Osmangazi’yi kabul etmiş, Recep Altepe ise Yıldırım’a yazılmıştı.
Gece yazıyı değiştirip bu sütunlardan duyurunca sabah ortalık ayağa kalktı, teşkilatlar Ankara’ya döküldü. Sabah Eroğlu devre dışı kalırken, Şahin’in Büyükşehir’e, Altepe de Osmangazi’ye kaydırılmasına karar verildi.
O günden beri, Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun aklının bir ucunda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı hep kaldı. Söylentiler biraz da bundan.
Meclis’te Refik Özen’e oda yapılıyor
24 Haziran’da milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkınca Meclis’in fiziki yapısında sıkıntılar oldu. Örneğin bazı milletvekillerine kurada oda çıkmadı.
Oda çıkmayanlardan biri de AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen’di.
İşte…
Odası olmadığı için konuklarını TBMM bahçesinde kabul eden ve makam bahçesi olarak kullanan Özen ve onun durumundakilere yeni odalar yapılıyor.
Milletvekili arkadaşlarıyla birlikte inşaatı süren odasını gezen Özen’in yüzü güldü.
Bozbey Büyükşehir’e giderse, CHP Nilüfer adayı Özgür Şahin
CHP’nin yerel seçim yol haritası yavaş yavaş belli oluyor. Örneğin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kafasındaki Bursa Büyükşehir’in Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’le, Osmangazi’nin de Bursa Milletvekili Erkan Aydın’la kazanılacağı düşüncesi artık biliniyor.
Bu noktada…
Bozbey’in 31 Mart’ta CHP Büyükşehir Adayı olmayı kabul etmesi halinde Nilüfer’e gösterilecek aday önem kazanıyor.
Nitekim…
Bu yönde ilk adımı İl Başkan Yardımcısı olarak yönetimde olan ve geçmişte Nilüfer İlçe Başkanlığı yapan özgür Şahin attı. Bozbey’in aday olmaması halinde kendisinin Nilüfer Adayı olduğunu açıklayan Şahin hafta başında İl Başkanı Hüseyin Akkuş’un Kılıçdaroğlu ile görüşmesine de katılmış ve anı fotoğrafında yer almıştı.
Açıklamasını parti örgütünden destekleyenlere karşılık, kongrede yarıştığı CHP Nilüfer yönetiminden tepki geldi.
Kırklareli Festivali’nde kitaplarını imzalıyor
CHP eski Bursa Milletvekili Kemal Demirel siyasete nokta koyup kendini şiire verdi. Üstelik, yayınladığı Umut ve Gülümse adlı iki şiir kitabı için de imza günü davetleri alıyor.
Son olarak…
Eşi Nimet Demirel ile birlikte Kırklareli Belediyesi’nden gelen davetle katıldığı Kırklareli Festivali kapsamında şiir severlere kitaplarını imzalıyor, çok da ilgi görüyor.
12 Eylül’de başlayan festival yarın sona eriyor.
Sanayici ekonomideki gelişmelerden tedirgin, gelecekten umutlu
Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı alması finans piyasaları için günün en önemli gelişmesiydi. Bu karar, finans piyasaları kadar ihracat yapan sanayiciyi de ilgilendiriyor.
Nitekim…
Bursa’nın genç tekstil sanayicilerinden, Ankara’da güçlü bağlantıları ve İstanbul piyasalarıyla diyalogları olan Nilüfer Çevikel sohbet ederken şunu söyledi:
“Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve 600 baz kararı doğru. Şimdi Orta Vadeli Plan önemli. Her şey asıl orada gizli.”
Tedirgin olduğu nokta şu::
“Bankaların lising yani kiralama işlemlerinde Türk Lirası’na dönüldü. İşte tehlike burada. Bankalar sanayicilere Türk Lirası’nda oran veremez.”
Şunu da ekledi:
“Bir de sanayicileri bankalara mecbur kıldılar. İhraç ürünlerin bedelleri 180 günde Türkiye’ye gelecek. Sanayici tek bankaya mecbur bırakılacak. O zaman da pazarlık şansı kalmaz.”
Ardından…
“Kamu harcamalarında kısıtlamaya gidilirse IMF ya da herhangi bir kuruma ihtiyaç duyulacağını sanmıyorum” dedi ve ekledi:
“Ekonominin eski haline gelmesi 2 yıldan önce olmaz ki bu da çok uzun bir süre değil. Kurda yüzde 40 fark gördük, buradan geri dönmek kolay değil.”