Aslında… Ulaşım konuları, özellikle de kent içi ulaşım çözümleri konusu doğrudan inşaat mühendislerinin işi. Çünkü, bunun eğitimini alıyorlar.
Bu nedenle…
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak’ı basın toplantısında dinlerken, ulaşım alanında ortaya koyduğu sorunları ve işaret ettiği çözümleri önemsedik.
Dedi ki…
“İstanbul Caddesi’nde yapımı süren T2 tramvay hattı Uludağ Üniversitesi-Görükle arasına taşınabilir. Hat, raylarda düzenleme ve taban yüksekliği değiştirilecek istasyonların sayısı azaltılarak hafif raylı sisteme dönebilir.”
Şunu da dikkat çekti:
“BUTTİm, yanındaki TÜYAP Fuar Alanı, yakında hizmete girecek Adalet Sarayı, Terminal, DOSAB, Ovaakça Mahallesi nüfusunu taşıyacak ulaşım aracı bu yoğunluğa uygun olmalı.”
Biz de…
Proje başlangıcında yolcu ölçümlerinin raylı sistemi karşılamadığı için tramvay tercih edildiğini anımsatıp “Alışılmış tramvay projesi dışında, bölünmüş yol ve geniş proje alanı var. Başlangıçta söylenenle ortaya çıkan farklı” dedik.
Gördük ki…
Albayrak da böyle düşünüyor:
“Raylı sistem altyapısı oluşturulmuş. Fakat 6-7 bin yolcu taşıyacağı öngörülerek tramvay düşünülmüş. Onun için dönüşümü zor olmaz.”
Şunu da anımsattı:
“T2 hattındaki istasyonlar çok sık planlanmış. Bu haliyle, Gençosman’dan Terminal’e sık sık durması nedeniyle tramvay ulaşması 1 saati bulacak.”
Bu noktada…
20 yıl önce yapılan bir yanlışı anımsattı:
“Bursaray’ın Osmangazi İstasyonu aslında aktarma istasyonu olarak planlanmıştı. O projenin değişmesi ve aktarmanın kaldırılması, hatta İstanbul Caddesi’ne çıkışın kapatılması en büyük yanlış oldu.”
Ardından…
Kent merkezi trafiğine ilişkin bir uyarı daha paylaştı:
“Bursaspor Stadyumu’nun ardından Şehir Hastanesi büyüklüğündeki Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi bittiğinde, Acemler’deki trafik sıkışıklığı bugünden çok daha vahim hale gelecek.”
Bu sorun için Ulaşım Master Planı’nda nasıl bir çözüm olacağını merakla beklediklerini de sözlerine ekledi.
“Bursa’nın öncelikleri iyi sıralanmalı”
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Albayrak, sınırlı bütçelerle iş yapılmaya çalışılan süreçte belediyelere önemli uyarı yaptı:
“Yarım kalacak bir sürü yatırım yerine, Bursa’nın öncelikleri iyi sıralanmalı.”
Üç de öneri ortaya koydu:
“Stadyum ve yanına yapılan hastane düşünüldüğünde Acemler’in bütünün tamamlanması birinci öncelik olmalı. İkinci öncelik T2 hattının raylı sisteme dönüştürülmesi, üçüncüsü de Şehir Hastanesi’ne ulaşımın kentle entegrasyonu olmalı.”
“Şehrin planlaması seçim vaadi olmamalı”
Kentin gündeminde inşaat mühendislerini ilgilendiren önemli konular var. Örneğin, kent planlaması bunların başında geliyor. Uyarısı ise şu:
“Önümüzdeki yerel seçim var. Şehrin planlaması seçim vaadi olmamalı, şehrin anayasası olarak belirlenmeli.”
Kentsel dönüşümde ki yanlış planlamaların inşaat sektörüne derin etkiler yaptığını vurgularken, İMO’nun devre dışı bırakıldığını söyledi ve sordu:
“Hatalar, eksik uygulamalar ve imar barışı kentsel dönüşümü durma noktasına getirdi. ‘Dönüşümü deprem mi yapacak, biz mi?’ sorusu ortada duruyor.”
Nazım Maral: İnsana hizmet etmek isteği kadar doğal bir şey yok
Açıkçası… AK Parti Genel Merkezi’nde, ilçe belediye başkan adayları için çalışmasını yürüten Üst Kurul’un Osmangazi için Nazım Maral’ı gündeme aldığını duyduğumuzda bizim için sürpriz oldu.
Gördük ki…
Bu sütunlarda dün aktardığımız gelişme AK Parti kulislerinde yankı buldu. Bizim gibi sürpriz bulan da var, Maral’ın AK Parti geçmişi ve kariyeri nedeniyle normal diyen de oldu.
Adı…
Bir anda Osmangazi için gündeme gelen Hayat Gazetesi Sahibi Nazım Maral ise sohbetimizde “Hakkımızda hayırlısı olsun” dedi.
Daha 2 ay önce Yalova Üniversitesi’nden İletişim Sanatları Master diploması alan Maral şunun da altını çizdi:
“Alçakgönüllüğümüz ve kocaman yürekliliğimizle insanları kucaklamaya devam ediyoruz. Halkımıza, insanımıza hizmet edebilmek istememiz kadar doğal bir şey yok.”
CHP adayları belirleyemedi, sıkıntının büyüğü İYİ Parti’de patladı
Krizin başlangıcında CHP’nin adaylarını belirlemede yaşadığı gecikme ve bu nedenle de açıklayamaması var.
Normalde…
Bu durum her yönüyle CHP’nin sorunu, fakat görünen o ki ittifak kararı aldığı İYİ Parti’yi de içine çeken bir girdaba dönüştü.
Nitekim…
Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti Mudanya İlçe Başkanı Fehim Çaptık’ın hazırladığı Mudanya raporunu İYİ Parti Genel Merkezi’ne gönderdiği, beklediği ilgiyi bulamayınca da CHP genel başkan yardımcılarına yolladığı konuşuluyor.
Yine…
Çaptık’ın raporunda “CHP’nin Mudanya’da Hayri Türkyılmaz’ı yeniden aday göstermesi halinde seçilememe ihtimalinin yüksek olduğu” ifadesinin yer aldığı kulağımıza geldi.
Hatta…
“Türkyılmaz aday gösterilirse, ittifak kararına rağmen İYİ Parti tabanına bunu anlatamayız ve tutamayız” uyarısı yapıldığı bile konuşuluyor.
Ne var ki…
Başka bir partinin genel başkan yardımcılarına rapor gönderilmesine İYİ Parti Genel Merkezi’nin hiç de sıcak bakmadığı, bu nedenle de Mudanya İlçe’nin görevden alınması yönünde girişimler olduğu kulaktan kulağa yayılıyor.
Öyle ki…
İYİ Parti Mudanya’nın bugün istifa etmesini bekleyenler var.