Yıllardır… İzlediğimiz siyasette gördüğümüz şu: Her partide iç rekabet dışa yönelik siyasi mücadeleden daha heyecanlı oluyor, çok adaylı kongrelerde kıran kırana siyasi rekabet yaşanıyor.
Bunlar…
Siyasetin izleyici tarafı için dikkat çeken hareketler.
Biz gazeteciler de, doğal olarak rekabetin yüksek olduğu çok adaylı kongreleri daha farklı izliyoruz, adaylar arası seçim yarışına daha çok ilgi gösteriyoruz.
Ne var ki…
İzlemesi güzel olmasına, siyaset yapanların keyif almasına karşın çok adaylı kongrelerin zaafı da var:
Listeler çoğaldıkça ihtiyaç duyulduğu için yönetimde yer alması istenen kişiler farklı listelere dağılıyorlar ve kadro oluşumunda sıkıntı ortaya çıkıyor.
Bu izlenimi…
Olay Televizyonu’nda konuk ettiğimizde AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman’a da aktardık. O da problemin adını koyarak şunu söyledi:
“Siyasi yarışa elbette kimse bir şey söyleyemez. Fakat bu yarışlar nitelikli kadroların bir araya gelmesini ve güçlü yönetim oluşmasını engelliyor.”
Yerden göğe kadar haklı.
Çünkü…
Partinin hacmi ne olursa olsun teşkilat/örgüt çalışmaları belli isimlerin üstünde yürüyor ve onlar da farklı liste ya da gruplara dağılınca işleyiş aksıyor.
Bununla birlikte…
Salman’ın konunun tek aday boyutuna itirazı var. “Bizim yaptığımız, tek adaya indirme değil” dedi ve işleyişi anımsattı:
“Önce teşkilatta temayül yapıyoruz. Adı geçen ya da aday olmak isteyenlerle mutlaka tek tek görüşülüyor. Ayrıca o ilçedeki ya da ildeki sivil toplum kuruluşları, kamuoyunun kanaat önderleriyle görüşüyoruz.”
Şunu da ekledi:
“Bütün bunların ardından teşkilat içinde genel bir değerlendirme sonrası potansiyel adaylarla mülakat yapıyoruz.”
Şu noktaya açıklık getirdi:
“Aday sayısı 3’e 4’e inince isimleri geçenleri Genel Merkez’e götürüyoruz. Eğitim seviyeleri, geçmiş siyasi duruşları, iş hayatlarıyla ilgili durumları orada değerlendiriliyor.”
Bakışı şu:
“Seçilen adaylar elbette eleştirilebilir, ama o kadar çok farklı noktada o kadar farklı insan ve kurumla istişare yapılıyor ki ‘Ben yaptım oldu’ felsefesi denemez. Bunun için yapılan seçimin doğruluğu kabul ediliyor.”
Salman: Bizde kişisel beklenti olmaz
Teşkilat içi arayışlar sonunda uzlaşılmış kongre zemini oluşmasını AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman şöyle değerlendirdi:
“Bizde siyaset yapanlar illa görev almak zorunda olmadıklarını biliyorlar. AK Parti’nin başarısının devamlılığı makam hırslarını bastırabiliyor. Onun için bizde kişisel beklenti olmaz.”
Ardından…
“Bunlar geçmişte siyasetin görmediği hasletler” deyip ekledi:
“Ben de yönetimim, Başbakan Yardımcımız, teşkilatların desteğiyle başardım. Tek başıma yapabileceğim şeyler değildi.”
AK Parti ve CHP’de kadınların kongre günü: 21 Ocak Pazar!
AK Parti’de İl Kadın Kolları kongresinin 21 Ocak Pazar günü yapılacağını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kongreye AK Parti Genel Başkanı olarak katılacağını geçen haftadan biliyoruz.
Aynı gün…
Yani 21 Ocak Pazar günü CHP İl Kadın Kolları’nın da kongre yapacağını dün öğrenince şaşırdık. AK Parti İl Kadın Kolları kongrelerini Nilüfer’deki Tofaş Spor Salonu’nda yaparken CHP İl Kadın Kolları da kongre için Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ni seçti.
Yanı sıra…
İki kongre arasındaki en büyük fark sandık yarışında ortaya çıktı. AK Parti’de Gülten Kapıcıoğlu tek aday gireceği uzlaşılmış kongreyle görevine devam edecek.
Haziranda CHP İl Kadın Kolları Başkanı atanan Vildan Özkula’nın ise rakibi var: Pelin Çırpan.
Ekip arkadaşları Cemile Boncuk, Saffet Kafalı, Fatma Kümbetli ile birlikte ziyarete gelen Pelin Çırpan sivil toplum örgütleri ve sosyal medyada aktif.
2 hafta önce seçilen İl Yönetim Kurulu ile uyumlu olduğunu söylerken şunun altını çizdi:
“2019 seçimi çok kritik. Biz bu seçime hazırlanırken klasik yöntemleri kullanmayacağız. Broşür dağıtmanın ötesinde işler yapacağız.”
Hedeflerinde kadın dernekleri ve platformlarıyla birlikte hareket etmek var. “Yarın artık bugündür” başlıklı projeleriyle de mahallelerde kadın sorunlarını tespit edip çözüme kavuşturmak istiyorlar.
DP’de deneyim nöbeti: İsmail Gültekin Yıldırım İlçe Başkanı
Demokrat Parti’nin başka partilerden şanslı olduğu bir durum var. Partinin oyu yüzde kaç olursa olsun, göreve getirebileceği kadroları var. Hatta, koşullar oluşursa ve siyasi heyecanı yakalarsa yeniden bir araya toplayabileceği seçmen kitlesi var.
İsmail Gültekin partinin sessiz ama her zaman göreve hazır isimlerinden biri olarak tanınıyor. Göreve hazır olmanın ötesinde, tereddütsüz kolları sıvıyor.
Yıllarca…
İl Yönetim Kurulları ve Yıldırım İlçe’de bu düşünceyle görev aldı. Şimdi de partinin ihtiyacı olduğu çağrısını alınca yine geri çeviremedi ve DP Yıldırım İlçe Başkanı olmayı kabul etti.
DP Yıldırım İlçe Başkanlığı görevini Engin Özkan’ın istifası sonrası bir süre Nesrin Düşünceli yürütmüştü. Onun ayrılmasıyla da Gültekin geri dönmüş oldu.
Operatöf Doktor Tayfun Açıkgöz “kapılar” fotoğraf sergisi açtı
Operatör Doktor Tayfun Açıkgöz’ü 80’li yılların ortalarından beri tanırız. İyi doktor, iyi insan, iyi dosttur. Mesleği yanında sosyal sorumluluk duygusuyla hareket eder.
Yıllardır her fırsatta fotoğraf çektiğini biliyorduk, ama belli konulara odaklandığını bilmiyorduk. Kapılar adını verdiği fotoğraf sergisi sürpriz oldu.
“Sokağın bittiği, özel yaşamın başladığı sınır” kabul ettiği kapıları dış ve iç dünya arasındaki köprü görüyor.
Tayyare Kültür Merkezi’nde dün başlayan ve 20 Ocak’a kadar açık kalacak sergideki fotoğrafları da şöyle anlatıyor:
“Kimi kapılar sarmaşıklara bürünmüş, kimi ihtişamlı, kimi mütevazı. Kimi pırıl pırıl, kimi altın anahtarlı, kimi ayakta zor duruyordu. Ben onların sessiz ama gizem dolu öykülerini paylaşıyorum.”