Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Aşı ile ilgili bir vaka

Köşe Yazısını Dinle

47 yaşında.

Erkek hasta.

Mesleği; Doktor.

Hasta, şimdiye kadar önemli bir hastalığı olmadığını ifade ediyor. Sigara içmiyor ve normal kiloda. Zaman zaman alkol alıyor. Mesleği gereği Covid virüsüne karşı dikkat ediyor. Aşı geldiğinde 1. ve 2. aşısını yaptı.

İkinci aşısını yaptıktan 20 gün sonra kanda antikor düzeyine baktı. Antikor, vücudu virüs, bakteri ve diğer olumsuzluklara karşı savunan askerlerdir. Eğer aşı sonrası yaptığımız kan tetkikinde, virüse karşı antikorlar yüksekse, aşı etkili olduğunu gösterir.

Bu hastamız da, aşı sonrası antikor düzeyine baktı ve yüksek tespit edildi. Buna rağmen, bir gün ileri derecede halsizlik, tüm kaslarda ağrı ve ateş şikâyetleri başladı. Yaptığı test ve tetkikler sonucu hastanın Covid hastalığına yakalandığı ve şikâyetlerin Covid’e bağlı olduğu anlaşıldı.

Bu hastayı değerlendirdiğimizde, hasta aşı olmasına rağmen neden Covid’e yakalandı?

Bunu bilmeliyiz ki, aşı her kişide tamamen koruyucu olmayabilir. Aşı olan kişilere virüs bulaştığında, genellikle hafif atlatırlar. Ancak bazı kişilerde belirtiler belirgin veya ağır olabilir. Bu demek değildir ki bu kişide, aşının etkisi yok veya olmamıştır. Bu hasta aşı olmamış olsaydı, belki de daha ağır veya hayatını kaybedebilirdi.

Sonuç:

Her kişi mutlak aşı olmalıdır. Aşı olan kişiler de Covid’e yakalanıyor, demek ki faydası yok demek doğru değildir. Hatta bir tıp doktoru olarak iki Çin aşısı olanlara, yeteri kadar antikor oluşmamışsa bir Alman aşısı da yapılmasını öneriyorum. İki Çin bir Alman aşısı 20 gün ara ile yapılması daha güçlü bir savunma yapacağı düşüncesindeyim. Ama bunun için çalışma yapılması ve bilimsel zemine oturtulması gerekir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X