Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

En tehlikeli hastalık kişinin hastalığını kabul etmemesi

Köşe Yazısını Dinle

Mesleğim boyunca birçok zor hastalarla karşılaştım. Bu hastaların zor olmasının nedeni mevcut hastalığını kabul edememesidir. Bunu vakalarla örneklemeye çalışalım.

VAKA-1:

56 yaşında

Erkek hasta

Mesleği: Bir şirkette inşaat malzemesin satıyor.

Daha önce bir rahatsızlığı olmayan hasta, bir ay önce bulantı-kusma ve halsizlik şikâyeti başlamış. Yalova’da doktora gitmiş. Doktor, yaptığı tetkiklerinde böbrek yetmezliği teşhisi konmuş. Sonrasında ileri tetkik için hastanemize sevk etmiş.

Bize başvuran hasta incelemeye alındı. Yapılan tetkiklerde son dönem böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Diyalize karar verildi. Hasta diyalize alındı ve rahatladı. Diyaliz programı verilerek taburcu edildi. Hasta genç olduğu için  böbrek nakli için kayıt oluşturuldu. Ancak hasta  hastalığını bir türlü kabul etmedi. Diyalizine girmedi, fenalaştı ve tekrar diyalize alındı. Hasta rahatlayınca diyalize girmeyi ve tedavi almayı kabul etmedi. Şu anda hasta yoğun bakımında. Hastalığını kabullenmediği için tedavisini de almayı ret ediyordu.

VAKA-2

70 yaşında bayan hasta

Ev hanımı ve varlıklı bir ailede gelme.

Böbrek yetmezliği nedeni ile bize başvurdu.

Geç kalınmış bir son dönem böbrek hastalığı olduğu için diyalize alındı.

Ancak hasta hastalığını kabullenmediği için yeme içmede kesildi ve içine kapandı. Birçok psikiyatriye götürüldü. Ancak  bir fayda vermedi,

Sonunda 6 ayda hasta ex oldu.

Sonuç:

Ne hastalığınız olursa olsun ben bu hastalığı yeneceğim demeniz tedavinin en önemli kısmıdır. Kendinizi bıraktığınız anda ne tedavi alırsanız alın hastalık sizi yenecektir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X