Maalesef biz bu genetik hastalıkları fazla önemsemiyoruz ve çok fazla da ihmal ediyoruz. Bu da bize çok pahalıya mal oluyor. Bu tür hastalıkları iki örnekle açıklayalım:
Örnek-1:
62 yaşında erkek hasta
Mesleği: Bir kuruluşta müdür
Şikayeti: Kilo kaybı
Hikayesinde, babası ve dedesi pankreas kanserinden hayatını kaybetmiş. Yaptığımız inceleme ve araştırmada kendisinin de pankreas kanseri olduğunu tespit ettik.
Örnek-2:
60 Yaşında erkek hasta
Mesleği: Devlet memuru
Şikayeti: Mide ağrısı
Hikayesine baktığımızda, babası, amcası mide kanserinde ölmüş. Mide ilaçları ile şikâyetleri geçmeyince ve hikayesinde 1. derecede yakınlarını mide kanserinden kaybettiğini ifade edince endoskopi önerdik. Gastroenterolog arkadaşlarımın yaptığı endoskopide mide de kitle tespit edilip kitleden parça aldılar. Gelinen sonuç mide kanseri ile uyumlu geldi. Hastamız onkolojiye sevk edildi.
Her iki örmeğe baktığımızda, ailesinde genetik hastalıkların olduğunu ve yakınlarını belli hastalıklardan kaybettiğini görüyoruz.
İşte en büyük hatamız bu. Yakınlarımızda belli hastalık varsa bizde de olabileceğini düşünerek mutlaka kontrollerimizi yapmalıyız. Bu gibi hikâyeleri duyduğumuzda, ihmal etmeden yakınlarımıza, tanıdıklarımıza ve her ortamda bunu anlatmalıyız. Kişide her hangi bir şikayeti olmasa dahi yakınlarında önemli bir hastalık varsa mutlaka doktor kontrollerine gidip durumu anlatıp o hastalıkla ilgili tahlil ve tetkiklerini yapılmalıdır.
Sonuç:
Siz siz olun yakınlarınızda önemli bir hastalık varsa hiç bir şikayetiniz olmasa bile sizde kendinizi kontrol ediniz. Sağlıkla kalın.