Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Şekeriniz düzensiz seyrediyorsa hangi tehlikeler sizi bekliyor

İster Tip 1 ister Tip 2 diyabet hastası olun eğer şekeriniz düzensiz seyrediyorsa ve siz bunu düzene koymak için dikkat etmiyorsanız (doktorunuzdan yardım alarak) sizi bekleyen tehlikeler:

* Görme kaybı: Dünyada görme kaybının sebeplerinin başında diyabet gelir. Her yıl yaklaşık 25 bin kişiyi kör bırakmaktadır.

* Böbrek kaybı: Böbreklerini kaybeden ve diyalize giren hastaların yarısından fazlası diyabete bağlı.  Milyonlarcası da daha diyalize girmiyor ama diyaliz adayı.

* Kalp damar hastalığı: Diyabet vücudumuzda bulunan tüm damarlarda tahribat oluşturmaktadır. Önemli olanlardan bir tanesi de kalbin damarları üzerinde olanıdır. Bu nedenle tahrip olan damarlarda tıkanıklık oluşur ve hasta kalp krizi ile karşı karşıya gelip  hayatını kaybedebilir. Bu da kalp krizinin en sık sebeplerinden bir tanesinin diyabet olduğu unutulmamalıdır.

* Sinir sistemi üzerinde tahribat(diyabetik nöropati): Düzensiz seyir eden diyabet hastalarda erkeklerde özellikle ayak ve bacaklarda olmak üzere vücudumuzda yanma ve karıncalanma olur. Bu şikâyetler gece daha belirgin olup uyku bozukluğuna neden olur.

* Mide ve bağırsaklar üzerinde etkisi: Şişkinlik ve midenin geç boşalmasına neden olur. Bağırsakların düzensiz çalışması sebebiyle kabızlık ve ishal meydana gelir. Bazen sadece kabızlık bazen de hem ishal hem de kabızlık birbirlerini takip eder.   

* Mesane üzerinde etkisi: Diyabet hastalarının sıklıkla karşılaştığı en önemli sorun, sık sık idrara çıkma ve bazen de idrarını tutamama sorunudur. Nedeni düzensiz seyreden şekerin hem mesane sinirler üzerinde tahribat oluşturması hem de yüksek giden şekerin idrar söktürücü özellik taşımasıdır.

* Cinsellik üzerinde etkisi: Cinsel problemlerin en önemli nedenlerden bir tanesi de diyabettir. Cinsel isteksizlik şikâyetinin en sık olanıdır. Empotans (ikdidarsızlık) erkeklerde büyük sorundur. Sorunun çözümü için şekerin düzenli gitmesi gerekir aksi takdirde düzelmez ve ilaçların etkisinde sınırlıdır.

* Karaciğer üzerinde etkisi: Özellikle karaciğerde yağlanmaya neden olur ve bu da karaciğerin çalışmasını olumsuz etkiler. Diyabet hastaları ultrasonla karaciğerine bakıldığında sıklıkla yağlanma tespit edilir. Şeker düzensiz giderse bu yağlanma daha da belirgin görülür.

Yukarıda saydığım olumsuzluk ve tehlikelerle karşılaşmak istemiyorsanız şekerinizi kontrol ediniz. Yüksek gidiyorsa doktorunuza başvurunuz. Şeker hastası iseniz mutlaka kontrol altına alınız ve düzenli seyiretmesine dikkat ediniz. Doktor kontrolünü ihmal etmeyiniz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X