Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Ahhh obezite!

Bir dirhem et bin ayıp örter diye bir atasözümüz vardır. Çoğunlukla bunu kilo almak insanı güzelleştirir ve zayıf iken çıkıntıların oluşturduğu çirkin durum ortadan kalkar gibi düşünürüz. Oysa bu deyimin, evimize gelen misafirimize sunulan yemeğe kattığımız etin, evimizin diğer kusurlu hallerini örter anlamında kullanıldığını çoğumuz bilmez.

Obeziteyi halen gelişmiş ülkelerde bile öldürücü bir hastalık olarak değil, görüntü bozan bir durum olarak gören pek çok insan var. Oysa kaba bir hesap ile 100 dönüm arazinizin 20 dönümünden fazlası bakımsız, çalılık dikenlik, susuz olur ise alacağınız verim de ona göre olur. Arazi bir gün artık istenilen verimi vermez. Ölür veya el değiştirir.

Son zamanlarda artık kalori kısıtlayarak zayıflamanın yavaş yavaş terk edilmeye başlandığını rahatlıkla ve sevinerek sizlere aktarmak istiyorum. Kalori kısıtlayarak tabii ki kilo verirsiniz ama sadece yağ hücrelerini yok etmiyorsunuz ki. Vücudunuzdan yağlardan daha fazla oranda protein kaybı oluyor. Bu nedenle sağlıklı olması gereken diğer hücrelerinizi de açlığa mahkum ediyorsunuz. Şöyle düşünün; Vücudunuzun düşmanlar ile savaşan milyonlarca hücresi var. Bu gariplerin de beslenmeye ihtiyacı var ki hem de ne beslenme… Siz tabancasını, tüfeğini, barutunu alın ve savaş ortamına bunları sürün. Düşman kek gibi bunları avlayacaktır.

Ünlü Mayo Klinik şişmanlığın yaptığı zararları son zamanlarda yeniden toparlayıp bir yayın haline getirdi. Hiçbir maddede güzelliğinizi bozar demiyor. Ama anlaşılacağı üzere kısa zamanda sizi hayattan kopartır alır veya yarım yamalak yaşatır hatırlatması yapıyor. Bakın neler oluşturuyor fazla yağlı olmamız:

Kan kolesterol ve trigliseritlerinde düzensizlik

Tip 2 şeker hastalığı

Yüksek tansiyon

Metabolik sendrom (kan yağlarının bozukluğu, kan şekerinin artışı, kan basıncının artışı durumlarının birlikteliği)

Felçler

Kanserler (rahim, yumurtalık, meme, kalın bağırsak, prostat, karaciğer, safra kesesi, yemek borusu, böbrek gibi)

Uykuda solunum durması ve buna bağlı ani ölümler

Mesane ve safra kesesi fonksiyon bozuklukları

Düzensiz adet ve kısırlık

Erkeklerde cinsel iktidarsızlık, sağlıksız seks yaşamı

Karaciğer yağlanması (siroza kadar götürebilen)

Tüm eklemlerde kıkırdak tahribatı (osteoartrit, gut, romatizmal pek çok gurup hastalık)

Daha pek çok kaynak obezlerde bu hastalıklara başka durumları da ilave ediyor. Depresyon, kalın bağırsak rahatsızlıkları, reflü…say say bitmez.

Genç yaşlarda bu olay lay lay lom gelebilir. Kişi bir de torunlarının adını unuttuğu, evinin yolunu bulamadığı günleri, altından idrar ve dışkısının alındığı günleri görmeye başladığında olayın ciddiyetini anlayıp sesini çıkaracak gücü varsa ahhh çekiyor. Ama sonbahar gelip de yapraklar dökülmeden farkına varırsa ileri yaşlara kadar baharı da yaşayabiliyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X