Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Aralık 2021 bilgileri

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Sizlere bilimsel temele dayanmayan hiçbir yazı yazmadım. Bugün de dünyanın sayılı tıbbi dergilerinden bazı alıntılar yaparak sizlere yararlı olmaya çalışacağım

1-KİLO ALMAK İSTEMİYORSANIZ YEME HIZINIZI AYARLAYIN: Bu çok önceden beri bilinen bir yöntemdir. Ancak 6 Kasım 2021 Tarihli bir makale olayı çok daha ince ayrıntısı ile açıklıyor. Normal şartlar altında beynimiz aç yada tok olduğunu bilir ve bildirir. Ancak çok hızlı yediğinizde ve dikkatinizin dağınık olduğu anlarda beyin bu sinyalizasyon işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle yemek yerken dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak durmak ve yemek yemeye odaklanmak vaktinde sizi doyuracak ve daha da az gıda almış olacaksınız. Yemek yerken odaklanmak, dikkatli olmak, ruh durumunuz ile ilgili istekleri azaltabilmektedir. Duygusal, dürtüsel ve ödül amaçlı yemelerde bu çok önem taşır. Araştırmalar özellikle duygusal açlık çeken kişilerde buna çok dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor.

Bu konuda yapılan başka çalışmalar hızlı yemek yiyenlerin aynı zamanda daha büyük lokmalar aldığını da göstermektedir. Bu nedenle kişinin yemek yemeye odaklanmasının yanında yavaş yemeyi de öğrenmesi gerekmektedir. 2016 Yılı’nda yapılan bir çalışma bu konuyu netleştirmiştir. Garip gelse de bu çalışmaya göre yavaş yiyen insanların hem daha az gıda aldığı hem de daha iyi doydukları bulunmuştur. Bir başka çalışma da daha ufak tabakların, daha küçük çatal ve kaşıkların kullanımının daha çabuk doygunluğa ulaştırdığını bulmuştur. Bazı kültürel alışkanlıklar obeziteye yol açabilmektedir. Bu nedenle eski alışkanlıklarını terkederek yemek takımlarını bu yönde değiştiren ailelerde obezitenin önüne geçilebileceği belirtilmektedir.

2-KAN ŞEKERİ DÜZEYLERİNİZİ DOĞAL YOLLARLA NASIL DÜŞÜREBİLİRSİNİZ: Şeker hastalığı sanılandan da  fazla görülmektedir. ABD’de yapılan araştırmalarda erişkin nüfusun yaklaşık % 13 ü açıkça şeker hastasıdır. % 34.5 erişkin ise prediyebettir. Yani  kabaca akşam sabah şeker hastası olabilecek kişilerdir. Dolayısı ile bu ülkede erişkinlerin hemen hemen yarısı şeker hastalığı ile mücadele halindedir. 30 Kasım 2021 Tarihli bir makaleye göre bazı kolay değişiklikler yaparak kan şeker düzeylerimizi düşürmek mümkün. İnsanlar genellikle her şeyi yapayım ve ilaçlar ile şekerimi düşüreyim isteğinde. Ancak olay o kadar basit değil. Vücudunuza bu konuda destek vermelisiniz. Aşağıda maddeler halinde bu konuda neler yapabileceğimizi sıraladım.

-Düzenli olarak yapılan egzersizler çok yararlıdır (düzenli olmalı). Bunun yanında yeni bir tanım olan egzersiz aperatiflerini de uygulamak gerekir. Kaba bir deyimle boş boş oturmamalıdır.

-Karbonhidrat seçimine dikkat edilmeli, hızlı emilenlerden uzak durulmalıdır.

-Her öğün lifli gıdaları diyete eklemek gereklidir.

-Suyu bol tüketmeli, su dolu bir bedene sahip olunmalıdır.

-Porsiyonların büyüklüğünü azaltmalı, yeme hızı kontrolü kazanılmalıdır.

-Glisemik indeks skalası öğrenilmeli ve besinler buna göre seçilmelidir (internetten indirilebilir. Orta ve düşük glisemik indeksli gıdalar seçilmelidir. Buna uyum şeker düzeyini çok çabuk aşağılara indirir).

-Stres ile mücadele için gerekirse yardım alınmalıdır. İyi bir uyku düzeni de sağlanmalıdır.

-Özellikle krom ve magnezyum yüklü gıdalar sık tüketilmelidir (et, yeşil yapraklı sebzeler, tohumlar, çiğ kuruyemişler, tam tahıllar gibi).

-Ana öğünlerinize elma sirkesi, doğal ev yapımı turşu, tarçın, çemen tohumları gibi maddeleri de eklemek yararlı olabilmektedir.

-Kan şekeri düzeylerinizi mümkün olduğunca sık ve düzenli kontrol etmeniz oto kontrolünüz açısından önemlidir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X