Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Ayna ayna söyle bana

Çocukluğunuzda duymuş veya okumuşsunuzdur. Pamuk Prenses masalındaki cadının ayna karşısına geçerek ‘ayna ayna, söyle bana bu dünyada benden güzel var mı’ diye sorduğu bir soru vardır. Hep merak etmişimdir. Cadı çirkinliğinin farkında mı değildi, yoksa kendini aynada kandırıyor ve çirkinliğinin suçunu yükleyecek birini mi arıyordu? Ayna bu affetmez, gösterir çünkü.
Aynaya her baktığınızda düşünün. Yaşamınız hakkında en son sözü söyleyecek, belirleyici olacak kişi karşınızda durmaktadır. Kim hakkınızda ne söylerse söylesin. Önemli olan aynada göz göze geldiğinizde size karşınızdakinin ne söylediğidir.
Yukarıdan aşağıya doğru bakın. Çene altı doldu mu, yanaklar genişledi mi, göğüs, göbek, basenler büyüdü mü? Bunlar gerçekleşene kadar neler yaptım diye sorgulayın kendinizi. Sıkıntılarınızdan kaçmak için sonucunu bile bile un, şeker ve sağlıklı olmayan yağlardan imal edilmiş gıdaları ne sıklıkta aldınız? Görevi kemik sistemini destekleyerek hareketi sağlamak, böylelikle yağları yakmak olan kaslarınızı ne sıklıkta kullandınız? En son ne zaman tamamen doğal gıdalardan oluşan düzgün bir yemek yediniz? Toprağa çıplak ayakla basmayalı ne kadar zaman geçti? Ofis ortamından, elektromanyetik ortamlardan, trafik gürültüsünden kendinizi kısa bir müddet bile olsa kurtarmak için doğa ile başbaşa ne zaman kaldınız? Uykunuzun tadını alabildiniz mi? Gece tıkanırcasına nefes alıp vermenizi sabah eşiniz size söylediğinde ne önlem aldınız? En son sağlıkla ilgili bir kitabı veya bir TV programını ne zaman değerlendirdiniz? Market alışverişlerinizde etiket okuma alışkanlığınız, son kullanma tarihine bakma alışkanlığınız var mı? Ben göbeklendim, çocuklarıma kötü örnek olmayayım diye hiç tedbir aldınız mı? İşten gelir gelmez hazır gıdalar yerine bir tencere yemeği yaptıramaz mıydım diye kendinize sordunuz mu? Akşam TV karşısında tıkanırcasına yemek yerine güzel bir bitki çayı içsem olmazmıydı dediğiniz oldu mu? Bu soruların cevabını aynada gözlerinizin içine bakarak cevaplayın.
Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de sadece beslenme düzenine dikkat ederek ve uygun fiziksel aktivite ile yağlarımızı eriterek şeker hastalığı, felçler, kalp krizleri, yüksek tansiyon ve kanserlerin oranını azaltabiliriz. Prof. Dr. G. Bray Harvard Tıp Fak. Beslenme ve Obezite Bölümü’nün şefidir. Obezite ile ilgilenen hekimler tarafından iyi bilinir. Diyor ki, sadece % 10’luk bir kilo kaybı bile şeker hastalığından ölümü % 50’ye yakın azaltır. Genel ölümlerde de hatırı sayılır bir azalma yapar.
Şimdi ayna karşısına geçip sorun: Ayna ayna daha bana lazım değil mi bu dünya…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X