Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Bayramınız zehir olmasın

Kutsal ayımız ramazan bitiyor. Ramazan Bayramı geldi. Kimileri fırsat bu fırsat tatile çıkacak, kimilerimiz büyüklerini, akrabalarını, mezarlıklarda yitirdiklerini ziyaret edecek. Klasik eski bayramları yaşayacak. Genellikle ülkemin insanları daha önceki zamanlara göre biraz daha farklı birkaç gün yaşayacak. Kimileri trafik kazalarında, kimileri hastalıklardan, kimileri de farklı sebeplerden dolayı bayramdan sonra aramızda olamayacak.

Bayramdan sonra kimler aramızda olamayacak bizler bunu bilemiyoruz. Ancak ölümü hazırlayan sebepleri üst üste koyduğumuzda bazı şeyleri tahmin edebiliyoruz. Eğlenceli bir ortamda alkol duvarını aşıp ateşli silahlarla ölüme sebep olabiliyoruz. Uygun akan bir trafikte çıkıntılık yapıp bir kamyonun altına girebiliyoruz. Trafik kurallarına veya bu işle görevli olanların uyarılarına uymayıp ölüyor, sakat kalabiliyoruz. Denize girilmez denilen bir yerde denize girip boğulabiliyoruz. Su kanallarında boğulabiliyoruz. Sağlıkla ilgili uyulması gerekenlere uymayıp yine ölebiliyoruz. Yani kuralları hiçe saydığımızda hangi alanda olursa olsun hayatımızı tehlikeye atıyoruz.

Ramazan Bayramı 3 gün sürüyor. Toplamda ise koca bir hafta tatil yapılıyor. Güzel sofralar kuruluyor. Şekerli, unlu, yağlı gıdalar da olabildiğince fazla oluyor bu sofralarda. Kalp damarlarında bulunan bir pıhtının koparak damarı tıkaması veya kalp damarlarının aniden kasılarak kalbin beslenmesinde oluşabilecek bir aksaklık kalp krizi dediğimiz hastalığı doğuruyor. Kanda aniden şekeri yükselten, peşinden de fazla miktarda insülin salınımına sebep olan yiyecekler ani kalp krizi oluşturabilmektedir. Bu nedenle özellikle akşam yemeklerinde çok dikkatli olmak gerekir. Çorbanızı içtiniz. Ana yemeğinizi yediniz. Hele makarna, pirinç pilavı, yanında bol etli, patatesli bir ana yemeği bolca yediniz. Arkasından da bayram nedeniyle evde demirbaş gibi bulunan tatlılardan yediniz. Çok dikkatli olmalısınız.

Benim sizlere önerilerim olacak. Sabah aileniz ile birlikte kahvaltınızı yapın ama mutlaka yapın. Bol yeşillikler ile, peyniri, yumurtası, doğal yağı, zeytini, uygun miktarda kepek içeriği yüksek ekmeğinizle afiyet olsun. Ramazandan çıktığımız için biraz daha yemeğe karşı iştahımız artmış olacak. Öğünleri abartmamak gerekir. Gün içerisinde ziyaretlerinizi de yaptıktan sonra asla sportif faaliyetlerinizi aksatmayın. Tatil diye spora ara vermemelisiniz. Belli bir aktiviteye alışmış kaslarınızı 8-9 günde tekrar tembel hale getirip birkaç hafta sonra göbek bölgenizde, basenlerde yağ oluşmaya başladığını görürsünüz.

Kıymetli okurlarım. Dünyada her yeni bilgiyi bir önceki bilgilere borçluyuz. Günümüzden yaklaşık 2500 yıl öncenin hekimleri bile şöyle diyor. ‘’Bütün hastalıklar bağırsaklardan başlar’’. Hem sabah, hem öğle, hem akşam, hem de aralarda yediğimize içtiğimize dikkat edelim.

Ülkemin ve milletimin yüzünün güleceği, kazasız, belasız, huzurlu bir Ramazan Bayramımız olsun.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X