Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Böbrek hastalıklarında nasıl beslenelim

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Hastalıklara göre beslenme özelliklerinde bu hafta böbrek hastalıklarında beslenme konusunu sizlere yazıyorum. Her zaman olduğu gibi bilimsel makaleler, vaka örnekleri ve benzer konuda çalışmalar incelenerek güncel bilgileri sizlere aktarmaya çalıştım. Yararlı olmasını umuyorum.

Böbrek dokusunun tamiri ve hasar oluşmasının engellenmesi amacı ile aşağıda yazılı olan beslenme sistemi hastalığınız açısından olumlu sonuçlar doğuracak ve tedavinize destek olacaktır. Bu beslenme sisteminde temel amaç böbreklerinizi yoracak ve kanda birikecek sodyum, fosfor ve potasyum denilen maddelerin azaltılmasını sağlamaktır.

Asla unutmayın; Katkılı, paketlenmiş ve boş kalorili gıdalar hem vücudunuzu yorar hem de böbrekler üzerinde tehlikeli sonuçlar doğurur. Pek çok dondurulmuş ve paketlenmiş market gıdaları tuz ve fruktoz adlı şeker açısından çok zengindir. Doğal, kendi yaptığınız konserveler haricindeki konserveleri etiket okuyarak kullanmanız  yarar sağlayacaktır.

Omega-3 her yaşta tercih ettiğimiz ve vücudumuz tarafından yapılamayan bir esansiyel yağ asididir. Bir çok kaynaktan alabilsek de en önemli kaynağı soğuk deniz balıklarıdır. Yeni hücre yapımında hücrenin sağlam olabilmesi için omega-3 yağ asitlerine ihtiyacımız vardır. Bunun sonucu olarak kalp damar sistemi başta olmak üzere beyin ve diğer sinir sistemi organlarımız, bağışıklık sistemimiz son derece sağlıklı işlem görür. Omega-3 yağ asitleri vücudu yıpratan kronik enflamasyonları önlemeye yardımcı olur. Böbrek yetersizliği durumlarında balık olarak levrek tercih edin (Kızartmadan. Buğulama veya fırın veya ızgara). İkinci tercih somon ve sardalya olmalıdır.

-Kahvaltı önemli bir öğündür. Günde 2 yumurta yenilebilir (günlük, organik) ama bir tanesinin beyazını almayın. Az miktar peynir (sert) ve zeytin alabilirsiniz (Tuza dikkat!). Peynir olarak genellikle lor peynir ve keçi peyniri tercih edin. Diğer peynirlerden özellikle sert peynirlerden uzak durun.

-Haftanın 2 günü az miktarda kuzu eti yiyebilirsiniz.

-En fazla yarar göreceğiniz yağ sızma zeytinyağıdır. Rafine edilmiş bütün yağlardan uzak durun. Asla kızartma tüketmeyin.

-Takiplerinizi muntazam bir şekilde yaptırıyor ve doktorunuzun önerilerini dikkate alıyorsanız haftada 3 gün  (gün başına 2-3 tatlı kaşığı) doğal, mera kaynaklı tereyağı tüketmenizde hiç bir sakınca yoktur.

-Her gün ev yapımı 1 çay bardağı yoğurt, sabahları kahvaltı ile birlikte 1 su bardağı kefir alabilirsiniz.

-Kepekli bulgurdan yarar görürsünüz. Pirinç eğer rafine edilmiş ise (beyaz pirinç) uzak durmalısınız.

-Mantar yemeklerini tercih edin. Yapılan bir çok çalışma böbrek hastalıklarında en sağlıklı yemeklerin başında mantar yemekleri olduğunu ispatlamıştır.

-Kuşkonmaz, Kapuska, kabak, karnabahar, kereviz ve lahana başta olmak üzere sebze yemeklerine ağırlık verin. Tatlı patates (kızartmadan, haşladıktan sonra soğuk olarak) tüketebilirsiniz. Kuşkonmaz sebzelerin içerisinde size en yararlı olanıdır.

-Marul böbrek dostudur. Soğan ve sarımsak yararlıdır. Özellikle tuzuna dikkat ederek ev yapımı lâhana turşusu tüketmeniz böbreklerin yararınadır.

-Ispanak bol miktarda oxalat içerdiği için uzak durulmalıdır.

-Sık aralıklarla lahana çorbası tüketmeye çalışın.

-Ekmek tercihinizde günde en çok elinizin boyu ve kalınlığında 2 dilim ve mümkünse yulaf kepekli yulaf unlu ekmek tercih edin. Tadını beğenmezseniz karabuğday unu (greçka) ekmeği de çok yararlıdır.

-Domates, turp, salatalık, ahududu, böğürtlen, 1 elma veya 1 ayva, veya 1 nar, veya 1 muz veya 1 avokado. Küçük meyvelerde ölçünüz günde 1 avuç miktarı olsun. Bunların dışındaki meyveler böbreklerinizi daha fazla yorar. Özellikle kavun, karpuz, portakal ve mandalinadan uzak durun.

– Kuruyemiş olarak az miktarda kabak çekirdeği, kuru üzüm ve cevizi tercih edin. Diğer kuruyemişler, özellikle badem oxalat açısından zengin olup böbreklerinizi yorar.

-Siyah çayı ölçülü için ancak yeşil çay böbrekler için yararlıdır.

-Haftanın 3 günü az miktarlarda kuru fasulye, nohut, barbunya alabilirsiniz.

-Tuz olarak sodyum içeriği az olan tuz türleri vardır. Bunları internet ortamında bulmanız mümkündür. Abartmadan ve hekim kontrolünde bu tuzları kullanmanız yararınızadır.

-Tomografinin sık aralıklar ile tekrarı böbrekleri aşırı yormaktadır. Bu nedenle böbrek ile ilgili taramalarda ultrasonografi veya MR uygulamaları tercih edilmelidir.

TEŞEKKÜRLER YILDIRIM BELEDİYESİ

Bir dostumun vasıtası ile öğrendim Yıldırım Belediyesi’nin bu insani göre-vini. İhtiyacı olanın evine sıcak yemek göndermek… Bu nasıl bir hayırdır. Bu dünyada yaşayanlar görünmez ipler ile birbirine bağlıdır. Yapılan iyilikler mutlaka karşılığını bulur.

Diğer belediyelerimizin de bu konuda gayretleri varsa onlara da Bursa adına teşekkür ediyorum.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X