Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Çeyiz sandığı

Genellikle kültürümüzde evlenecek yaşa gelene kadar kız çocuklarına hazırlanan ve çoğunlukla el emeği harcanarak oluşturulan eşyalar ve bunların toplandığı sandıktır. Kıymetlidir, anlamı büyüktür, özenle yetiştirilmenin, saflığın bir ifadesidir bu kültür. Başka bir tanımı da çıkılacak uzun yolda ihtiyaç duyulan erzak, silah vb. maddelerdir.

Aşağıda sizlere son birkaç ay içerisinde yurtdışı makalelerden derlenmiş bazı alıntılar aktarmaya çalışacağım. Anlatacaklarımın uygulanabilir olması, alıntı yaptığım kaynakların güvenilir olması, yeni bilgiler olduğu konusunda emin olmanızı isterim.

1-Kirlettiğimiz dünyamızda bedel olarak ödetilen durumlardan bir tanesi de kanser denen illet. Giderek de artıyor. Mide kanserleri de küçümsenmeyecek oranda sık görülüyor. 82 bin kişi üzerinde gözlemlendiği üzere balık yağı, yumurta, süt ürünleri, karaciğer, tereyağı, havuç, ıspanak gibi gıdaları doğallığına yakın tüketen kişilerde mide kanseri riski çok azalmaktadır.

2-Likopen denilen harika bir madde var. Domates içinde bol bulunmaktadır. Domatesi kaynatıp salça yaptığınızda bile likopenin etkinliği azalmıyor tam tersine artıyor. Özellikle güneşin kanserojen etkilerinin çok sık konuşulduğu bugünlerde günde 1 bardak doğal domates suyunun cilt kanserlerinden korunmada çok etkili olduğunu belirtmek isterim

3-Tereyağı korkusu halen pek çok insanda var. Oysa içerdiği bazı orta ve kısa zincirli yağ asitleri antikanserojen etki göstermektedir. Konjuge linoleik asit ve laurik asit yıllardan beri bilinen en güçlü antioksidan maddelerden olup tereyağı içerisinde bol miktarlarda bulunmaktadır.

Hadi tereyağı yağlanma yapıyor diyelim. Günde 500 kalorilik tereyağı yediniz. Sadece kalp kasınız 24 saatte bundan fazlasını yakıyor ve enerji olarak da öncelikle tereyağından geleni harcıyor. Derler ya sıfıra sıfır elde var sıfır.

4-Hiç turşunun, kefirin, sirkenin, bozanın, yoğurdun hipotiroidi denilen (guatra yol açabilen tiroit organının az çalıştığı hastalık) ve toplumumuzda sık olarak rastlanılan bir hastalığa iyi gelebileceğini düşünür müydünüz? Bağırsaklarımızda bol probiyotik organizma bulunması tiroit hormon yapımını olumlu yönde etkilemektedir.

5-Kaliforniya Üniversitesi Moleküler Biyoloji uzmanları yaşlanmayı hızlandıran genlerin varlığını buldu. Bu genler insülin etkisi ile harekete geçebiliyor. Yani poğaçaları, kekleri, beyaz un ve şeker katkılı gıdaları kullandığınızda artan insülin miktarlarınızın yaşlanmanızı hızlandıracağı kesinlikle kanıtlanmış.

6-Çocuklar ve gençler haftanın 5 günü ortalama 1 saat egzersiz yaptıklarında ileri yaşlarında meme ve kalın bağırsak kanseri görülme riski belirgin şekilde azalıyor.

Yaşantımıza çekidüzen vermekle bedenimizi her zaman güldürürüz. ‘’Bir gülün çevresi dikendir hardır, Bülbül har elinde ah ile zardır, Ne de olsa kışın sonu bahardır, Bu da gelir bu da geçer ağlama (Aşık Daimi)

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X