Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

En sağlıklı kök sebzeler

Şüphesiz birçok faydalı kök sebze bulunmaktadır. Belki de var olup faydaları tam olarak bilinemeyenler de vardır ve ileride çıkacaktır. Burada bazılarını yazacağım kök sebzeler 6 Aralık 2018 tarihli Rachael Link tarafından yazılan bir makale kaynaklıdır. Konu ile ilgili en yeni bilgilerdir.

1-SOĞAN: Yüksek oranda lif, C vitamini ve antioksidan içerir. Antioksidanlar hücre hasarını önlemede, kanser ve kronik iltihaplardan korunmada çok önemlidir. Özellikle şeker hastalarında günde 100 gram alınan kırmızı soğan kan şekerinde 40 mg/dl düşmelere yol açabilmektedir. Soğan yapılan pek çok çalışmada yutak, yemek borusu, kalın bağırsak, meme, yumurtalık, prostat kanserlerine karşı koruyucu etki göstermektedir.

2-ŞALGAM: Bol oranda lif, C vitamini, K vitamini, manganez ve potasyum içerir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle soğuk algınlıklarından korunmak için faydalıdır. Antikanserojen özelliklere de sahiptir.

3-SARMISAK: Manganez, B6 ve C vitamini açısından zengindir. İçerdiği sülfürlü bileşikler antikanserojen ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiler gösterir. Çiğneyerek veya doğranarak ve mutlaka çiğ olarak alınmalıdır. Yüksek tansiyonu düşürücü ve kan yağlarını düzenleyici etkileri yanında güçlü antigripal etkinliğe de sahiptir.

4-TURP: Lif ve C vitamini açısından zengindir. Mantarlara karşı güçlü etki yanında diğer kök sebzelerden farklı olarak mide ülselerinde mide duvarına yönelik koruyucu etkilere sahiptir.

5-HAVUÇ: Antioksidan özelliğe sahip karoten grubu maddeler yanında A ve K vitaminleri de içerir. Lif açısından da zengindir. Son zamanlarda meme, prostat ve mide kanserlerine karşı koruyucu etkileri olduğu bulunmuştur. Yaşla ilişkili maküler dejenerasyonu (AMD, görme bozukluğu) önlemede çok yararlıdır.

6-KEREVİZ: Fosfor açısından zengindir. C ve K vitaminleri de boldur. İçerdiği K vitamini ile kemik yapımı aktivasyonunu sağladığı için yaşlı ve kemik sağlığı bozuk olan kişilerde çok yararlı etkiler gösterir.

7-PATATES: Lif, B6 vitamini, C vitamini, manganez ve potasyum açısından çok zengindir. İçerdiği lifler kan şekerinin düzenli bir şekilde artıp azalmasını sağladığı için hızla emilen karbonhidrat kaynaklarından farklı bir karbonhidrat deposudur. Kızartılarak yenildiği zaman sağlık için zararlı olmasına karşın kaynatıp soğuduktan sonra yenildiğinde kilo kaybetmeye yardımcı olabilmektedir. Patateste bulunan lifler bağırsaktaki faydalı mikroorganizmalarımız için çok yararlıdır.

8-ZENCEFİL: Gingerol adlı mükemmel bir antioksidan moleküle sahiptir. Osteoartrit denilen eklem iltihabında ve adet ağrılarında tedavi edici özellikleri vardır. Gebelik bulantı, kusmalarında ve özellikle çok rahatsızlık veren sabah kusmalarında belirgin etkinliğe sahiptir.

Anadolumun eşsiz ozanları vardır. Bir tanesi de Bünyanlı Harbi’dir (Adnan Türköz). Der ki ozan: Benim diyenler de bir gün faka basarlar, iki şahit ile adam asarlar, el hakkı yiyenler bir gün kusarlar, Çok tamah insanı bir yardan atar… Zencefilin faydaları saymakla bitmiyor ama ozanın sözünü ettiği kusmada zencefil bir işe yaramıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X