Kıymetli okurlarım. Sağlıklı bir beden için iyi beslenmek, egzersiz yapmak ne kadar önemli ise iyi bir uyku da o kadar önemlidir. Günümüz yaşam tarzı çocuklarımız başta olmak üzere tüm yetişkinlerimizi uyku sağlığı açısından tehdit edebilmektedir. İyi bir uyku egzersiz performansını arttırır, kilo alımını azaltır, beyin fonksiyonlarını düzeltir ve en önemlisi de bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Eskinin sağlıklı insanları gibi güneşle yatıp güneşle kalkan bireyler artık yok. Bu durum da bizi bazı kronik hastalıkların pençesine atmakta ve ömrümüzü sağlıksız bir şekilde sürdürmekteyiz.
Güncellenmiş bilgiler ışığında daha sağlıklı bir uyku için şu maddelere dikkat etmek gerekmektedir:
1-Gün boyu mümkün olduğunca gün ışığından yararlanmaya çalışın. Bu özellikle kapalı yerlerde çalışanlar için önem taşır. Çalışmalar, yeterli gün ışığı alanların % 83 oranda daha kısa sürede uykuya dalabildiğini göstermektedir. Güneş ışığından yararlanamıyorsanız bu konuda eğitim ve sertifika almış parlak ışık sağlayan merkezler ile de bu eksiği tamamlayabilirsiniz.
2-Geceleri mümkün olduğunca mavi ışıktan uzak durun (dizüstü bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi) ve yatmadan 2 saat önce TV izlemeyi bırakın. Beynimiz mavi ışığı gündüz gibi algılar. Mavi ışığı engelleyen gözlükler yararlı olabilir.
3-Geç saatlerde kafein içeren içecekleri almayın.
4-Gün içerisinde yarım saati geçmeyen uyku (şekerleme) sıkıntı yaratmaz iken bundan daha uzun süren uyku gece uykunuzu olumsuz etkilemektedir.
5-Uyuma ve uyanma saatlerinizi sabitlemeye çalışın. Uyku ile ilgili ilaçla kullanacaksanız öncelikle doğal olanlarını tercih edin. Bir çok doğal yapıdaki bileşik (lavanta, L-theanin, ginkgo biloba, magnezyum bileşikleri gibi) bu konuda yardımcı olabilirler.
6-Alkolden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Uyku apnesini arttırdıkları gibi doğal uyku hormonunuz olan melatonin düzeylerinizi baskılar.
7-Yatak odanızda gerekli düzenlemeleri yapın. Az ışık, az gürültü ve iyi havalandırılmış bir oda uyku kalitenizi attırır. Yatak odası ısısı 20-21 derece arasında tutulmalıdır.
8-Yatma zamanı ile son yediğiniz yemek arasında 4 saat süre olmalıdır. Burada özellikle karbonhidrat miktarı da düşük olan bir öğün seçilmelidir.
9-Yatmadan önce zihin boşaltılmalıdır. Masaj, banyo, okumak, dinlendirici ve huzur verici bir müzik, derin nefes egzersizleri kaliteli bir uyku sağlar.
10-Özellikle yaşlı kişiler yatmadan 90 dakika önce sıcak bir küvete oturarak veya ayaklarını bol sıcak su ile yıkayarak rahat bir uyku sağlayabilirler. Bu kişilerde altta yatan sağlık problemlerinin muntazam hekim kontrolü ile iyileştirilmesi de uyku kalitesinin artmasını sağlar. Bu nedenle özellikle ileri yaşlarda sağlık kontrolleri ve ilaçların düzenli kullanımı büyük önem taşır.
11- Sağlıklı bir yatak ve yastık seçilmelidir. Ne kadar kalitesine güvenseniz de yataklarınızı 5-8 yılda bir mutlaka değiştirmeniz gerekir. İyi bir yastık ve yatak uyku kalitenizi %60 oranında arttırır.
12-İyi bir egzersiz disiplinine alışmak 41 dakika daha kaliteli uyku eklenmesine yol açmaktadır.
13-Gece idrara çıkmanıza neden oluyor ise yatmadan 2 saat kadar önce sıvı alımını kesmeniz gerekmektedir.
Şu asla unutulmamalı ve ciddiye alınmalıdır. Yetersiz uyku çocuklarda % 89, erişkinlerde ise % 55 oranında obezite riskini arttırmaktadır. Ayrıca yetersiz uykunun şeker hastalığı ve kalp krizi riskini çok fazla oranda arttırdığı yıllardır bilinmektedir.