Yıllardır obezite ve şeker hastalığı ile ilgilenen bir hekimim. Ara öğünlerin doğallığımızdan uzak olduğunu her zaman söylerim. Ara öğünlerin insan bedeninin temizlenmesini engellediğini, doğal olarak vücudun kirlenmesine yardım ettiğini Prof Dr. Yoshunori Oshimi kanıtladı ve 2016’da Nobel Tıp Ödülü’nü aldı. Kendisini temizleyemeyen vücut ile günlerce pencereleri açılmamış, kir topakları halının etrafında ve yerlerde olan bir evin birbirinden farkı olmayacağı aşikârdır. Günümüzde ara öğünleri savunan ve hastalarına öneren beslenme uzmanlarının bunu ısrarla sürdürmesinin altında herhalde Dr. Oshimi’den çok daha bilgili olmaları yatmaktadır. Daha farklı bir yol bularak ve yıllarca çalışarak Dr. Oshinori’yi sollamış olabilirler.
Ülkemizde de ciddi oranda glutene hassas bireylerin olduğuna inanan bir hekimim. Yukarıda yazdıklarımı da dikkate alarak gluten ile sıkıntısı olan hastalar bir öğün yerine veya öğünlerine ek olarak aşağıda yazılan atıştırmalıklardan kendilerine seçimler yapabilirler.
1-Patlamış mısır, üzerine erimiş bitter (glutensiz) çikolata ve bunlara eklenmiş kurutulmuş yaban mersini veya vişne. Ek olarak ufalanmış yer fıstığı da eklenebilir. Bu karışım lif, mineral ve özellikle B vitaminleri açısından zengin, sağlıklı bir atıştırmalıktır.
2-Glutenin bağırsaklarda oluşturduğu çölyak hastalığına yakalanan hastalarda aynı zamanda yüksek düzeylerde laktoz intoleransı (süt içindeki doğal şekere tahammülsüzlük) de görülür. Ancak sert peynirlerde laktoz çok azdır ve iyi tolere edilirler. Böyle bir peyniri hindi eti ile birlikte tüketebilirsiniz. Çok doyurucu ve besleyicidir.
3-Yulaf ezmesi (sertifikalı bir yulaftan) yanında ceviz, kıyılmış elma ve üzerlerine serpilen tarçın karışımı da mükemmel besleyici ve doyurucudur.
4- Salatalık dilimleri (para şeklinde) arasına susam ve nohuttan yapılan humus koyarak küçük sandviçler oluşturabilirsiniz. Yanında kurutulmuş sığır eti tüketebilirsiniz. Sağlıklı karbonhidrat ve hayvansal proteini bir arada alırsınız. Doyurucudur.
5- Doğal yoğurt gluten hassasiyeti olan kişilerde çok tercih edilir. Probiyotik kaynağı olmasının yanında içindeki vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlar vücudumuz için çok gereklidir. Yoğurt ile beraber fındık gibi tohumlar özellikle Çölyak hastalarında kayıplardan doğan ve aşırı ihtiyaç gerektiren kalsiyumu yerine koymada çok faydalıdır.
6-Avokado yanına eklenen fasulye, doğranmış soğan, kişniş, tuz, karabiber ve limon suyu karışımı da bu hastalarda besleyici ve doyurucu özellikte bir atıştırmalıktır.
7- Sebze çorbaları, kahverengi pirinç unundan yapılan kekler (ki içine fıstık ezmesi, muz ve tarçın katılmalı) de iyi birer atıştırmalıktır.
8- Özellikle erken yaşlarda gluten hassasiyeti tesbit edilenlerde kuşbaşı doğranmış kavunun yanına eklenmiş ahududu ve taze nane yaprakları hem hoşlanılabilen hem de C vitamini açısından çok değerli bir atıştırmalıktır. Bağışıklık sitemi için çok yararlıdır.
9- Küçük dolmalık biberler birer çukur kap gibi ikiye bölünüp içleri çıkartılır. İçine haşlanmış yumurta, yoğurt, yeşil soğan, tuz, karabiber eklenir. Mükemmel B 12 takviyesidir.