Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Günlük yaşamda farketmeden daha çok hareket etmek

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Bazı hastalarım da dahil olmak üzere birçok kişiden iş yoğunluğu nedeni ile hareket etmeye (düzenli egzersiz) vakit bulunamadığına çok şahit oldum. Oysa hareket etmek en başta kaslarımızı dinç tutar. Kaslar ki emeklemeye başladıktan itibaren bizi ayaklandıran ve ileri yaşlara kadar bizi dinç tutacak olan hareket organlarımızdır. Kas kitlemiz aynı zamanda bizim metabolik hızımızı da belirler. Aynı kiloda ama kas yoğunlukları farklı olan iki kişiden kasları fazla olanı daha fazla yemek yese de diğerine göre kolay kolay kilo almayacaktır.

Sistemli bir egzersiz programı kilo vermek veya var olan sağlıklı kiloyu korumak adına çok önemlidir. Ancak yine de buna zaman ayıramayan ve kendi açısından haklı nedenleri bulunan kişiler için hiç olmazsa aralardaki boş zamanları doldurma adına bazı fiziksel hareketler yapmak mümkündür ve bu, gün içerisinde fark edilmeden sürdürülebilir. Bu hareketleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1-MERDİVEN KULLANMAK: Çok duyduğunuzu biliyorum. Bunu duymaktan gına gelmiş de olabilir. Ancak şu unutulmamalıdır. Asansör yerine merdiven kullandığınızda kalp atım hızınız artar, vücut dengeniz yerine gelmeye başlar. Hele merdiven çıkarken birkaç ekstra dakikanız varsa bir köşede durup topuklarınızı yükseltme hareketini de birkaç kez yapın. Bu hareket baldırlarınızı çok güçlendirecektir. Hatta güçlü hissediyorsanız basamakları ikişer de çıkabilirsiniz. Bu performansınızı daha da arttırır. Kalbinizden defalarca ve sessizce teşekkür alacağınızdan emin olun.

2-TOPLANTILARINIZA YÜRÜRKEN KATILIN:Evden çalışmak zorunda iseniz ve hesap tablolarına bakmak, ekran kullanmak zorunda değilseniz konuşmalarınızı yürürken yapın. Bir ofiste çalışıyorsanız ve bire bir bir görüşme yapacaksanız bunu yürüyerek yapmayı deneyin. Birlikte yürümek ekip bağını arttırdığı gibi yeni fikirlerin oluşmasına da katkıda bulunabilir.

3-MARKETLERDE SPOR YAPIN: Ara ara düz market koridorunda market arabasını tutma yerinden defalarca yukarı kaldırıp indirin. Bu sırada derin nefes alıp verin. Komik görüneceğim diye aldırış etmeyin. Hem alışveriş hem de egzersizi bir arada yaparsınız.

4-ARABANIZI UZAĞA PARK EDİN: Bu klasik davranış metodu zaman içerisinde kaslarınızın toparlanmasına neden olacaktır.

5-TV İZLERKEN EGZERSİZ YAPIN: Saatlerce TV karşısında zaman geçiren hastalarıma bazı hareketleri hep önermişimdir. Hem TV keyfi yapıp istediği programları seyredecek hem de farkında olmadan bacak ve kol kaslarını geliştirecek hareketlerdir bunlar. Şu lütfen unutulmasın. Günde 1 saat TV izlemek yılda 365 saat eder. Bu da 15 güne denk gelir. Özellikle kemik erimesi riski bulunan kadınlarda bu çok daha önem taşımaktadır. Ayaklara bağlanan ağırlıklar ile, ayak altına merdane konularak yapılan bacak hareketleri çok yarar sağlar. Kollar ile (her 2 kola eşit ağırlık takılarak), aynı anda, aynı ritimde yapılan hareketler kasları sıkılaştırır, sarkmaları ve kemik erimelerini önler. Bilgi ve deneyim sahibi kişiler için ekran karşısında iken plates yapmak da mümkündür.

İDEAL KİLODA İKEN NE KADAR ŞEKER ALABİLİRİZ

Farklı kaynaklarda farklı oranlar belirtilse de insülin direnci olmayan, vücut yağ oranı normal sınırlarda olan kişilerde 2021 Yılı’nda ABD Kalp Derneği (AHA) kadınlar için toplam 6 çay kaşığı (25 gram), erkekler için 9 çay kaşığı (37.5 gram) sınırlamasını önermektedir. Bundan sonra alınan şekerin yağa çevrilme olasılığı artmaktadır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X