Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Hem süründürüyor hem öldürüyor

Yıllar önce bir kilise papazı vaaz sırasında bazı erkeklerin kilise dışına çıkıp 5 dakika sonra geldiklerini fark etmiş. Meraklı papaz bu kişilerin kilisenin arka duvarına acele acele giderek idrarlarını yaptıklarını görür. Daha da ilginci, idrar yapılan yerlerde binlerce karıncanın gezdiğini gören papaz bu kişilerin idrarlarında şeker olduğunu ve karıncaların bu şekerden yararlanma amacı ile buraya geldiğini anlar. Şeker hastalığı ve fazla şekerin de idrara çıktığı böylelikle bulunmuş olur.

Yazılarımı yazarken genellikle hekim gibi düşünür ama halkın anlayabileceği dilden aktarmaya çalışırım. Çünkü Latince ve İngilizce terimlerin bol olduğu tıbbi konuları okuyup sindirmesi çok zordur sağlık mesleği haricindeki kişilerin. Kısa bir tanımlama yaparsak, arada başka tarifler de olsa başlıca 2 tür şeker hastalığı vardır. Genellikle çocukluk yaşlarında başlayan ve insülin yokluğu ile karakterize olan Tip 1 şeker hastalığı ve karbonhidrat alımının fazla olduğu, hareketin olmadığı, insülinin fazla olup vücudun yararlanamadığı Tip 2 şeker hastalığı.

Son yıllarda beslenme alışkanlıklarının değişmesi, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olma ve kapalı ortamlarda büyüme durumlarına bağlı olarak 8-12 yaş arası çocuklarda da karaciğer yağlanması, Tip 2 şeker hastalığı ve insülin direnci durumlarına da çok sık rastlamaktayız. Bu durumda bulunan çocukları bekleyen tehlikeler kısaca şunlardır: Kısa ve hastalıklarla geçen bir ömür. Depresyon ve daha başka psikiyatrik bozukluklar. Kas ve eklem rahatsızlıkları. Yüksek tansiyon ve diğer damar hastalıkları. Kalp damarları ve kalp kasına ait bozukluklar. Obezite ve buna bağlı olarak pek çok komplikasyon…

Oysa yaşam o kadar kıymetli ki yedeği de yok. Çevrenize baktığınızda uzun yıllar hiç ilaç kullanmadan ömrünü geçiren insanların varlığına şahit olursunuz. Kas gücü yerinde olan (fizik aktivite ile mümkün), açlık insülin düzeyleri normal sınırlarda olan (insülini yükselten gıdalardan uzak duranlarda) ve kendine yetecek, mutlu olmasını sağlayacak kadar bir sosyal ortamı bulunan insanların uzun yaşama olasılıkları çok yüksektir. Hem uzun yaşarlar hem de sağlıklı yaşarlar.

Bazı laboratuar değerleri sizleri yanıltmasın. Açlık İnsülin düzeyi 20 ünitelere kadar normal olarak belirtilse de bilimin bu konudaki duayenleri açlık insülin seviyesinin 6 üniteyi aşması halinde metabolik sıkıntıların da hücre içinde başladığını göstermektedir.

Yeşil Türbe, Emir Sultan, Ulucami, Kapalıçarşı civarında dolaşan 80’li yaşlardaki İtalyan, Fransız turistlere bir bakın. Genellikle çıta gibiler. Seneye de başka bir ülkeye gitmenin planlarını yaparlar. Biz de o yaşlara erişebiliriz. Ama gittiğimiz tatil köylerinde bizler şekerpare kuyruğunda iken onlar balık, sebze kuyruğundalar ve tabak tabak değil, doyacağı kadar almaktalar.

Sağlıklı bir şekilde ulaşılan ileri yaş bol bol tecrübe demektir. Kaybedildikten sonra kıymetlenmek demektir. ‘’Gerçek değer, gelmek ile boşluğu doldurmak değil, gittiği zaman boşluğu yaratmak demektir ‘’Ö. Asaf

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X