Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

İhanet döner sahibini bulur

Kıymetli okurlarım. Olay Gazetesi’nde bugün 400. yazımı yazıyorum. Sizlere mümkün olduğunca kaynağı bilimsellikten gelen ve uyguladığınızda uzun ve sağlıklı bir ömür sürmenize neden olabilecek bilgileri aktarmaya gayret ettim. Bu konuda benim kadar Olay Gazetesi’nin bütün kıymetli yetkilileri ve çalışanları da pay sahibidir ve her birine ayrı ayrı sizler adına teşekkür ediyorum.

 

COVID-19 VE D VİTAMİNİ

Covid-19 pandemisi ile ilgili olarak kafalarınızın çok karıştığını biliyorum. Bu konuda farklı bilgiler, farklı yorumlar endişelerinizi daha da arttırmaktadır. Gripal rahatsızlıkları her yıl geçirenler, kemoterapi görenler, kronik hastalıklardan dolayı vücut bağışıklık sistemi güçsüz olanlar, hele hele obezler daha büyük risk altındadırlar.

12.Ekim 2020 tarihli yeni bir makale Covid-19 enfeksiyonu ile D vitamini ilişkisine ışık tutuyor ve D vitamininin bağışıklık sistemini güçlü tutmada ve özellikle solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada rolü olduğunu açıklıyor. Bu makale bünyesinde yer verilen son çalışmalardan biri yeterli D vitamini seviyelerine sahip olanların Covid-19 nedeni ile hastaneye yatmaları durumunda olumsuz sonuçların ve ölümlerin görülmesinde belirgin derecede azalma olduğunu açıklıyor. Bu konuda merak eden okurlarım için ingilizce dili ile yazılmış orijinal makaleyi link vererek belirtiyorum. ( HYPERLINK “https://doi.org/10.1371/journal.pone.0239799” https://doi.org/10.1371/journal.pone.0239799).

D vitamini bağışıklık sistemimizin ana hücrelerinden olan makrofaj ve T lenfosit dediğimiz hücrelerin işlevlerini güçlendirir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar D vitaminin eksikliğinin tüberküloz, astım, KOAH, virüs ve bakteri kaynaklı akciğer enfeksiyonlarında belirgin artış ile ilişkili olduğunu kanıtlamıştır. D vitamini seviyesinin 30 ng/ml üzerinde olması gerekmektedir. 40 yaş üzeri 235 Covid-19 lu hastanın incelendiği bir çalışmada yeterli D vitamini düzeyine sahip hastalarda bilinç kaybı, hipoksi ve ölüm, D vitamini eksikliği olanlardan % 51.5 daha az bulunmuştur. Başka çalışmalar da D vitamini takviyelerinin bağışıklık sistemini güçlendireceğini ve akciğer enfeksiyonlarına karşı koruyabileceğini göstermektedir. Bu çalışmalardan biri yeterli D vitamininin kesinlikle yaşlı bireylerde Covid-19 a bağlı solunum yolu enfeksiyonlarından ölümü azalttığını belirtmekte.

Kan seviyenize bağlı olarak günde 1000-4000 ünite D vitamini almak ve kan düzeylerini 60 ng/ml civarlarında tutmak önemlidir. Hatta kan D vitamini düzeyi düşük olanlarda günlük doz daha da arttırılabilir. Günlük, haftalık, aylık uygulamalar ile ancak mutlaka hekime danışarak takibinizi yaptırmalısınız.

Buradan nasıl bir sonuç çıkartmalıyız. Mevlam kutsal kitabımızda (Ahzâb Suresi’nde) ihanetin aslında bizzat yapana zarar vereceğini bizlere bildiriyor. Vücudumuza ihtiyacı olanı vermez isek o da bir gün cezayı bizlere kesiyor. Beslenirken aldığınız gıdalardan gelen özlerin birkaç saat içerisinde vücudun bir yapı taşı olacağını adeta bir yıkılan tuğlanın yerine geçeceğini, dökülen sıvayı onaracağını unutursak gün gelir o ev oturulamaz hale gelir. Bugüne kadar baktığım hastaların çok büyük bir bölümünde yeterli D vitamini, omega-3 ve B 12 vitaminine rastlamadım. Doğal olarak da bu maddelerin eksikliklerine bağlı olarak unutkanlık, enfeksiyonlara eğilim, iyileşmeyen yaralar, kas ağrıları, kronik yorgunluk ve uykuya meyil gibi bir çok yakınmalar da ortaya çıkmaktadır.

Sağlıklı bir köylü olmak, hasta bir imparator olmaktan iyidir (Alman Atasözü).

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X