Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Kalp hastalıklarında çare sadece ilaç değil

Köşe Yazısını Dinle
Kıymetli okurlarım. Son 1 ay içerisinde dünyanın hatırı sayılır tıp dergilerinde ilgili uzmanlar tarafından kaleme alınan yazılardan sizlere söz edeceğim. Makaleler sözde uzmanların değil, gerçek tıp eğitimi ile yetişen uzmanların çalışmalarından derlenmiştir. Buradaki bilgiler mevcut tedavilerinize yardımcı olmayı hedefler ve bir tıp doktorunun onayı ile güvenliğini sağlam temellere oturtur. Faydalı  olacağını umuyor, sağlıklı günler diliyorum.
A-DOĞAL BETA BLOKER MADDELER: Beta bloker denilen ilaçlar genellikle kalp damar sistemini ilgilendiren durumlarda kullanılırlar. Gerçek etkilerinin yanında bazı hekimler tarafından kaygı bozuklukları hallerinde de kullanılabilmektedirler. Yüksek tansiyon, anormal kalp atımları gibi durumlarda ilk seçenek ilaçlardandırlar. Beta blokerler genel olarak adrenalin maddesinin etkilerini azaltarak kalbin oksijeni daha ekonomik kullanmasına, daha sakin çalışmasına ve kan basıncının düşmesine yol açarlar. Migren, zehirli guatr, göğüs ağrıları, anksiyete gibi durumlarda da başarılı bir şekilde kullanılan bu ilaçların etkilerine benzer etki gösteren bazı doğal maddeler de bulunabilmektedir.
1-Antioksidanlar: Bir çok meyve ve sebzede bulunan bu koruyucu (oksitlenmeyi engelleyici) maddeler kan basıncını düşürme yeteneği açısından beta blokerler gibi etki gösterirler.
2-L-Arginin: Damarların genişlemesini ve yapısının sağlamlığını sağlayan NO maddesini (Nitrik oksit) üreten bir amino asittir. Son yıllarda sıçanlar üzerinde yapılan çalışmalar argininin tansiyonu düşürebildiğini de göstermektedir. Etler, kümes hayvanları, yumurta, yeşil yapraklılar ve tohumlar argininden zengindir.
3-Potasyum: Beslenmenizde yeterli potasyum almanız damar yapınızı koruyarak yüksek tansiyona karşı direnç oluşturur. Muz, süt ürünleri, patates ve deniz ürünleri iyi birer kaynaktır.
4-Sarımsak: Aynı beta bloker ilaçlara benzer etkiler ile kalp damar sistemi üzerine olumlu etkiler gösteren sarımsak güçlü bir iltihap giderici ve antioksidanlardan zengin bir depo gibidir.
5-Alıç: Uzak Doğu tıbbında uzun yıllardır kalp ritim bozukluklarında, kalp yemezliklerinde ve yüksek tansiyonda kullanılan bu meyve çay olarak da tüketilebilmektedir.
6-Hint yılanı (Rauwolfia serpentina) bitkisi: Özellikle triptofan adlı maddeden zengindir. Triptofan mutluluk hormonu da denilen serotoninin öncü maddesidir. Bu bitki vücudun savaş ya da kaç tepkisine neden olan norepinefrin adlı maddenin kullanılma yeteneğini azaltır. Bu yolla öncelikle kan basıncını düşürür.
7-Kırmızı maya pirinci: İçerdiği Monacolin adlı madde ile zeytinyağı karışımının özellikle metabolik sendromlu kişilerde yararlı etkiler gösterdiği bulunmuştur.
8-Omega-3 yağ asitleri, magnezyum ve Koenzim Q 10: Bu bileşikler de damar sağlığı üzerine olumlu etki gösterirler. Kalp damar sağlığına olan olumlu etkiler yanında omega-3 yağ asitlerinin ve magnezyumun kaygı bozukluklarını önleyebildiği kanıtlanmıştır. Magnezyum ayrıca sağlıklı kas kasılmaları için olmazsa olmaz bir mineraldir.
B-ROMATİZMAL HASTALIKLARDA MUTLAKA TÜKETİLMESİ ÖNERİLEN GIDALAR: Gelişmiş ülkelerde Otoimmun protokol diyeti şeklinde de adlandırılan ve geniş bir yelpazeye sahip olan bu gıda maddelerinden en önemlilerini sizler için derledim. Bu gıdaları okumayı bitirdiğinizde özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin bunları ne sıklıkla tükettiğini bir düşünün. Bir de köylerde yaşarken büyüklerimizin bu gıdaları ne derece tükettiklerini ve ne sıklıkla doktor yüzü gördüklerini bir düşünün. Bu gıda maddelerini kullanmaya başlarken ilk amaç sağlıklı bir bağırsak ordusu kurarak buradaki yabancı maddelerin vücuda girmesini önlemektir. Böylece vücut savaş hücreleri daha az düşmanla karşılaşacaktır. Savaşta kurunun yanında yaşlar da yanacağı için sağlıklı bir bağırsak vücutta savaşı azlatıp sağlıklı hücrelerimize de zarar gelmesini engeller.
Stres ile mücadele, iyi bir uyku ve egzersize ilave olarak bol probiyotik içeren gıdaları almak burada esastır (sirke, turşu, kefir gibi). İşlenmemiş ve doğal ortamından gelen etler, deniz ürünleri, kümes hayvanları, az miktarda ve doğallığını korumuş meyveler, bol miktarda sebze, özellikle çiğ yenilen yeşil yapraklı sebzeler, patates, doğal yani rafine edilmemiş yağlar, kemik suyu çorbalar, doğal bal, baharatlar iyi birer örnektir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X