Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Kapuska yiyen ölmedi mi?

Kıymetli okurlarım. Halen pek çok beslenme uzmanı sizlere doymuş yağlara dikkat edin demektedir. Doğal kaynaklardan gelmediği sürece (margarinler gibi) bu doğrudur. Et, korkulan bir gıda maddesi olarak görülmekte, sakatatlar ve bunlardan yapılan yiyeceklerden uzak durulmaya çalışılmaktadır. Halen tereyağı da korkulanlar arasında. Bu sayılan gıdaları diyetimizden çıkartarak yerine yıllardır bol kalorili hale getirilmiş tahıl ürünlerini ve bunlardan yapılanları koyduk ve sonuç ortada. Patlarcasına artan kanserler, obezite, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve kalp hastalıkları…

Denemesi bedava. Güvendiğiniz bir yerden aldığınız eti haşlama, ızgara (yakmadan) veya fırın yapın doyana kadar yiyin. Tabii ki doyma ayrı, patlayıncaya kadar yemek ayrı. Yanında ekmek, pirinç pilavı, patates, tatlı, makarna gibi karbonhidratlar olmasın. Ev yapımı turşu, şalgam suyu, domates suyu veya başka bir sebze suyu, ayran, kefir gibi bir gıda olsun. Mutlaka ama mutlaka dereotu, marul, maydanoz, nane, kuzukulağı, roka dolu bir tabağınız olsun. Ekmek olarak da ya yulaf kepeğinden yaptığınız bir ekmekten az miktar ya da baş parmağınızın boyutunda lahananın sert kısmı, havuç, turp veya salatalık dilimlerini ekmek niyetine doyana kadar alın. Bakın bakalım uyku çökecek mi, kanda kan yağlarınız ve şekeriniz ani olarak artıp azalacak mı? İşinizde performanısınız düşecek mi?

Ama eti yediniz. Yanında bol ekmek, makarna veya pirinç pilavı ve ardından da tatlı. 1-2 saatte esnemeye başlayacaksınız. Tansiyonunuzda oynamalar başlayacak. Kanda trigliserid denilen yağ asitleri o organdan bu organa koşacak. Ani kalp krizi sebeplerinden bir tanesi de insülin düzeyini kanda birden attıran öğünlerdir. Yukarıdaki beslenme örneklerinin her ikisinde de karnınız doyar. Ama arada ciddi farklılıklara sebep olabilecek şekilde bu doyma gerçekleşecektir.

 

SADECE SİGARA DEĞİL

 

Bir hekim olarak sigarayı savunmama imkân yok. Ancak sigara içmeyenlerin de akciğer kanseri olduğunu biliyoruz. 7 Mart 2016’da The New York Times’ta çıkan bir bilimsel makale bana soracak olursanız dehşet bir haber niteliğinde. Beyaz ekmek, pirinç patlakları, mısırdan yapılan bazı kahvaltılık ürünler, beyaz undan yapılan bir takım gıdalar gibi glisemik değeri yüksek olan gıdalar ile beslenenlerde (kanda şekeri ve ardından insülini aşırı yükselten gıdalar) glisemik indeks değerleri düşük gıdalar ile beslenenlere göre (hiç sigara içmemiş olsalar bile ) % 49 daha fazla akciğer kanserine rastlanılmakta.

Bazı zamanlar bilim insanları şaşırtıyor bizleri değil mi? Bir gün öyle diyorlar bir gün böyle. Şüphelerinizden arınmak için sizlere bu konuda verebileceğim en büyük ipucu şudur. Hayat bir sınav. Doğru cevapları bilmiyorsanız veya kararsız kaldıysanız atalarınızdan kopya çekin. Tam puan alırsınız.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X