Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Kasım 2025 tıbbi konular

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım…

Bu hafta güncel bazı tıbbi bilgileri sizler için mümkün olduğunca yalın, anlaşılabilir bir halde yazmaya çalıştım. Yararlı olmayı umar, sağlıklı ömürler dilerim.

1-OBEZİTE İĞNELERİ NE DERECE YARARLI

Uzun yılların hekimiyim. Genelleme yapmak istemiyorum. Bu yazacaklarım sadece benim görüşümdür. Yeni bir şey duyduğumuz anda aslına astarına bakmadan hemen ona inanıyor, gereğini yapmak istiyoruz. Nobel Tıp Ödülü alan bir hekim öğün aralarında gıda alınmamasını önerirken bizler bunu sağdan soldan duyduklarımızla 3 gün gıda almayarak veya benzeri davranış şekilleri ile uyguluyoruz. Şu dedi, bu yaptı ile değil, bilimsel verilere dayanarak tedavilerimize yön vermemiz gerekir.

Son zamanlarda benim de tanıdığım bazı fazla kilolu ve obez bireyler aldıkları kilo verdirici özelliklere sahip enjeksiyon şeklinde uygulanan ilaçlar ile kilo vermeye çalışıyorlar, başarılı sonuçlar da elde ediyorlar. Ancak iş öyle değil. Uzmanlık tez konum obezitedir. Bugüne kadar obezite tedavisinde bir çok ilaç denenmiş ve başarılı olmalarına rağmen bir müddet sonra yan etkileri sebebi ile kullanımdan kaldırılmışlardır. Zayıflama iğneleri olarak bildiğimiz ilaçlar vücudumuz tarafından doğal olarak üretilen ve açlık hissini baskılayan bir hormonun etkilerini taklit ederek bizlere kilo verdirir ve kan şeker düzeylerimizi düzenler. Bu iğneler her kilolu hastada kullanılabilir demek çok iddialıdır. Bazı tiroid hastalıkları, pankreas  hastalıkları ve bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarında bu ilaçlar sıkıntı yaratabilir.

Yapılacak en doğru iş bir çok ARGE basamağından geçmiş, FDA onayı almış ve yıllar süren tecrübelere dayanarak hizmete sunulmuş olsa da bu tür ilaçları mutlaka hekim onayı ve takibi ile kullanmaktır.

2-ŞEKER HASTALARI ÖZELLİKLE HANGİ BESİNLERDEN UZAK DURMALIDIR:

Fazla kalori alınması ve akabindeki obezite, hareket eksikliği, yaşlanma, bazı ilaçların kullanımı, bazı hormonların etkisi, genetik eğilim zamanla insülin direncine neden olur. Bu durumun tedavi edilmemesi de Tip 2 şeker hastalığına yol açar.

Bir çok durum tip 2 şeker hastalığına yol açar denilse de aşırı ve sık aralıklar ile şeker tüketilmesi belki de en önemli nedendir. Bu miktar şekerin alımına bağlı olarak eş zamanlı salgılanan insülin bir müddet sonra hücrelere şekeri sokamaz hale gelir. Bu duruma paralel olarak rafine edilmiş, aşırı ısıdan geçirilmiş, istenmeyen kokuların ve rengin giderilmesi için ağartılmış bazı bitkisel yağlar da vücutta istenmeyen bir takım oksitleyici maddelerin oluşumuna yol açarak insülinin hassasiyetini engeller ve devamında şeker hastalığına neden olurlar.

Özet olarak şu 3 maddeden kaçınmalıdır. Rafine şekerler, nişasta ve rafine edilen tohum yağları.

Bunları içeren örneklerden bazılarını sıralarsak: Kızartılmış patates ve tavuk, derin yağlarda kızartılan maddeler, cipsler, şekerlendirilmiş hamur işleri, tatlandırılmış içecekler, dondurulmuş bazı ürünler, bazı ticari soslar ve mayonez, bazı hazır erişteler, mikrodalga patlamış mısır…

Gençlerimizin ve çocuklarımızın neler ile beslendiğini bir düşünün. Hastalıkların tiplerini ve sayılarını da bir düşünün. El ele, kardeşçe birlikte koşuyorlar.

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X