Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Kilo verdiren başlıca gıdalar

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Yazılarımın bir çoğu toplumumuzu giderek daha çok tehdit eden obezite ve şeker hastalığı ile mücadele konuludur. Bugün sizlere doyana kadar yenildiğinde (patlarcasına değil) kilo vermenize yardımcı olacak bazı gıdalardan bahsedeceğim. Öncelikle bilinmesi gereken şudur. Tüm kaloriler eşit değildir. Vücudumuzda farklı besinler farklı yollardan geçer ve farklı farklı yerlerde değerlendirilirler. Kimi kas yaparken kimi yağ yapar. Kimi kemiğe giderken kimi gıda da yağ hücrelerine giderek onları daha da büyütür.

1-TAM YUMURTA: Bazı kişiler ya beyazını ya da sarısını yerler. Oysa yumurta her kısmı ile birbirini tamamlamak üzere yaratılmış bir gıdadır. Aynı kalorideki simit ile karşılaştırıldığında (Kahvaltıda) simitin tersine yumurtanın hem doyurduğu hem de kilo verdirdiği kanıtlanmıştır. Bir çok besleyici madde içerdiği için mükemmel bir gıdadır.

2-YEŞİL YAPRAKLILAR: Pazı, lahana, ıspanak gibi sebze yemekleri hem hacminden hem de besleyiciliğinden dolayı doygunluğu sağlayarak kilo vermenize yol açarlar. Vücutta yağ yakım mekanizmalarını işleten kalsiyum başta olmak üzere bir çok mineral ve vitaminleri de içerirler.

3-SOMON: Yüksek kaliteli protein, omega-3 gibi sağlıklı yağlar ve tiroid fonksiyonları için gerekli iyot atomunu bol oranda içerir. Bunun dışında sardalye, uskumru, hamsi, doğal alabalık gibi balıklar da somon gibi hem tok tutucu hem de besleyici özelliklere sahiptir.

4-ET VE TAVUK GÖĞÜS ETİ: Yıllarca haksız yere suçlanmışlardır (aksini gösteren net bir çalışma olmamasına rağmen) ve etler kalp hastalıklarını ve şekeri arttırmamaktadır. Etler protein açısından zengin oldukları için kilo vermeyi kolaylaştırmaktadırlar. Hayvansal proteinden zengin bir diyet ile ilaveten 100 kalori daha fazla yakmanız mümkündür. Çok ilginçtir ki et türleri ile beslenme alışkanlığını arttırmak hem iştahı azaltmakta hem de gece kalkıp atıştırma yapma alışkanlığını ortadan kaldırmaktadır. Düşük karbonhidratlı besleniyorsanız yağlı etlerden çekinmeyin ancak karbonhidratı bol alıyorsanız etin yağından uzak durmalısınız.

5-SOĞUK PATATES: Haşlandıktan sonra soğutularak tüketilen patatesin içeriğindeki liflerden dolayı doygunluk verdiği bulunmuştur. Bol vitamin ve mineral içerdiği için sağlıklı ve kilo vermeye yardımcı gıdalar arasındadır. Ömrünün büyük bir kısmını sadece patates yiyerek geçiren insanlar kayıtlara geçmiştir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin özellikle tercih etmesi gereken besinlerdendir.

6-BAKLAGİLLER: Karbonhidrat içerdiği gerekçesi ile bir çok şeker hastasının yemeye korktuğu mercimek, fasulye, barbunya gibi gıdalar içerdiği lif ve bir çok yararlı vitemin, mineral nedeni ile mükemmel doygunluk sağlayan besinlerdir.

7-PEYNİR: İçerdiği protein ve kalsiyum nedeni ile hem besleyici, hem de tok tutucu özelliklere sahiptir.

8-ELMA SİRKESİ: Doğal koşullarda yapılan elma sirkesinin hem şeker hastalığı hem de obezite tedavisinde önemli rolü vardır. Mide boşalmasını geciktirir ve alındığı gıdanın glisemik indeks değerini azaltırlar.

9-TAM YAĞLI YOĞURT: Çok garip gelse de tam yağlı yoğurt bir müddet sonra bağırsaklardaki olumlu etkileri nedeni ile kilo kaybına neden olabilmektedir.

DÜŞÜNCELERİMİZİN AYNASI NEDİR?

Ünlü Fransız deneme yazarı Michel De Montaigne diyor ki, düşüncelerimizin en iyi aynası hayatlarımızın akışıdır. Son günlerde tekrar SARS-Cov-2 enfeksiyonu artış göstermektedir. Herkesin başına bir güvenlik görevlisi dikemezsiniz. Maske, mesafe, hijyen ve aşılama ile bu işin üstesinden gelineceği aşikardır. Biraz daha dikkat edilmesi herkesin menfaatine olacaktır. Herkes kaybediyor farkındamısınız?

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X