Kıymetli okurlarım. Bana en çok sorulan sorulardan bir tanesi de hangi gıdalar yağ yakımına neden olur sorusudur. Israrla hastalarıma yağlar bir enerji kaynağıdır ve enerji de ancak bir hareket eden cisim tarafından yakılır derim. Ancak bu anlatım bazı zamanlar yeterli olmaz. O zaman aşağıda açıklamaları ile birlikte yazdığım gıdalar hem metabolik hızı arttırmaları, hem içerdikleri bir çok mikro besinler yolu ile hem doygunluk yaratır hem de kilo vermemize yardımcı olur diyelim.
1-YUMURTA:
Yapılan bazı çalışmalar yumurta ile birlikte bol lif içeren gıdaların birlikte alınmasının hem tok tutması hem de bol oranda lif ve mikro besin içermesi nedeni ile kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ağustos 2020 Yılı’nda yapılan bir çalışma bu konuda çok net sonuçlar vermekte. Kahvaltılarında mısır gevreği ve süt (veya portakal suyu) tüketen 50 kişilik obez bir grubun kahvaltıları yumurta ve tereyağı ile değiştirildiğinde bu kişilerin 4 saat tokluk hissi yaşadıkları kaydedilmiştir.
2-YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER VE TURPGİLLER, BAKLAGİLLER:
Lahana, ıspanak ve daha bir çok yeşil yapraklı sebze hem su ihtiyacını giderir hem de içerdiği lifler ile tokluk hissi verir. Bunu içerdikleri tilakoid adlı küçük bitki parçacıkları sayesinde gerçekleştirirler. Karnabahar, turp, brokoli gibi besin grupları da lif içeriği açısından çok yüksektir ve sağlıklı kilo verme adına gıdalara eklenmelidirler.
Fasulye, barbunya grubu besinler, mercimek ve diğer baklagiller de hem mikro besin hem de içerdiği lifler nedeni ile doyurucu ve besleyici olmaları nedeni ile kilo vermede yardımcı gıdalardır.
3-BALIKLAR:
İçerdikleri sağlıklı protein ve yağlar ile tokluk hissi verirler. Bunun dışında içerdikleri iyot nedeni ile tiroid bezinin de sağlıklı bir şekilde çalışmasını, buna bağlı olarak da iyi işleyen bir metabolizmanın oluşmasını sağlarlar.
Omega-3 yağ asitlerini balıklar soğuklardan kendilerini korumak için üretirler. Bu nedenle omega-3 içeren balıklar hangileridir diye merak ederseniz soğuk deniz balıkları hatırlanıp tercih edilmelidirler. Ülkemizde somon, istavrit, palamut, lüfer, sardalye, hamsi, uskumru bu açıdan tercih edilebilecek balıklardandır. Tatlı su balıklarında ise doğal alabalık ve yayın omega-3 zengini balıklardandır.
4-PATATES:
Garip gelse de bazı kök sebzeler ve özellikle de patates kilo vermek için çok kaliteli bir besindir. Yapılan çalışmalarda doygunluk indeksi en yüksek gıdaların başlarında patatesin geldiğini göstermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Patatesleri kaynatıp soğuttuktan sonra tükettiğinizde bu doygunluk veren formu elde etmiş olursunuz. Soğuyan patateste dirençli nişasta oluşmaktadır. Hem bağırsak sağlığı hem de genel sağlık için bu önemlidir.
5-ÇORBALAR:
2007 Yılı’nda yapılmış bir çalışma yemeklere çorba ile başlamanın doygunluğu arttırarak kilo vermeye yardımcı olabildiğini göstermektedir. Burada sebze çorbaları ön plandadır. Çorba üzerine eklenen peynirler de içerdikleri proteinler ile doygunluğa, kalsiyum ile de kas ve kemik sağlığına yarar sağlar.
7-ETLER:
Mera kaynaklı olmaları tercih sebebidir. Bir çok mikro besin yanında sağlıklı protein ve yağ içermeleri nedeni ile doygunluk hissi verirler. Vücutlarımız proteinleri sindirirken hatırı sayılır oranda kalori tüketmektedir. Bu nedenle kilo kaybettiren diyetlerin bir çoğu hayvansal protein açısından zegin tutulmaktadır.
Yukarıda sayılan gıdalara ek olarak yoğurt, avokado, tam tahıllı hububatlar, çiğ kuruyemişler, acı biber başta olmak üzere bazı baharatlar da sağlıklı kilo verme aşamasında yardımcı olabilen gıdalardandır.

Flipboard