Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Kısa başlıklar

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Bu haftaki yazımda beslenme ve obezite konulu yazılarıma 2023 Yılı’nda yapılmış bazı çalışmalardan örnekler vereceğim. Yararlanmanızı umarak sağlıklı günler dilerim.

1-HAFTADA 30 ÇEŞİT YEŞİLLİK TÜKETMEK VE YARARLARI: 2018 Yılı’nda ABD’de çalışılmaya başlanılmış bir konudan bahsedeceğim. 45 ülkeden ve 11 bin kişiden alınan 15 binden fazla mikrobiyal örneklerin (dışkı) değerlendirildiği bu çalışmada haftada 30 dan çok bitki türü tüketenlerde bağırsaklardaki mikrobiyatanın da çok fazla tür içerdiği bulunmuştur. Bu şu anlama gelmektedir. Öncelikle bu çeşitlilik sağlıklı bir bağırsak ordusu demektir. Bu kişiler antibiyotik kullandıklarında ilaca karşı daha az direnç geliştirdiler. Akıl sağlığı açısından daha olumlu bulundular. Bitki çeşitliği 30 olunca sizi şaşkınlığa düşürebilir. Ancak kırmızı biber, yeşil biber, dolmalık biber hepsi biber grubu olmasına rağmen 3 farklı çeşit olarak düşünülmelidir. Sözün özü şudur ki, bitki çeşitleri ile soframızı zenginleştirmek bağırsak sağlığı dolayısı ile genel sağlık açısından son derece faydalıdır.

2-BAZI ÇOCUK MAMALARI AĞIR METAL İÇERİYOR OLABİLİR: 30 Haziran 2023 Tarihli Michelle Pugle tarafıdan hazırlanan bir yazıya göre pirinç, tatlı patates ve havuç içeren bazı bebek mamalarında ağır metallerin bulunabileceği belirtiliyor. ABD’de temiz etiket projesi adı altında yürütülen çalışmalar bu konuda ebeveynlere yol gösteriyor. California, Santa Monica’daki Providence Saint John’s Sağlık Merkezinde çocuk doktoru olan Dr. Daniel Ganjian özellikle pirinç içeren mamalar konusunda anne babaları uyarıyor. FDA ya göre pirinç diğer besin maddelerine göre özellikle arsenik tutma açısından ilk sıralarda gelmektedir. Ebevenlerin mama seçimi konusunda sağdan soldan değil, mutlaka hekim önerisi ile mamalarını seçmesi en uygun yol olacaktır.

3-DÜZENLİ ELMA SİRKESİ TÜKETMEK KAN BASINCINI DÜŞÜRÜYOR: Bu başlık sadece elma sirkesi kullanın ve tansiyon ilaçlarınızı bırakın anlamına gelmesin. Kan basıncı evin musluğunu açtığınızda hortuma gelen suyun hortum içine uyguladığı basınç ne ise kalpten çıkan kanın da damara yaptığı basınç aynıdır. Çünkü kan kalp tarafından vücudunuza itilir. ABD’de yapılan araştırmalara göre her 3 yetişkinden bir tanesi yüksek tansiyon hastasıdır. Bu 75 milyon ABD vatandaşı demektir. Bu ülkede kesin olarak  2014 Yılı’nda 400 bin kişinin yüksek tansiyon nedeni ile öldüğü kayıtlara geçmiştir. İşin özeti şudur: Yüksek tansiyon ciddiye alınmalıdır.

Uzun yıllardır elma sirkesi mide rahatsızlıkları, boğaz ağrıları ve kolesterolü düşürücü olarak kullanılmaktadır. Hipokrat (bilinen en eski hekim, hekimliğin öncüsü) elma sirkesini yara temizliğinde kullanmıştır. 10. Yüzyılda elleri enfeksiyonlar yayılmasın diye kükürt ve elma sirkesi karışımı ile yıkayan hekimler olmuştur.

Elma sirkesinde bulunan asetik asit kalsiyum emilimini arttırarak ve tansiyonu yükselten vücudumuzdaki renin denilen maddenin aktivitesini azaltarak tansiyonu düşürür. Kan şekerini düşürücü etkisi yanında kilo kaybı sağlayarak da kan basıncını düşürmeye yardımcıdır.

ÇOK YAZDIM YİNE YAZAYIM

Ben sadece bu sayfadan yazabilirim ve başka bir yaptırım gücüm yok. Ülkesini ve milletini seven bir birey olarak bunları yazıyorum. Özellikle son zamanlarda Ulu Şehir Bursa’mızda gece yarılarına kadar cadde ve sokaklarda  sonuna kadar müzik sesini açıp gezenler çoğaldılar. Özellikle dağ ilçe yolları hafriyat ve atıkların döküldüğü yerler haline geldi. Sokaklarımızda belediye görevlileri temizledikten 1-2 saat sonra izmarit, pet şişe ve dükkanların temizlik sonrası caddeye attıkları pis sular ortalığı yine kirletiyor. Velhasıl ne dinimizin öğrettiklerinin, ne ahlâki kuralların ne de vatan sevgisinin zerresi olmayan kişiler giderek artıyor. Özgürlük de bir yere kadar. Bunun adı saygısızlık, görmemişlik ve dahasını siz söyleyin. Hollanda da yolu kesen düğün konvoyundaki sürücülere 5 yıl ehliyete el koyma ve 5 bin Euro ceza kesiliyor. Bu kıymetli millete ve ülkeye bu kadar saygısızlık bitsin artık. Bunu haketmiyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X