Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Kısa kısa bilgiler

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Aşağıdaki satırlarda kısa notlar halinde size vereceğim bilgilerin tamamı dünyanın saygın tıp merkezlerinde yapılan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Yararlı olacağını umar sağlıklı günler dilerim.

1-TAM TAHILLI  EKMEK  KULLANIMINI SAĞLIKLI DİYEREK ABARTMAMALI: 2 dilim orta boy tam tahıllı ekmek sağlıklı ve ince bir insanın kan şekerini 30 mg/dl arttırır. Yani bu kişinin açlık kan şekeri düzeyi 93 ise bunu 123 e çıkarır. Şeker hastalarında ise durum farklıdır. Bu hastalarda aynı miktar hem tam tahıllı hem de beyaz ekmek (tam tahıllı diye güvenmeyin) kan şekeri düzeylerini normal düzeylerden 120 mg/dl daha arttırabilir. Yani 100 olan kan şekerini 220 mg/dl düzeylerine çıkarabilir. Bu nedenle şeker hastaları özellikle dikkatli olmalıdırlar.

2-OBEZİTE BULAŞICI BİR HASTALIK GİBİ SEYREDER: Yapılan incelemeler çevresel faktörlerin obezite gelişmesinde çok etkili olduğunu göstermektedir. Eğer arkadaşınız obez ise sizin de obez olma olasılığınız % 57 oranındadır. Kardeşiniz obez ise sizin obez olma olasılığınız % 40, eşiniz obez ise sizin obez olma olasılığınız % 37 oranında gerçekleşebilmektedir. Anne babanın beslenme ve yaşam biçimi çocuğun obez olup olmamasında en büyük etkenlerdendir. Bu nedenle bilinçlenmenin aileden başlaması sorunun çözümündeki ilk adımlardandır.

3-KUŞBURNU ZAYIFLATIYOR: Japon bilim insanları kuşburnu meyve ve tohumlarının iştah düzeyinde bir değişiklik yapmaksızın kişilerde zayıflamaya neden olduğunu belirtiyorlar. Kuşburnu içinde bulunan trans-tilirosid adlı maddenin kilo verdirdiğini belirten bilim insanları aynı zamanda bu bileşiğin insülin direnci üzerine olumlu etkileri olduğunu da belirtiyorlar. Bu çalışmada kuşburnu bitkisi kilogram başına 50 miligram, tohumlar ise kilogram başına 12.5-25 miligram arası kullanılmıştır.

4-POLİKİSTİK YUMURTALIK YAKINMASI OLAN KADINLARDA DAMAR SERTLİĞİNİ ÖNLEMEK: Bu yakınmalara sahip olan kadınlarda diyet ve yaşam tarzındaki değişikliklerin faydalı etkileri çok açıktır. Yeni çalışmalar polikistik yumurtalıklara sahip kadınlarda kalp damar sistemini korumada metformin denilen şeker ilacı ile birlikte balık yağı verilmesinin etkili olduğunu göstermektedir. Çalışmalar Kanada Ualberta Üniversitesi tarafından yapılmış olup halen devam etmektedir. Bu üniversite çalışanları daha önce de tereyağında bulunan vaksenik asidin kalp damar sağlığına olumlu etkiler gösterdiğini bulan ekiptir (Merak edenler için Prof Dr. Spencer Proctor)

5-OBEZİTE İLE MÜCADELEDE LİSTELER İLE DEĞİL AKILCI YAKLAŞIMLAR İLE YOL ALMALISINIZ: Dünyaca ünlü Yeme Davranışı ve Obezite Kitabı’nın yazarı Prof Dr Shahram Heshmat (ABD, Illinois Ünversitesi) kötü sağlık sonuçlarını bilmesine rağmen insanlar bazı gıdalardan vazgeçemiyorlar diyor. Bunun adı bağımlılıktır. Özellikle fazla yağlı ve şekerli gıdaların (boş kalori yüklü) tercih edildiğini belirten uzman sadece 2 ilaç için milyar dolarlar harcanmasına rağmen bir faydanın sağlanamadığını belirtiyor. İnsanların akılcı yaklaşımı yakalayıp motive olduklarında bile bazı dış kısıtlayıcı faktörlerin sürdürülebilirliği etkilediği belirtiliyor. Burada önyargılar, bilişsel kapasite ve duygular ile mücadele etmeden başarılı olunamayacağını belirten uzman ne olursa olsun her defasında obez bireyi bekleyen tehlikeleri her defasında kişiye anlatmayı öneriyor.

6-MAGNEZYUM RAHAT UYKU SAĞLAYABİLİR: Doğada çok sık bulunan minerallerden olan magnezyum 600’den fazla hücresel reaksiyon için gereklidir. Özellikle kemik, beyin, kalp ve kas hücreleri başta olmak üzere.

Rahat bir uyku için beyninizin relax durumda olması gerekir. Magnezyum vücudumuzu rahatlatan parasempatik sistemimizi harekete geçirir. Beyinde de uyku ilaçlarının bağlandığı ve GABA reseptörleri dediğimiz algılayıcılara bağlanarak beyninizi uykuya hazır hale getirebilir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X