Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Koronaya hücum

Kıymetli okurlarım. Hakkında halen net olarak her bilgiye sahip olamadığımız Covid-19 etkeni virüs can almaya devam ediyor. Gerçek olan ve aksini yılların hekimi olarak düşünemediğim 3 olay var ki bu sadece koronavirüs ailesi için değil diğer solunum yolları enfeksiyonları etkeni mikroplardan da korunmak için geçerli. Sosyal mesafe (özellikle ve özellikle kalabalık ortamlardan uzak durmak), kurallara uygun imal edilmiş ve takılmış maske ve temizlik kurallarına dikkat etmek.

Her hastalıkta olduğu gibi Covid-19 etkenini yok etmek için bir takım alternatif yollar araştırılmıyor değil. Son zamanlarda sıkça adından söz edilen kekik yağı, D vitamini, selenyum ve çinko bunlardan en bilinenleri. Burada önemli olan nokta alternatif yolların kulaktan duyma bilgiler ile değil, bilimsel çalışmalar ile desteklenmiş ve makale olarak yayınlanmış olanlarına itibar etmektir. Ayrıca bu ürünleri sağdan soldan değil, eczanelerden temin etmek gereklidir. İlaç denilince bunu halka sunmak ile görevli olan meslek sahipleri eczacılardır ve yıllarını eğitime vererek bu mesleğe sahip olurlar.

Merkezi Washington’da bulunan Fonksiyonel Tıp Enstitüsü Covid-19 enfeksiyonu ile ilgili olarak bazı bitkisel kaynaklı maddelerin yararları üzerine yapılmış araştırmaları takip edip yayınlamıştır. Burada sözü edilen maddeler immün sistemin çalışmasına katkıda bulunurlar. Bu maddeler antijene yani virüse karşı yanıtın kuvvetli olmasına, daha uzun süre savaşma gücüne ve immün sistemin daha da güçlenmesine katkıda bulunarak başarılı olurlar. NLPR3 inflamazom denilen ve vücutta virüse cevap olarak aşırı düzeyde bir takım iltihabi maddelerin salınmasına neden olan küçük hücre içi protein kompleksleri vardır. SARS-Cov-2 virüsü bu inflamazomu aktive ederek adeta iltihabi maddeleri vücuda fırtına gibi yayar. Bu durum enfeksiyonun daha kötü seyretmesine neden olur. Olay akciğerlerde ise solunum sistemini döşeyen hücreler süratle tahrip olmaya başlar. Aşağıda açıklayacağımız bazı faydalı moleküller temel olarak virüsün bu inflamazoma etki ederek bir iltihabi madde fırtınasının başlamasını engellerler. Bu basamak çok önemlidir. Ayrıca bu maddeler virüsün çoğalması için gerekli olan Covid-19 ana proteaz maddesini bloke edebilmektedir (konu ile ilgili literatürleri isteyen okuyucularıma mail olarak gönderebilirim).

1-QUARSETİN: Hem RNA hem de DNA virüslerine karşı antiviral etkilere sahiptir. Kırmızı lahana, soğan ve elma en yaygın olarak bulunduğu gıdalardır. Bunların dışında kara üzüm, karpuz, bazı tahıl ve sebzelerde de bulunur. 1 gram civarında 2 dozda ve ağız yolu ile uygulanmaktadır. Yan etki yok denecek kadar azdır.

2-KURKUMİN: Zerdeçalda bulunan bir maddedir. Virüs çoğalmasını engellemektedir. 2 ye bölünmüş halde ve ağız yolu ile günde 1 gram kullanılmaktadır ve yan etki çok azdır.

3-EPİGALLOKATEŞİN GALLAT: Daha önceki yazılarımda sizlere antioksidan özelliklerinden söz etmiştim. Çayda ve yeşil çayda bulunan bir maddedir. 4 doz halinde toplam 225 miligram kullanılır. Günde 4 fincan yeşil çay da bu oranı sağlar.

4-RESVERATROL: Hem Olay TV ekranlarından hem de bu köşemden çoğu zaman bu faydalı molekülden bahsettim. Yaşlanmayı önleyici etkileri olan çok güçlü bir antioksidandır. 4 doz halinde toplam 100-150 miligram kullanılmaktadır.

Yukarıda saydığım bu moleküller tek başına Covid-19 enfeksiyonu için kullanılsın anlamı asla çıkarılmasın. Bunlar bilimsel açıdan etkinliği kanıtlanmış maddelerdir ancak mutlaka bir hekime danışarak kullanılmalıdır. Bir an önce bu illetten kurtulmamız dileği ile saygılar sunuyorum.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X