Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Mayıs 2023 son bilgiler

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Aşağıda yazacağım bilgiler tıbbi dergilerde yazılmışlardır. Asla modern tıbbın veya hekiminizin önereceği ilaçlar yerine kullanın anlamına gelmez. Bu gıdalar tıbbi etkileri nedeni ile ele alınmıştır, yararlıdırlar, bilimsel olarak kanıtlanmışlardır. Ancak tedavi edici yetki yasalar ve binlerce yıllık geleneksel görüş ile hekimlere aittir.

YOĞURT

Kıymetli okurlarım. Yoğurt yüzlerce yıldır halkımız tarafından üretilen, faydaları bilinen ve bol olarak tüketilen bir gıdadır. Çoğunlukla lâktik asit bakterilerinin sütü fermente etmesi ile oluşur. B12 vitamini, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum ve fosfordan zengindir. 14 farklı çalışmanın analizine göre doğal özelliklerdeki yoğurt yüksek tansiyonu olan kişilerde bir miktar tansiyon düşüklüğüne yol açabilmektedir. Başka bir çalışma ise özellikle yoğurt tüketen yaşlı erkeklerde kemik erimesi üzerine olumlu etkilerin görüldüğünü yazmaktadır. Bu erkeklerde kemik mineral yoğunluğunun arttığı belirlenmiştir. Yeni çalışmalardan bir tanesi de yoğurt tüketiminin kilo verdirdiği yönündedir. Şeker katkılı olanlar bu etkilerin dışında tutulmalıdır.

SARIMSAK İYİ BİR İLTİHAP ÖNLEYİCİDİR

Binlerce yıldır insanlar öksürük, kabızlık, enfeksiyonlar, eklem ağrıları, diş ağrıları ve daha birçok nedenden dolayı sarımsağı kullanmışlardır. Sarımsağın anti-enflamatuar etkisi, içinde bulunan allisin, dialil disülfit ve S-alilsistein gibi kükürt bileşenlerinden gelir.

830 dan fazla kişinin incelendiği, süre olarak 4 ile 48 hafta takiplerin yapıldığı 17 bilimsel çalışma sarımsak bileşiklerini alan kişilerde CRP oranlarının anlamlı olarak düştüğünü göstermiştir. CRP günümüzde vücutta bir iltihabın varlığını gösteren güçlü bir laboratuar testidir. Bir başka çalışmaya göre sarımsak tüketimi glutatyon denilen ve gençlik antioksidanı diye halk arasında bilinen antioksidan maddenin yapımını arttırmaktadır. Glutatyon bilindiği üzere son zamanlarda bazı merkezlerde adeta moda haline gelmiş gibi seanslar halinde uygulanmaktadır. Sarımsağın etki gücü tazesinden ziyade kurutulmuş olandadır.

YEŞİL ÇAY HAKKINDA SON BİLGİLER

Bugüne kadar kalp damar sistemi üzerine olan etkilerini, iştah kesici özelliklerini, romatizmal yakınmalar üzerine olan etkilerini bildiğimiz yeşil çayın başka yararlı etkileri de bulundu. Hayvan çalışmaları ve laboratuvarlardaki deneylerde yeşil çayın içinde bulunan ECGC adlı maddenin ülseratif kolit ve Crohn hastalığında iltihabın şiddetini azaltabildiğini göstermiştir. Bu durum çok sık rastlanılan bu iki hastalığın tedavisi açısından umut vericidir.

A VİTAMİNİ KEMİK KIRIKLARINI AZALTIYOR

A vitamini ile ilgili geniş bir bilgi havuzuna sahibiz. Genel olarak cilt sağlığından tutun da güçlü bir bağışıklık sistemine kadar bir çok alanda A vitaminine ihtiyacımız var. Kemik sağlığı için daha önce bildiğimiz D vitamini, K2 vitamini, kalsiyum, fosfor ve proteinlerin yanında A vitamininin de çok öneme sahip olduğu yakın zamanlardaki çalışmalar ile gösterildi.

A vitamini eksik kişilerde kemik kırıklarının daha fazla olduğunu belirten yeni çalışmalar bu vitamini yeteri kadar bulunduranlarda kemik kırıklarına %6 daha az rastlandığını belirtiyor. 20 yaş üzerinde toplam 319 bin kişinin kalça kırığı açısından incelendiği bir çalışma bunu net olarak göstermiştir.

A vitamini ile ilgili diğer yeni bir çalışma da bu vitaminin bağışıklık sistemi üzerine olan etkileri üzerinedir. Kızamık ve sıtma gibi hastalıkların yaygın olduğu ülkelerde A vitamini kullanımı ile bu hastalıklara bağlı ölümlerin azalması bu konuda dikkatleri çekmiştir. Günümüzde göz, akciğer, bağırsak ve üreme kanallarında bulunan bağışıklık sistemi hücrelerinin mikropları yakalayıp yok etme özelliği A vitamini etkisi ile daha da artmaktadır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X