Kıymetli okurlarım. Bu hafta da sizlere tıbbi konular ile ilgili güncel bilgilerden derlenmiş özetler hazırladım. Yararlı olmasını umarım. Sağlıkla kalın.
1-YAPAY TATLANDIRICILAR KİLO ALIMINA NEDEN OLABİLİR:
Dildeki tatlı hissi algılayıcıları şeker tadını veren bir madde geldiğinde insülin salgısının ilk fazını başlatabilirler. Gelmesi gereken gıda gelmediği için bu kez beynimiz gıda alımı için bizi uyarır. Bunun sonucunda kişi özellikle yüksek kalorili ve şeker içerikli gıdalara yönelir. Yani bizler daha az kalori alayım derken beynimizi kandırma işi ters teper ve zamanla kilo alımı başlar. Bu durum ne yazık ki kilo vermek için kullanılan light gıdalar için de geçerli olabilir.
2-ŞEKERİ KESTİK AMA ADETA BİR KRİZ YAŞIYORUZ. NELER YAPALIM?
Bu durumda ilk yapılması gereken olay sabah kalkar kalkmaz limonlu ılık bir bardak su içmektir. Hiçbir zaman azminizi kaybetmeden kararlı olduğunuzun farkındalığını hissedin. Ekmek yerine bol tahıllı ekmek, rafine edilmiş pirinç yerine kepekli bulgur veya siyah pirinç, makarna yerine tam tahıllı ve kepek oranı yüksek makarna ile ilk başlarda bir geçiş yapın.
Yine de tatlı isteği ile başa çıkamıyorsanız posası ile birlikte meyve suyu alabilirsiniz. Çilek, ahududu, böğürtlen gibi berry grubu meyveler tatlı isteğini baskılayabilir. Şekersiz kakao ve sabahları kahvaltıda alınan tereyağının da zamanla tatlı bağımlılığını azaltıcı etkileri olduğuna dair bir çok çalışma mevcuttur. Badem, ceviz, fındık, nohut, mercimek, fasulye gibi gıdalara ağırlık verilmesi de zamanla tatlı ihtiyacını azaltabilmektedir.
3-HASHIMOTO HASTALIĞINDA PROBİYOTİKLER YARAR SAĞLAR MI?
Yeterli oranda alındığında sağlığımızı olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denilmektedir.Yapılan çalışmalar T4 hormonundan aktif olan T3 adlı tiroid hormonumuzun 1/5 kadar kısmının bağırsaklarımızda probiyotikler tarafından dönüşüme uğradığını göstermektedir. Bu nedenle boza, kefir, turşular, salamuralar, ev yapımı yoğurt , sirke ve konserveler gibi probiyotik yüklü gıdalar Hashimito Hastalığı’nda yarar sağlayabilir.
ROMATİZMAL HASTALIKLARDA BESLENME (GEÇEN HAFTADAN DEVAM)
Geçen haftaki yazımda romatizmal hastalıklarda yararlılığı kanıtlanan antienflamatuar beslenmeye örnekler vereceğimi belirtmiştim.
SABAH KAHVALTISI (MUTLAKA YAPILMALI)
-Ne kadar erken kahvaltı yaparsanız metabolizmanızı o derece hızlandırır, gün içinde daha dinç olur ve daha iyi kilo kaybedersiniz. Belirli bir müddet boyunca sofrada elinizin yarısı kadar kepek oranı yüksek bir ekmek alın. Asla buğday içermesin.
-En az 2 en çok 4 yumurta (ister yağda, ister haşlanmış. Yağ olarak yakmadan tereyağı veya zeytinyağı), geleneksel peynirlerimiz, zeytin, bol yeşillik (tere, roka, maydanoz, kuzu kulağı, marul, semizotu, taze nane vb), cherry domates, kuşbaşı dilimli havuç.
-Şekersiz çaya ilâveten 1 su bardağı kefir veya 1 su bardağı organik domates suyu içebilirsiniz. Her kahvaltıda çiğ olma şartı ile 15-20 arası badem veya 2-3 ceviz yiyebilirsiniz.
ÖĞLE YEMEĞİ
Formülü: Sebze yemeği+ 1 kâse ev yapımı yoğurt+ ev yapımı turşu+ 1 adet veya 1 avuç meyve şeklindedir (çilek, berry grupları, nar veya elma veya sert muz veya beyaz lifleri ile birlikte alınan 1 portakal). Kuru fasulye, ıspanak, zeytinyağlı yemekler, mercimek ve daha bir çok sebze yemeği örnek olarak sayılabilir.
-Kahvaltı sizi yeterince tok tuttu ise öğle yemeğinde sadece 1 kâse yoğurt içine 1 narın tanelerini veya berry grubu bir meyveyi koyup alabilirsiniz.
AKŞAM YEMEĞİ
-Asla geç saatlere bırakmayın. Kızartmaların her türünden uzak durun.
-Formülü Çorba+ Hayvansal protein (etler, köfte, balık, haşlama, sakatatlar, doğal tavuk gibi) + bol yeşillikli salata, turp, ev yapımı turşu şeklindedir. Asla hayvansal protein ile rafine edilen unlu mamûl ve şekerli hiç bir gıda almamalısınız.

Flipboard