Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Mutlu olma kararı

ABD’nin Ünlü 16. Başkanı Abraham Lincoln’ün çok güzel bir sözü var. Diyor ki, Ne kadar mutlu olmaya karar vermişseniz o kadar mutlu olursunuz. Obeziteden kurtulmak ve mutlu olmak istiyorsanız bu sözü lütfen bir tarafa yazın. Meslek hayatımın büyük bir kısmı obez bireyleri ve şeker hastalarını sağlığına kavuşturmakla geçti. Azimli olup ek olarak bilinçli bir yol izledikçe kilo veremeyecek kişi hemen hemen hiç yoktur. Tabii ki sonunda ne kadar mutlu olacağınız ile orantılı olarak.

Kıymetli okurlarım. Merak edilen ve sorularınızın cevabını bulmakta zorlanacağınız bazı konular ile ilgili olarak dünyanın saygın tıp dergilerinde Ekim 2020 de çıkmış bazı yazıları sizlere aktaracağım.

1-YÜZÜNÜZDE BİRİKEN YAĞLARI KENDİ ÇABALARINIZ İLE NASIL AZALTABİLİRSİNİZ?

a)Yüz egzersizleri: Yüzünüzün görünümünü değiştirmek, yaşlanmasının önüne geçmek ve yüz kaslarınızı kuvvetlendirmek için gereklidir. Yanaklarınızı şişirerek havayı bir yanaktan diğerine itmek,  birkaç saniye dişlerinizi sıkarken gülümsemeyi denemek gibi daha bir çok egzersiz tipi vardır. 50 kadının incelendiği bir  çalışmada 8 hafta süre ile bu tip egzersizleri yapanların yüz kaslarının belirgin şekilde toparlandığı, yüzün daha genç görüldüğü bir takım ölçümler ile kanıtlanmıştır.

b)Kardiyo: Haftada 150-300 dakika kadar orta ve yüksek hızda yapılan egzersizlerin (yürüme, koşma, bisiklet, yüzme, dans gibi) genel vücut yağı yanında yüzdeki yağlardan da kaybettirdiği bir çok çalışma ile kanıtlanmıştır.

  1. c) Daha çok su içmek: Yıllarca hastalarıma da söylediğim gibi özellikle yemekle birlikte değil, yemek aralarında su içmek doygunluğu ve metabolik hızı arttırarak kilo kaybına neden olur, cildi daha sağlıklı gösterir.

d)İyi bir uyku: Uykusuzluk iştahı arttırır. Kortizol denilen hormon miktarını da arttırarak vücutta belli alanlarda yağ depolanmasına neden olur. Uykusuzluğun metabolizmayı düşürerek kilo alımına neden olduğunu gösteren çalışmalar da vardır.

  1. e) Lif alımını arttırmak: Günde 30-40 gram lif almak hem genel sağlığın iyileştirilmesi hem de kilo vermek açısından son derece yararlıdır. ABD Beslenme Cemiyeti’nin 345 obez birey ile gerçekleştirdiği bir çalışma bunu teyid etmiştir.

Bu maddelere ek olarak rafine karbonhidratları kesmek, alkol alımını mümkün olduğunca aza indirmek, tuz alımını azaltmak da hem genel hem de yüz bölgesindeki yağların azaltılmasında yarar sağlar.

2-BAZI BESİNLERİN 100 GRAMINDAKİ LİF MİKTARLARI:

Daha önceleri de yazdığım gibi lif oranı yüksek besinler bir çok kronik hastalıktan korunmada yarar sağlamaktadır. Kalp damar sistemi hastalıkları, şeker hastalığı ve obezite bunların başında gelmektedir. Ekim 2020 de güncellenerek yayınlanan bir makaleye göre 100 gramı ele alındığında armutta 3.1 gram, çilekte 2 gram, avokadoda 6.7 gram, elmada 2.4 gram, ahudududa 6.4 gram, muzda 2.6 gram, havuçta 2.8 gram, pancarda 2.8 gram, brokolide 2.6 gram, enginarda 5.4 gram, mercimekte 7.3 gram, kuru fasulyede 6.8 gram, bezelyede 8.3 gram, nohutta 7 gram, yulafta 10.1 gram, patlamış mısırda 14.4 gram, bademde 13.3 gram, bitter çikolatada 10.9 gram lif bulunmaktadır.

Özellikle gençlerimizin yemeyi unuttuğu mercimek, bezelye ve fasulyeye dikkatinizi çekerim.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X