Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Obezite ve ani ölüm

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Yıllardır yazıyorum. Obezite bir kronik hastalıktır. Fazla yağ birikiminin vücuda verdiği zararların derecesine göre bu hastalık bizleri süründürüyor ancak bazen de aniden ölümlere yol açıyor. Bugüne kadar yapılan sayısız çalışmaya göre obezite ve ani kalp kökenli ölümler arasında ciddi bağlantılar var. Bunun nedeni olarak anatomik yeniden şekillenme, vücudun elektriksel işlemlerinde yeniden şekillenme, metabolik işleyiş bozukluğu, vücudun sinir sistemindeki işleyiş bozuklukları gibi birçok neden ileri sürülse de altta yatan mekanizmalar ile ilgili olarak tıp halen net bir açıklama ortaya koyamamıştır. Kilo vermek olayı tersine çevirebilmektedir. Ancak gerçek olan şudur ki obezlerde ani ölümler sıktır.

Bu konuda yapılan en büyük çalışmalardan biri ABD kaynaklıdır ve ABD Kardiyoloji Koleji tarafından bu çalışma gerçekleştirilmiştir. 72 bin obez kadının 32 yıl takip edildiği bu çalışmada özellikle erken yetişkinlik döneminde alınan fazla kiloların ani kalp kökenli ölümleri arttırdığı kesinlikle bulunmuştur. Buradan çıkarılacak en önemli nokta şudur: Özellikle 18 yaş ve civarı alınan kilolar kadınlarda ani kalp kökenli ölümlere yüksek oranda yol açmaktadır.

METFORMİNİ BIRAKIN HEKİM VERSİN

Kıymetl okurlarım. Halk arasında kilo verdirdiği söylenen bu ilaç insülin direnci, polikistik over, kan şekerinin düzenlenmesi gibi durumlarda oldukça etkili olabilmektedir. Ancak bu ilacı gelişigüzel kullanmak birtakım sakıncalar da doğuracağı için mutlaka hekim kontrolünde kullanmak gereklidir.

19 Temmuz 2023 tarihli bir makale güncellenmiş hali ile metforminin yan etkilerini bakın bizlere nasıl aktarıyor. Bu madde mide bulantısı, göğüste ağrı ve yanma hissi, şişkinlik, gaz, ishal, ağızda metalik tat ve baş ağrılarına neden olabilir. Metformini yemekle birlikte almak bu yan etkileri bir miktar azaltabilir. Bunlar hafif yan etkilerdir. Daha ciddi yan etkiler arasında laktik asidoz dediğimiz bir durum oluşabilir. Hastanede yatmayı gerektirebilen bu durum kendisini aşırı yorgunluk, zayıflık, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, kalp atım hızında değişiklikler, kas ağrıları, ciltte kızarıklık, nefes almada güçlük şeklinde gösterir. Bu tabloda ölüm % 50 lere kadar ulaşabilmektedir.

Bir diğer yan etki ise B12 eksikliği sonucu gelişen kansızlık tablosudur. Bu nedenle ara ara bu ilacı kullanan kişilerde B12 düzeylerine bakmak doğru bir yaklaşımdır.

BORAKS CİDDİ TEHLİKELER DOĞURABİLİR

3 Ağustos 2023 Tarihli bir makaleye göre kimyasal bir temizleyici olan boraks maddesi, sosyal medyada çıkan yorumlara göre bazı kişiler tarafından su ile birlikte içilmektedir. Kullanmaktaki amaç bu karışımın çeşitli eklem ağrılarını ve iltihabını hafifletmesinden, hormonal dengeyi sağlamasından dolayıdır.

Boraks, sodyum borat, sodyum tetraborat ve disodyum tetraborat isimleriyle de anılan beyaz bir tozdur. Ev temizleyicisi ve çamaşır deterjanı için güçlendirici olarak kullanılır. Tıbbi toksikoloji doktoru ve National Capital Poison Center İcra Direktörü Dr. Kelly Johnson-Arbor, insanların, algılanan faydaların bor içeriğinden kaynaklandığına inandığını söylemektedir. Ancak direktör bizler bazı gıdalar ile yeterli bor almaktayız ve daha fazla bor almamıza gerek yoktur diyor. Bu konuda yeterli insan çalışmaları olmadığı için fazla miktarda bor bizi olumsuz etkileyebilir diye de ekliyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X