Kıymetli okurlarım. Meslek hayatım boyunca takip ettiğim hiçbir obez hastama kalori kısıtlayıcı diyet vermedim. Memeliler grubuna ait bir canlı olduğumuzu her zaman hatırlattım ve doyana kadar bazı gıdaları almamız gerektiğini her hastama söyledim. Karınca da, çekirge de ormanlar kralı arslan da, denizde yüzen balık da doymak için mücadele veriyor. Canlıların temel özelliklerinden 3 tanesi sayılacak olsa bunlar üreme, barınma ve doyma olarak sıralanır. Siz eğer obezite ile başvuran kişinin elinden doyma hakkını elinden alırsanız kilo vermede başarı şansı çok düşük olur. Dikkat edilmesi gereken nokta yemek yeme farkındalığı oluşturarak kişinin doyduğu noktayı aşmamasını sağlamaktır. Yaşadığımız sosyal çevre bizi patlayana kadar yedirmeye programlamıştır ve ne yazık ki bunu artık normalmiş gibi kabul ediyoruz.
Kıymetli okurlarım. Bir maddenin gıda olabilmesi için bir takım özelliklere sahip olması gereklidir. Bu özelliklerin başında gıdanın bağışıklık sistemi hücreleri başta olmak üzere bir çok hücremizin yapısına katılabilme özelliği taşıması gereklidir. Bunun dışında psikolojik yapımıza destek olmalı, hormonal sistemimize destek olmalı, sinir sistemimizi destekler özellikleri olmalıdır. Bu tanıma istinaden doğal özellikleri taşıyan bir tavuk yumurtası ile sabah yolunuzun üstündeki bir esnaftan aldığınız ucuz imal edilmiş poğaçayı karşılaştırdığınızda hangisinin gıda olduğu ortaya çıkacaktır.
Bugün karaciğer ve pankreas yağlanması olan, insülin direncine sahip bir erişkinin kabaca nasıl beslenmesi gerektiğine dair bir kaç öneride bulunmak istiyorum. Bu yazacaklarım doyarak size aynı zamanda kilo da verdirecektir hiç kuşkunuz olmasın. Sadece ciddi allerjik alt yapısı ve obeziteyi körükleyen fizyopatolojik bir sıkıntısı olan hastalarda olaya daha akademik yaklaşmak gerekebilir.
Karaciğer ve pankreas yağlanması, beraberinde insülin direcinin de bulunması vücutta çok ciddi bir enflamasyon olduğunu gösterir. Bu durum dikkat edilmediği zaman bazı kalp ve beyin damarlarının hasarlanmasına bağlı olarak ciddi sonuçlar doğurabildiği gibi ciddi karaciğer ve pankreas hastalıklarına da neden olabilir.
1-En önemli uymanız gereken kural yemek yerken asla acele etmemeniz, ne yediğinizin farkına varmanız ve gıdaları uzun uzun çiğnemenizdir. İnanması zor da olsa bu alışkanlığı kazanmanız kilo vermenin altın anahtarıdır. İkinci önemli kural asla öğün aralarında bir şey yememenizdir. Şekersiz çay, bitki çayları, kahve, maden suyu içebilirsiniz.
2-Sabah ve akşam öğünlerinde tüketebildiğiniz kadar yeşil yapraklı sebzeleri tüketmelisiniz (kuzu kulağı, taze nane, maydanoz, marul, dereotu, reyhan, tere, roka, toparlak mor lâhana, sarımsak ve soğan gibi).
3-Sabah kahvaltısına başlamadan 10 dk kadar önce yarım çay bardağı ölçüsünde limon sıkarak bardağın kalanını soğuk sıkım zeytinyağı ile tamamlayarak için ve güne başlayın. 3-4 taneye kadar yumurta, geleneksel peynirlerimiz (Özellikle Mihaliç, Ezine, Gravyer başta olmak üzere), tuzuna dikkat ederek yeşil zeytin. Yulaf kepeği kullanılarak yapılan ekmekten 1 el boyu. 1 çay bardağı organik domates suyu veya 1 su bardağı kefiri kahvaltınızda içebilirsiniz.
4-Öğle ve akşam öğünlerinde havuç ve patates içermeyen sebze yemekleri (kuru fasulye, taze fasulye, barbunya,enginar, pırasa, kapuska, ıspanak gibi) + Ev yapımı yoğurt +Tuzuna dikkat ederek ev yapımı turşu (özellikle lahana turşusu)+Yukarıda adı geçen yeşillikler. Akşam alınması gereken sebze yemeklerine bir miktar haşlama et katabilirsiniz.
Kaslarınız korumak ve var olan yağlarınızı enerji olarak harcamanız için sizlere çizgili kaslar verilmiştir. Bunun aksi mümkün değildir. Enerji kuvvet ile yolun çarpımından ibarettir. Gün içerisinde hekiminiz veya egzersiz konusunda eğitimli bir kişi sizlere nasıl egzersiz yapmanız gerektiğini anlatacaktır.
TEŞEKKÜRLER SAYIN BAKANIM
Yıllarca cenaze varmış, yaşlı varmış, hasta varmış, şehit varmış arından yoksun kişilerin müzik seslerini ve o iğrenç egzos sesini sonuna kadar açıp gece yarıları cadde ve sokaklarda gezmelerini defalarca yazdım. İçişleri bakanımız bu konuda son derece kararlı olduğunu ifade etti. Sessiz ve huzurlu Bursa ve ülkem için uğraşan herkese saygılarımı sunuyorum.

Flipboard