Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Rüya Alemi

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Rüyalar veya düşler uykunun genel karakteristik özelliklerindendir. Hızlı göz hareketi (İngilizce kısaltılmışı REM, rapid eye movement) denilen ve uykunun 5 bölümlerinden birisi olan REM aşamasında görülürler. Beyin sapı denilen beyin bölgesi tarafından kontrol edilen bu uyku bölümü 2 saatte bir tekrar eder ve 5-30 dakika kadar sürer. REM esnasında beynimizin çalışması uyanık durumdaki çalışmasına benzer ve kimi bilim insanlarına göre bu dönem hatırlama fonksiyonu ile yakından ilişkilidir. Bu dönem içinde gözler hareketlidir ve bu esnada uyandırılan insanlar rüya gördüklerini bildirirler ve rüyalarını çok net hatırlarlar. Bu esnada uyandırılan kişilerin gün içinde daha asabi bir yapıda oldukları gözlemlenmiştir.

2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre rüya konuları en sık şunları içermektedir: Sevilen birisinin ölmesi veya yaralanması, başarısızlık veya çaresizlik, kovalanmak, fiziksel saldırı. Araştırmalar bugün dahi rüyalarımızın gerçekte ne anlama geldiğini bilmemekle beraber araştırmaktadır. Ancak bazı olayların rüya profilimizi etkilediği ise kabul görmektedir. Bunlar kişisel özellikler, mevcut ruh hali, hayal gücü, bilişsel gelişim, ilgilendiğimiz veya endişelendiğimiz şeyler, bazı sağlık durumları (migren, astım, deprsyon gibi). Ama şu gerçek ki rüyalarımız, kâbuslarımız önceden olabilecek olayları bizlere göstermiyor. Bilim bunu kabul etmiyor. Rüyalarımızın bizi sadece uyardığı nokta fiziksel veya zihinsel olarak ne durumda olabileceğimizidr. Bunların sıkıntılı artışı sizi bir hekime yönlendirmelidir.

AZ BİLİNEN YARARLI MOLEKÜLLER:

Yararlı etkileri nedeni ile özellikle yurt dışında bazı ülkelerde kullanılan moleküllerin orijinal isimlerini kullanarak (ilaç olarak kullanılan formlarını değil) sizlere bilgiler vermek istiyorum. Bunlar genel anlamda vücut sağlığını iyileştirmeye yönelik etkiler sağlamakla birlikte bir çok hekim cinsel aktivite artışına yol açan etkileri nedeni ile de bu molekülleri hastalarına reçete etmektedir. Bu molekülleri asıl yazma nedenim son derece masum zannedilerek ciddi yan etkileri nedeni ile fayda bulayım derken zarar görme olasılığınızın oluşabilmesi nedeniyledir.

 1-TRİBULUS: Demir dikeni adı da verilir. Kan şekerini ve kan yağlarını düşürücü etkilere sahiptir. Sporcularda vücut kas yaısının toparlanmasına destek olabilir. Özellikle post menopozal dönem kadınlarda 3 ay süre ile 280 miligram olarak uygulanan bir çalışmada bu kadınların cinsel işlev bozukluklarının düzeldiği görülmüştür. Bazı çalışmalarda erkeklerde de üremeye yardımcı etkileri olduğu saptanmıştır. Geleneksel Çin Tıbbı kökleri ve meyvelerinden yararlanmak süreti ile küçük yapraklı bitkiyi kullanmıştır. Asla hekime danışılmadan kullanılmamalıdır. Ciddi yan etkileri yanında bazı ilaçlar ile etkileşime girebildiği bildirilmektedir.

2-KIRMIZI GİNSENG: Çin ve Kore’de genellikle dağlık alanlarda yetişen bir bitkidir. Saç dökülmesinde etkili olduğunu bildiren çalışmalar vardır. Güçlü bir vitamin ve antioksidan kaynağı bitkidir. Nitrik oksit miktarını arttırarak etki gösterir. Hem erkek hem de kadında etki belirgin derecede güçlü olmasa da cinsel işlev bozukluklarında kullanılabilmektedir. Kalp ve mide rahatsızlıkları olanların dikkatli kullanması gereklidir.

3-SAFRAN:Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinir. Pek çok yararlı etkisi bulunur. Bilindiğinin aksine Orta Asya kökenli değil Girit kökenli soğan köklü bir bitkidir. 150 den fazla uçucu ve antioksidan madde içerir. Rengini krosin adlı antioksidan madde verir. Baharat olarak kullanımı dışında özellikle depresyon kaynaklı cinsel işlev bozukluklarında çok etkili bulunmuştur.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X