Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Sağlıklı gıda sandıklarımız

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Daha önceleri çok yazdım. Yine yazayım çünkü çok ama çok önemli. Bir maddenin gıda olabilmesi için tüm dünyada kabul gören bir takım özelliklere sahip olması gerekmektedir. Gıda dediğimiz maddeler 4 temel özellik içermelidirler. 1-Sinir sisteminize yapısal olarak katılacak ve sinirler arası iletiyi sağlayacak kimyasal maddeleri yapabilecek özelliği taşımalıdırlar. 2-Sindirim sistemimizi tamir edecek, yapısal olarak buralara katılacak. 3-Hormonal sistemimizi oluşturabilecek. 4- Bu çok önemlidir ki iç ve dış düşmanlarımızla mücadele eden bağışıklık sistemimize destek olacak. Bu 4 maddeyi cipsle mi yaparsınız sağlıklı bir yumurta ile mi? Genelde hastalarıma bunu sorduğumda % 100’e yakın cevap olarak yumurtayı alıyorum. Lütfen bu paragrafı hatırınızdan çıkarmayın. Bedeninizin çalışmasının bütün özü burada cevap bulmaktadır.

Gıda alışverişi yaptığımız yerlerde, glutensiz, az yağlı, vegan özellikli, az karbonhidratlı ve buna benzer ibareler içeren gıda etiketleri görebilirsiniz. Bunlar duruma göre seçilmesi gereken gıdalar olabilir ancak asla sağlıklı gıda olacaklar diye bir şart yoktur. Şirketler pazarlama amaçlı bu ibareleri koyabilirler ve bizi bunları almaya yönlendirebilirler. Bu kadar bilgi kirliliği içerisinde bizler sağdan soldan duyduğumuz havalı kelimelerin etkisi ile bu maddelerin seçimini kolaylıkla yapabiliriz. Size bu gıdalardan bazılarını 8 Ekim 2021 tarihli bir makaleden çeviriler ile anlatacağım (İsteyen okurlarıma kaynağın orjinalini gönderebilirim).

1-Granola barlar: Genellikle yulaf macunu olarak bilinir. İngiliz kültürünün yoğun olduğu bölgelerde çok tüketilirler. Yulaf, tereyağı içermesine rağmen yüksek oranlarda şeker içermesi, sık tüketildiğinde obezite ve buna bağlı gelişebilen hastalıklara yol açabilir. Geleneksel Türk kahvaltısında yeri olmamasına rağmen batı tarzı beslenmenin hakim olmaya başladığı beslenme sistemimizde bu da yavaş yavaş yer almaktadır. Yazar granola barların büyük bir kısmının şeker içeriğine bağlı olarak sağlıklı gıda grubunda olmadığını, evde kendiniz yaparak bunu daha sağlıklı hale getirebileceğinizi savunmaktadır.

2-Aromalı yoğurtlar: Yoğurt son derece sağlıklı bir gıdadır. Tabii ki yoğurt özelliklerini taşıyor ise. Aromalı, şeker katkılı yoğurtlar hatırı sayılır oranda şeker içerebilirler. Meyve katılmış yoğurdu kendiniz yapmaya gayret ediniz.

3-Protein içecekler ve barlar: Protein içerdikleri için ilk başta sağlıklı imiş gibi gelebilirler. Yumurta, et ve balıklar ile zaten yeterince ve sağlıklı protein alınabilir. Ancak boya, trans yağlar ve yapay tatlandırıcılar içerdiklerinde bu barlar sağlıklı olmayabilirler.

4-Glutensiz gıdalar: Bir maddenin gluten içermememesi onun gluten içeren gıdalardan daha sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Bunu hastalarımdan da gözlemlemekteyim. Glutensiz diye yüklenilen bazı karbonhidratlar kişiyi daha da şişmanlatıp sağlıksız hale getirebilir. Bazı işlem görmüş ve tatlandırılmış glutensiz gıdalara çok dikkat etmek gereklidir. Yapılan araştırmalar bazı glutensiz ürünlerin gluten içeren muadillerine göre daha az lif, mineral ve vitamin içerdiğini de göstermektedir.

5-Az yağlı ve yağsız ürünler:  Bir gıdadan yağlarını aldınız diye bu gıda asla sağlıklı olacağı anlamına gelmez. Gıda teknolojisi yağı azaltılan gıdanın lezzetindeki kayıpları şeker katarak dengelemeye çalışır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de yağsız ve az yağlı ürünlerin zayıflatıcı amaçla kullanılmasıdır ki bu da kişide doyuruculuk yapamadığı için ileride durumu tersine çevirip kişiyi daha da yedirecektir.

6-Bazı yağlar: Günümüzde rafine edilen soya, mısır ve ayçiçek yağları omega-3 açısından zengindir. Oysa insanoğlu bilerce yıldır omega-3/omega-6 oranını genellikle bire bir ölçüsünde alarak gerçekleştirmiştir Günümüzde omega-6 yağları omega-3 lerin 20 katı fazlası olarak alınmaktadır (bazı kaynaklara göre 40 katı). Bu da kesinlikle vücudumuzda bir kronik enflamasyonu başlatır. Beslenirken omega-6 içeren gıdaları sınırlandırmak yapılacak en doğru seçimlerdendir.

Kıymetli okurlarım. Bu gibi sıkça tükettiğimiz ve sağlıklı olduğuna inandığımız maddelerin sayısı oldukça fazladır. Başka bir yazımda bunları da sizlere anlatmaya çalışacağım.

“Mutlu bir yaşam, kendi doğasıyla uyum içinde olan bir yaşamdır.” (Seneca)

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X