Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Şeker ve şaplak

Halen dünyada geleneksel beslenme  kültürlerine bağlı olarak yaşayan topluluklarda kronik hastalıkların görülme sıklığı daha az. Sağlıklı ömür  sürme ortalaması ise yüksek. Etrafınızdaki aileleri direkt veya dolaylı olarak gözlemleyin. Anne karnında sağlıklı gıdalar alamamış, sezaryen operasyonla doğmuş ve anne sütü verilememiş bir bebek erişkin yaşa gelene kadar neler ile karşılaşıyor diye. Geniz eti, allerjiler, kulak tüpleri, sık sık üst solunum yolu enfeksiyonları, soluk renkli bir cilt ve daha pek çok şey bu çocukların genellikle yol arkadaşıdır.

Şunu hiçbirimiz inkâr edemeyiz. Evinizdeki saksılarda yetiştirdiğiniz çiçeklerin sağlıklı gelişebilmeleri, renk renk çiçek ve yeni yapraklar açması için toprağında gerekli maddelerin ve suyun olması, makul oranlarda güneş ile temas etmesi ve havadar bir ortamda bulunması gereklidir. İnsan içinde gerekli olanlar buna benzetilebilir. Aradaki fark biz direkt topraktan değil, topraktan gelen özleri vücutlarına alanlar ile besleniyoruz. Binlerce yıllık gen depolarımızın kilitlerine uygun anahtarı bulamadığımızda ise kapıda kalıp ya üşüyoruz ya ıslanıyoruz ya da sıcakta pişiyoruz.

Şeker hastalığı malum giderek artmakta. Halen hastaların çoğu yeni bir ilaç var mı diye hekimlere, TV ekranlarında bilgiler veren uzmanlara soruyorlar. Büyük bir çoğunluk acaba ben hata yapıyorum ve ona bağlı olarak mı şekerim artıyor diye sorgulamıyor. Ev kirli görünmesin de kirleri halının altına atayım nasılsa, bu da öyle. Meslek hayatımda insülin kullanmasına rağmen gerekli özeni göstererek şekeri tamamen ortadan kaldıran pek çok hasta ile karşılaştım. Ortak özellikleri ben bu işi yeneceğim dirayetini göstermeleri idi.

Şekeriniz iyi giderken ilaçları da düzgün kullanmanıza rağmen dengede artış lehine bozulma varsa şunları unutmayın:

1-Fazla veya uygunsuz gıda almaya başladınız ve kilo alarak yağlandınız. İnsülin direnciniz gelişti.

2-Hareketiniz azaldı, daha çok oturur oldunuz, stresiniz arttı.

3-Vücudunuzda bir yerlerde bir enfeksiyon var.

4-İlacın dozunda veya emiliminde (mide, bağırsak, karaciğer, pankreas problemleri) bir sıkıntı var. Başka ilaçlar da almaya başladınız ve şeker ilaçları ile etkileşim gelişti. Veya ilaç saklama koşullarınız uygun değil.

5-Kan şekerinizi artıran başka bir ilaç veya hormon almaya başladınız (diüretikler, kortizol, bazı antigripal ilaçlar, bazı antidepresan ilaçlar, bazı kalp ve hipertansiyon ilaçları gibi).

6- Faydalı zannederek enerji versin diye bazı içecekleri alıyorsunuz veya aşırı kafein kullanıyorsunuz).

7- İnsülinin pankreasta yapıldığı beta hücrelerinde azalma oluştu (Aşırı kan şekeri ile, bazı bakteri ve virüsler ile, bazı ilaçlar ki içlerinde antibiyotikler de olabilir, pankreasta yağlanma ve iltihap, otoimmunite, bazı zehirler, tümörler ve metastazlar).

Yakın zamanda çok güzel bir yazı ile karşılaştım. Hayat ebenin şaplağı ile imamın pamuğu arasında geçen zamandır diyor. Sağlıklı bir yaşam bilinci için ebenin şaplağı yetmiyor ama imamın pamuğuda mı korkutmuyor?

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X