Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Sisli beyin

Köşe Yazısını Dinle

Bu tanım tek başına tıbbi bir durum olmasa da genellikle hafıza ile ilgili bir durum, konsantre olamama, bilgiyi işlemede zorluk, yorgunluk ve dağınık düşünceler gibi bir takım belirtileri ifade eder. Genellikle Hashimoto Hastalığı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, nöropsikiyatrik hastalıklar, Çölyak Hastalığı, depresyon, otizm gibi bir takım tıbbi durumları olan hastaları etkiler. Besin eksiklikleri ve yetersizlikleri dahil olmak üzere bir çok durum beyin sisi gelişmesine katkıda bulunabilir. Buna neden olan vitamin ve mineraller yerine konulduğu zaman düzelmeler de kaçınılmaz olur.

Beyin sisine eksikliğinde çok sık rastlanılan bazı maddeler şu şekilde sıralanmaktadır.

1-D VİTAMİNİ: Yağda eriyebilen özellikteki bu vitamin özellikle ve özellikle bağışıklık ve beyin fonksiyonlarının iyi derecede iş görebilmesi için şarttır. Düşük D vitamini düzeyleri bilişsel fonksiyonları etkileyebilir ve beyin sisine yol açabilir. Araştırmalar depresyonu olan kişilerde D vitamini yanında bazı besin maddelerinin de eksik olabildiğini göstermektedir.

2-OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ: Yapılan çalışmalar dikkat ve hafıza ile ilgili sorunlar da dahil olmak üzere omega-3 yağ asitlerinin bu gibi beyin sisi belirtilerinde yararlı olduğunu göstermektedir. ABD’nin ünlü bir beslenme dergisinde çıkan bir çalışma bunu net olarak açıklamaktadır. 18-45 yaş aralığında 176 erişkin kişi üzerinde yapılan bu çalışma plasebo kullanılarak (sahte ilaç ile karşılaştırılmalı olarak) gerçekleştirilmiştir. Yalnız yaşayan insanlar üzerinde yapılan başka bir çalışmada ise bu yağ asitlerinin 4 ay gibi bir sürede hafıza kayıplarını azalttığı bulunmuştur. Bu çalışmalarda kullanılan dozlar günlük 1.5-2.5 gram aralığındadır.

3-MAGNEZYUM: Vücutta enerji üretiminden tutun da  kan basıncının düzenlenmesi, sinir fonksiyonlarının sağlıklı işlemesi için bir çok alanda magnezyuma ihtiyaç vardır. Stresli kişilerde genellikle eksikliği yaygındır. Stres, hafıza bozukluğuna, kaygı durumlarına ve  konsantrasyon güçlüklerine neden olabilir. 60 yaş üzeri 2466 kişide yapılan bir araştırmaya göre magnezyum düzeyi yüksek olanlarda hafıza ve dikkatin daha iyi olduğu bulunmuştur.

4-C VİTAMİNİ: Hemen herkes C vitamini denilince bunun bağışıklık sistemi üzerine olan etkilerini bilir. Oysa bu vitamin vücutta bir çok yerde ve özellikle de beyinde çok faydalı etkilere sahiptir. 80 erişkinin incelendiği bir çalışma yeterli C vitamini düzeyleri olanların daha iyi beyin fonksiyonlarına sahip olduğunu göstermiştir. Özellikle genç erkeklerde kafa karışıklığı yakınmalarını belirgin derecede azaltmaktadır.

5-L-THEANIN: Özellikle yeşil ve siyah çayda, bazı mantarlarda bulunmaktadır. Gram başına siyah çayda 5.13 miligram, yeşil çayda 6.56 miligram bulunmaktadır. Stresi ve gerginliği alan özelliklere sahiptir.

6-B GRUBU VİTAMİNLER: B12 başta olmak üzere diğer B grubu vitaminlerin eksikliği özellikle hafıza konusunda sorunlara yol açmaktadır.

NATO MU NOTA MI

Kıymetli okurlarım. Üzülerek izledim. Geçenlerde ulusal kanalların birinde vatandaşlarımıza Nato’nun ne olduğunu sordular. Kabaca 10 kişiden bir vatandaş gerçeğine yakın bilgi verdi. Bu sadece bir örnek. Yaşantımıza giren diziler, geleneklerimiz ile uyuşmayan bazı programlar, okuma alışkanlığımızın olmaması, sosyal medya enstrümanlarının olumlu olması beklenirken olumsuz olarak yaşamımıza dokunmaları, ailelerin çocuk eğitimine verdiği değer ölçüsü maalesef bizi giderek bilgisiz bir toplum haline getiriyor. Bu konuda herkese iş düşüyor. Dünyada kitap okumaya en az bütçe ayıran insalardan olduğumuz halde lüks yaşam tutkusu bizi biz olmaktan çıkarıyor. Hadi Nato’yu bilemedik ben size notayı söyleyeyim. İki anlamı var. İlki kabaca müzik yazısıdır. İkincisi ise uyarı niteliğinde sözlü veya yazılı yazıdır. İşte şimdi benim yazdığım gibi. Ülkemizin geleceği için, bu dünyada biz de varız demek için çok bilgili olmamız lâzım. Çok dikkat etmemiz lâzım çok…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X