Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Sosyal medya doktorları

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Yarım hoca dinden yarım hekim candan eder diye bir atasözümüz vardır. Son zamanlarda önce televizyonlarda sonra da çığ gibi çoğalarak sosyal medya estrümanlarında bol bol sağlık ile ilgili haberler var. Prostatı olanı 3 metre işeten, 15 günde 15 kilo verdiren, kanserde mucizeler yaratan, çocuk sahibi olmak için harika formüller düzenleyen kişiler ve bunların sayfaları gırla gidiyor. Boşuna okumuşuz yıllar yılı.

Emin olun bu kişiler cildinde sivilce çıktığında soluğu hastanelerde alıyorlar ve verilen tedavileri harfiyen uyguluyorlar. Ancak akşam telefonu eline aldıklarında kabak suyunun sivilceleri nasıl yok ettiğini yazıyorlar. Yine eski bir atasözümüz diyor ki, kültürün olmadığı yerde dedikodu hakimdir. Okumak yok, dinlemek yok, mesleklere saygı giderek azalmakta. Televizyonda bilimsel bir program yerine kim kime ne yaptılar rekor kırıyor. Yılda bir kitap okumamış kişi konuşmaya başladığında susmak bilmiyor.

Sağlık başka hiçbir şeye benzemez. Az sonra yazacağım ve masum bilinen zerdeçal bile belirli kişilerce ve bazı ilaçlar ile bir takım sıkıtılara neden olacağı için kullanılamaz. Bu ve benzeri bilgileri ancak ciddi araştırmalar sonucu ortaya çıkartan bilim adamlarına borçluyuz. Aksi halde kulaktan dolma bilgiler ile kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olan bir insanın sosyal medya aracılığı ile kullandığı zerdeçal onun günlerce hastanede yatmasına neden olabilir. Aman aman sosyal medyada doktorluk taslayan cahillere çok dikkat!

ZERDEÇAL ZAYIFLATIYOR MU?

Obez bireyler haklı olarak kilo vermek için kendilerine zarar vermeyecek bir takım ilaç veya doğal ürünleri araştırırlar. Bunlardan bazıları gerçek bilgiler zemininde bazıları ise kulaktan dolma bilgiler ile gerçekleşir. Sizlere her zaman sağlam bilimsel kanıtları olan makaleler hazırlarım. Obezite konusu (ki benim uzmanlık tezi konumdur) hafife alınmayacak bir konudur ve bu hastalık ile önereceğim bilgiler genellikle güncellenmiş bilgilerdir.  2020 Yılı’nda yayınlanmış bir makale zerdeçalın kilo verdirip verdirmeyeceği hakkında geniş bilgi sunuyor. Altın baharat da denilen zerdeçal yüzyıllardır Asya ve özellikle de Hint Mutfağının vazgeçilmez baharatlarındandır. İçeriğindeki kurkumin güçlü bir antioksidan ve antienflamatuar bileşiktir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar kurkuminin yağ dokusunda küçülmelere ve insülin hassasiyetinde artmalara neden olduğunu kanıtlamıştır. Zerdeçalın kronik kullanımı kaybedilen kiloların geri alınmasını da önleyebilmektedir. Kurkuminin ile birlikte piperin adlı madde de kullanılmakta ve kurkumin emilimini 20 kat artttırabilmektedir. Piperin karabiberde bol olarak bulunur. İnsanlar üzerinde yapılan 21 çalışmada yaklaşık 1600 kişi incelenmiş ve bu çalışmalara göre kurkuminin kilo verdirdiği kesinlik kazanmıştır. Bu etkilerden bir tanesi de adiponektin denilen hormon miktarlarında artışa neden olmasıdır. Adiponektin yağ dokusundan salgılanan bir hormon olmasına karşın yağlanmayı engelleyici özelliğe sahiptir.

Her ne kadar zerdeçaldır, bir bitkidir nasıl olsa demeyin. Gebelerde kullanım için yeterli veri yoktur. Şeker ilaçları alanlarda ciddi şeker düşmesi yaşanabilir. Böbrek taşı oluşum riskini arttırabilir. Pıhtılaşma bozukluğu olanlarda pıhtılaşma riskini azaltıp kanamalara neden olabilir. Demir emilimini engelleyerek kansızlığa neden olabilir. Bir çok ilaçla etkileşime girebileceği için siz siz olun son zamanlarda bolca türeyen diplomasız doktorlardan değil gerçek doktorlardan veya eczacılardan bilgi alarak bu ürünleri kullanın.

Gerçeğin acısı çabuk diner, ama yalanın o ağır, insanı yiyip bitiren acısı hiç bitmez (J.Steinbeck).

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X