Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Yağ yakımını artırmak için 10 yol

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. Obezitenin hızla artış gösterdiği ülkemizde yağ yakımını artırmak için bir çok bilimsel  veya bilimsel olmayan yollar uygulanmaya çalışılıyor. Meslek hayatının büyük bir kısmını obezitenin önlenmesi ve tedavisine ayıran bir hekim olarak bu konuda size yardımcı olmaya çalışacağım. Kasım 2021 Tarihli Grant Tinsley imzalı bir makale bu konuda en güncellenmiş bilgileri bizlere aktarıyor. Kilo vermek başka, vücut yağını azaltmak başka bir şeydir. Obezite vücutta yağ artışı ise gerçek anlamda kilo vermek kaslarınızdan ve diğer organlarınızdan protein kaybı olmaksızın sadece yağlardan kilo vermek demektir. Bu da kolay bir iş değildir. Azim, sabır, özveri ve disiplinli bir çalışmayı gerektirir. Bunun haricinde sadece kendinizi kandırırsınız.

1-Egzersize başlayın ve mutlaka kaslarınızı güçlendirici hareketleri hayatınıza ekleyin. Yürüyüşler ile beraber gerçekleştireceğiniz kas kuvvetlendirme (ağırlıklar ile çalışma) hareketleri özellikle karın içi yağların kaybına neden olacaktır. Kanada üniversitelerinin bir tanesinde gerçekleştirilen bir çalışmada özellikle genç ergenlerde ağırlık çalışma aerobik egzersizler kadar bu konuda etkili bulunmuştur.

2-Yüksek protein içeren gıdaları öğününüze ekleyin. Bugüne kadar birçok çalışma yüksek protein içerikli gıdaların iştahı azaltıp metabolik hızı arttırdığını göstermiştir (et, balık, yumurta, baklagiller, diğer deniz ürünleri gibi). Bu besleme tarzını mutlaka bir uzman görüşü alarak gerçekleştirmek başka metabolik sıkıntıların ortaya çıkmasını engeller. Asla kişinin kendi duydukları ile yetinmemesi gereklidir. Böyle bir beslenme kilo verirken kasların korunduğunu da kanıtlamaktadır.

3-Erken yatıp iyi uyumak. 10 yıllık bir çalışma uyku düzeni iyi olmayan kadınların obeziteye daha çok yatkın olduklarını göstermiştir. Başka bir çalışma, normalden az uyuyan kişilerin kalori kısıtlasalar bile istenildiği gibi yağlardan kilo veremediklerini göstermiştir. Bu nedenle sağlıklı ve yeterli bir uyku yağların yakılması için şarttır. Birçok uzman saat konusunda en az 7 saati önermektedirler. Uykusuzluk iştah hormonlarını artırmaktadır.

4-Rafine edilmiş yağlardan uzak durulmalıdır. Trans yağlar ve bunların içerdikleri gıdaları alanlarda yağ yakımı kolay kolay gerçekleşmemektedir. Doğal yağlar tercih edilmelidir.

5-Şekersiz içecekleri tercih edin: Birçok çalışma şekerli içeceklerin göbek yağı artışına neden olduğunu kanıtlamıştır. Şekersiz bitki kaynaklı çaylar ilk tercihiniz olmalıdır. Bol bol ve taze hazırlanmış olarak tüketin. Su başta olmak üzere yemeklerden bir müddet önce içilen bu içeceklerin iştahı önemli derecede azalttığı bulunmuştur.

6-Lifli gıda alımınız artırın. Özellikle suda eriyen lifler sindirim kanalınızda ilerlerken uzun süre tokluk hissi yaşamanızı sağlarlar. Kepekli tahıllar, aşırıya kaçmadan kabuğu ile yenilen meyveler, bakliyatlar, yeşil yapraklılar, tohumlar, trans yağ içermeyen kuruyemişler bu gruptandır. Özellikle karın yağlarının azaltılmasında lifler çok etkilidir.

7-Rafine karbonhidratları kesin. Çok kısa zamanda yağlarınızdan eksilmeler olacağını göreceksiniz. Bunların yerine işlem görmemiş, tam tahıllı karbonhidrat kaynaklarına yönelin.

8-Kardiyonuzu artırın. Kalbin ve akciğerlerin uyumlu ve hızlı çalıştığı egzersizlerdir. Haftada 150-300 dakika orta veya şiddetli egzersize zaman ayırın. İşi yoğun olan kişiler için günde 20-40 dakika kadar kardiyo da iyi bir seçenektir.

9-Yüksek yoğunluklu ve aralıklı egzersizler çok etkilidir. Bunu herkesin yapması zordur. Ancak zamanı kısıtlı olan ve vücudu elverişli kişiler için diğer aerobik egzersizlerden % 30 daha fazla yağ yakımına neden olur. 30 saniye yürüyüş ve ardından sıkı bir koşu, ardından yine kısa bir yürüyüş ve tekrar koşu bu egzersize örnektir.

10-Bol kahve ve probiyotik tüketilmesi de yağların yakılmasına yardımcı olabilmektedir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X