Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Yaşamak için tek formül

Matematik işlemlerin standart bir şekle sokularak gösterilmesine formül denilir. Genel bir olguyu, bir kuralı veya ilkeyi açıklar ve simgeler şeklinde gösterilir. Evrenin sırlarının formülleri olduğu gibi bizim de şişirdiğimiz bazı formüller vardır. Sınavlarda geçmenin formülleri, başarılı olmanın formülleri, avcılık formülleri, kız tavlama formülleri, iyi yemek yapma formülleri gibi. Ben zayıflama formülleri ile ilgili kısımları anlatacağım tabii ki.
 
Bir insanın sağlıklı olabilmesi için, dolayısı ile uzun yaşaması, kolay kolay ilaç ve doktordan uzak yaşayabilmesi, ileri yaşlara kadar ayakta gezip sabah ne yediğini unutmaması için, uygun vasıf ve miktarda su, bazı mineral, vitamin, protein, karbonhidrat ve yağları alması gereklidir. Bunların en başta gelenleri A vitamini, B12 başta olmak üzere B vitaminleri, C vitamini, D, E, K vitaminleri, Koenzim Q, Omega-3, CLA maddesi (Konjuge Linoleik asit), Karnitin, demir, selenyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, potasyum, aminoasitler, yağ asitleri, doğal karbonhidratlar gibi daha sayılabilecek olan bazı maddelerdir.
 
Şimdi, ilköğretimde okuyan bir çocuğunuz, yeğeniniz, kardeşiniz veya başka bir yakınınız varsa ondan rica edin. Bana bu yukarıda saydığım maddelerin hangi yiyeceklerde olduğunu bir liste yapıp verir misin deyin. Bakalım size hangi yiyecek gruplarını yazıp getirecek. Yoğurt, balık ve diğer deniz ürünleri, et, yumurta, karaciğer ve beyin başta olmak üzere sakatatlar, kutulara girmemiş süt, havuç, baklagiller, hele hele ıspanak başta olmak üzere bamya, fasulye, nohut, diğer yeşil sebzeler, çiğ kuruyemişleri yazıp getirecektir. Yağlardan da tereyağı, zeytinyağı başı çekecektir.
 
Bu kardeşimiz eğer cips, yaşpasta, pizza, asitli içecekler, işlem görmüş pirinç, buğday unu, şeker ve şeker katkılı gıdalar yazarsa kesin bir muziplik peşinde olan uyanığın tekidir.
O zaman formül çıktı ortaya. Uzun ve sağlıklı yaşamak eşittir, yukarıda sayılan doğal gıda maddelerini almak artı egzersiz yapmaktan ibarettir. Ha bir de yanına stresle mücadele edip zararlı alışkanlıklardan uzak durmayı eklerseniz tadından yenmez.
 
Hacettepe Eczacılık
Fakültesi’ne teşekkürler
 
Birkaç yıl önce bu bölümün öğretim üyeleri, obezite tedavisinde kullanılan ve halk arasında çok rağbet gören birtakım bitkisel kökenli maddeleri araştırdılar. Çok basit gibi duran defne yaprağı, peynir altı suyu, soya proteini, kreatin, karnitin, kafein, ilaç tarzında sunulan lifler, mısır püskülü, kalsiyum, bir takım otlar, çaylar gibi maddeler tek tek ele alındı. Her birinin başka maddelerin emilimini engelleyebildiği, bağırsakları bozabildiği, sinirlilik oluşturabildiği, sara ataklarına yol açabildiği gibi birtakım etkileri olduğu bulundu.
Siz siz olun bilimin gösterdiği çizgiden şaşmayın. Her bu işi biliyorum diyene güvenip zayıflatma adına önerdiklerini kullanmayın. Hekim ve eczacınız yol göstericiniz olsun. Emaneti ehline veriniz (Nisa 58).

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X