Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Yaşlanmayı önleyen gıdalar

Özellikle 40 yaş ve üstü kişilerde yaşlanmaya karşı kullanılabilecek birçok gıda olmasına rağmen ABD Teksas Eyaleti’nin ünlü Hastalık Yönetimi ve Egzersiz Fizyolojisi Uzmanı Natalie Olsen’e göre bu gıdalardan bazıları çok daha öne çıkıyor. Olsen bir ipucu da veriyor. Sağlıklı yağlar, sağlıklı sular ve antioksidanlardan bol beslenmek kişinin cildinin görünümü vasıtası ile vücut sağlığını ayna gibi belli ediyor. Cildimiz vücudumuzun en büyük dokusudur. İçeride bir sıkıntı olduğunda bu en önce cildimize yansıyacaktır diyor Olsen.

1-SU TERESİ:  Lahana, brokoli, roka gibi aslen turpgiller ailesindendir. Sulak, bataklık bölgelerde bulunur. Kalsiyum, potasyum, manganez, fosfor, A,C, K, B1 ve B2 vitaminlerini ve bazı antioksidanları bol oranda içermektedir. Özellikle antioksidan etkileri ile ciltteki küçük kırışıkların toparlanmasına neden olmaktadır.

2-KIRMIZI DOLMALIK BİBER: Ciddi düzeyde antioksidan içerir. Kollajen yapımı için gerekli olan C vitamini açısından çok zengindir. İçerdiği güçlü antioksidan etkili karotenoidler birçok meyve ve sebzede gördüğümüz sarı, turuncu ve parlak kırmızı pigmentlerdir. Cildin güneş hasarından korunmasına yardımcı olurlar. Bu koruma çevre kirliliği ve çevreden gelen toksinler için de geçerlidir. Biberleri dilimleyerek humusla karıştırın veya çiğ olarak salatalara ekleyin.

3-PAPAYA: Cilt elastikiyeti için çok yararlıdır. A, B, C, E ve K vitaminleri yanında fosfor, kalsiyum, potasyum, magnezyum kaynağıdır. Yaşlanmaya karşı doğada var olan en kuvvetli antioksidanlardan papain adlı bir molekülü içerir. Piyasadaki birçok anti-aging üründe bu molekül bulunmaktadır. Kahvaltı tabağınıza ekleyin ve üzerine bir limon sıkarak tüketin. Maskelerini yüz bölgesine uygulamayı önerenler de vardır.

4-YABAN MERSİNİ: Antosiyanin adlı antioksidanları içerir. Bunun yanında A ve C vitaminleri açısından zengindir. Antienflamatuar etkilidir. Kollajen kaybını önler. Cildi güneşin zararlı etkilerine ve çevresel toksinlere karşı korur. Düşük şeker içermesi avantajdır.

5-BROKOLİ: Antienflamatuar ve yaşlanmayı giderici etkilidir. Kollajen yapımını arttırır. K ve C vitaminleri boldur. Lutein gibi güçlü bir molekül içerir
6-ISPANAK: A, C, E ve K vitaminlerini içerir. Lutein ve bitki kaynaklı demir barındıran bu bitki kollajen yapımını uyarır. Canlı saçların oluşumuna yardımcı olur.

7-BADEM VE CEVİZ: Özellikle içerdikleri E vitamini yolu ile cilt dokusunun onarılmasına ve cilt neminin korunmasına yardımcı olurlar. Ceviz, bitki kaynaklı omega-3 yağ asitleri de içerir ve antienflamatuar etkilidir. Cildin doğal yağ bariyerini koruyarak parlaklığının muhafazasını sağlarlar.

8-AVOKADO VE NAR: Ciltte kollajenin korunmasına neden olurlar. İçerdikleri antioksidanlar güçlü cilt koruyucudurlar. Avokado içerdiği bol A vitamini ile nar ise içerdiği punicalagin adlı molekül ile kollajenin korunmasına ve yaşlanmanın önlenmesine yardımcı olurlar.

YEŞİL ÇAY KİLO KAYBETTİRİYOR

Yapılan çalışmalar yeşil çay içerisindeki kafein ve kateşin adlı maddeler aracılığı ile kilo kaybına neden olabiliyor. Özellikle kateşinlerin içinde yer alan epigallokateşin gallatın (EGCG, siyah çaya oranla yeşil çayda çok daha fazla) yağ yakımını hızlandırdığı, kafeinin ise ek %4’lük bir kalori harcamasına neden olduğu bulunmuştur. EGCG maksimum 800 mg alınmalıdır. 1 litre yeşil çayda yaklaşık 300 mg EGCG bulunmaktadır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X