Ebru Narin
Ebru Narin
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Renkli tabak genç beden

Köşe Yazısını Dinle

Bir sofraya oturduğunuzda tabağınızda hangi renkler var? Sadece kahverengi kızartmalar ve beyaz ekmek mi, yoksa kırmızı domates, mor patlıcan, yeşil brokoli ve turuncu havuç da eşlik ediyor mu? Çünkü bilimin söylediği şu: Tabağınız ne kadar renkliyse, bedeniniz o kadar genç kalıyor.

Antioksidanların görünmez kalkanı

Sebze ve meyvelerin farklı renkleri, aslında farklı koruyucu bileşenlerin işareti.

Kırmızı: Domates ve nar, kalbi koruyan likopen içerir.

Mor: Yaban mersini, patlıcan, üzüm; hafızayı destekleyen antosiyaninlerle doludur.

Yeşil: Brokoli, ıspanak, bağışıklığı güçlendiren klorofil ve folat kaynağıdır.

Turuncu-Sarı: Havuç, kabak, portakal; hücreleri onaran beta-karoten bakımından zengindir.

Bu bileşenler, hücreleri oksidatif stresten koruyarak yaşlanma hızını yavaşlatır.

Hücreler için renk terapisi

Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, günlük beslenmesinde en az 4 farklı renge yer veren kişilerin biyolojik yaşlarının daha düşük olduğu gözlendi. Yani tabağa eklenen her renk, ömrümüze eklenen bir tazelik oluyor.

Ne yapmalı?

Günlük öğünlerde en az 3-4 farklı renk bulunmasına dikkat edin.

Çocuklar için yemekleri “renk oyunu”na dönüştürün.

Mevsim sebze ve meyvelerini tercih edin; doğanın takvimi, vücudumuzun ihtiyacını en iyi bilir.

Yaşlanmaya karşı en etkili ilaç, pazarcı ve manav tezgâhlarında saklı olabilir. Daha genç kalmanın sırrı belki de çok basit: Renkli beslen, genç kal.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X