Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu

Tekstilciler yüksek teknolojiye odaklandı

Ekonominin temel derdi katma değer.

Üretim süreçlerinin daha yüksek katma değerle buluşup hem karlılığı artırması hem de ülkeye döviz kazandırması kritik önem taşıyan konular.

Elbette yeni girişimlerin önem derecesi de unutulmamalı!

Yaratıcı fikirlerin yüksek kazanç sağlayan projelere dönüşmesi ekonomik büyümenin anahtar kavramları arasında yer alıyor.

Özellikle ihracatçı sektörlerde katma değer artışını sağlayacak çalışmaların önemi ortada.

Peki fikri olanlar destek bulabiliyor mu?

Farklı kurumların farklı destekleri var.

Ama sahadakilerin elinin değdiği destekler bir başka katkı sunmakta!

Çünkü sektörlerin ihtiyaç duyduğu projelerin muhattaplarıyla ilk elden karşılaşma imkanı söz konusu.

Bu fırsatı Türkiye’ye örnek biçimde kurumsallaştıran bir kurum var Bursa’da.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) yeni girişimlerin ve projelerin hayata geçmesi için Ar-Ge proje pazarlarıyla sektöre 11 yıldır katkı sağlıyor.

Özellikle İbrahim Burkay’ın yoğun çabalarıyla kurumsallaşan ve diğer sektörlere de ülke çapında örnek olan “UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi” 2009’dan bu yana büyük yol aldı.

UTİB’in BEBKA ve BTSO işbirliğinde bir ilke imza atarak hayata geçirdiği etkinlik; Ar-Ge’yi, yenilikçiliği ve yüksek teknolojiyi tekstil sektörünün ayrılmaz bir parçası haline getirmiş durumda.

Sektöre yeni bir vizyon kazandıran proje pazarı, üniversite-sanayi iş birliği, proje fikirlerinin ticarileşmesi ve inovasyonla desteklenen Ar-Ge faaliyetlerinin hayata geçirilmesine ciddi boyutta katkı sağladı.

Gençlerin, araştırmacıların ve girişimcilerin tekstile yönelmesine önayak olan proje pazarları sektör adına çok yönlü etkinlikler olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı.

Ve bu yıl bir değişim ve dönüşüm süreci başlamış durumda.

UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin’in öncülüğünde “Teknolojik Alanlarda Değer Üreten Girişimler ve İşbirlikleri” temasını odak noktasına alan 11. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı, yenilikleri de beraberinde getirmeye aday.

Kısacası girişimcilik odaklı, ticarileşmeye dönük ve sanayiye direkt uygulanabilir bir konsept öne çıkıyor bu yıl!

Sanayicinin özellikle odaklandığı alanların öne çıkarıldığı proje yarışmasında da haliyle yeni bir yaklaşım bekliyor proje sahiplerini.

 

Girişimciler kazançlı çıkacak

 

22-23 Ekim tarihlerinde Merinos AKKM’de gerçekleştirilecek Proje Pazarı kapsamındaki “Techxtile Start-Up Challenge” programında fikirler yarışma fırsatı bulacak.

Yabancı katılımcılara da açık olan program için 11 Eylül Çarşamba gününe kadar başvuru yapma şansı mevcut. 

Yüksek teknoloji ağırlıklı inovatif fikirlerin yarışacağı alanlar çok geniş bir yelpazede seçilmiş!

Ana alanlarsa tekstilde bilişim, yenilikçi malzeme, teknik tekstil, sektöre özel uygulamalar, yeni üretim süreçleri, çevreci ve sürdürülebilir alanlar başlıkları altında toplanmış.

Sektöre yeni bir soluk kazandırması beklenen yarışmanın finalistleri de hayli kazançlı çıkacak.          

Finalistler, ULUKOZA programı ile 200 bin TL TÜBİTAK hibesine hak kazanma fırsatı yanında patent başvurusu, yüzde 100 firma kuruluş desteği, şirket kurma masraflarının karşılanması, bir yıllık muhasebe desteğini de maddi anlamda yanlarında bulacak.

Ayrıca Milano’da 10 günlük Kuluçka ve Hızlandırıcı Programa katılım, bir yıl süresince profesyonel mentorluk desteği ve Bursa Teknik Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nin imkânlarından faydalanma fırsatı söz konusu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X