Bundan 40 yıl önce Bursa’daki ekmek fiyatlarına denge ve denetim getirmek amacıyla kurulan Büyükşehir Belediyesi’ne ait BESAŞ Ekmek Fabrikası iyi ki ayakta kalmış.
Gıda fiyatlarındaki oynaklığın, merdivenaltı üretim ve hilenin çok konuşulduğu bugünlerde BESAŞ’tan Bursalıları sevindirecek bir müjde var.
Dün BESAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Bektaş ile konuşurken, Ankara’da yapılıp, Valilik kararıyla geri çekilen, İstanbul’da da olmayacağı açıklanan ekmek zammını hatırlatıp, ardından da “Bursa’da BESAŞ ekmeğine zam gelecek mi” diye sorduk.
Bektaş net ifadelerde yanıtladı.
Bursa’da 400 gramlık BESAŞ ekmeğini halen 1 lira 25 kuruştan sattıklarını, zam yapmayı düşünmediklerini söyledi.
Zam fırsatçılarının aportta beklediği bugünlerde BESAŞ’tan gelen açıklama gerçekten yüreklere su serpti.
Çünkü; başta büyük market ve pazarlar olmak üzere günlük etiket değiştiren fırsatçılardan halk bunalmış durumda.
Bursalıların güvenle BESAŞ ürünlerini tüketmeye devam etmelerini isteyen Bektaş kamu sorumluluğuyla şirketlerinin Bursa’da denge unsuru olmayı sürdüreceklerini anlattı.
BESAŞ’ın 5 üretim bandına günlük 320 bin adet ekmek kapasitesine sahip olduğunu ancak, 250 bin adet civarında üretim yaptıklarını hatırlatan Bektaş, asla esnafa da bu konuda rakip olmadıklarını vurguladı.
BESAŞ’ta hijyen ve kaliteye önem verdiklerini, sağlık kodeksine aykırı aramamül kullanmadıklarını anlatan Bektaş, merdivenaltı ve hileli üretim konusunda da vatandaşların dikkatli olmalarını, yaşayabilecekleri olumsuzluklara karşı Gıda Tarım ve Sağlık müdürlüklerini arayabileceklerini ifade etti.
BESAŞ’taki ekmek çeşitlerine halkın yoğun bir ilgi gösterdiğini, ayrıca kronik hastalıklar için de özel üretim ekmek çeşitleri bulunduğunu söyledi.
BESAŞ’ın süt ürünlerinde de koruyucu madde başta olmak üzere insan sağlığını etkileyecek hiçbir mamül kullanılmadığının altını çizen Bektaş, buradaki ürünlerin fiyatlarında da bir değişiklik söz konusu olmadığını bildirdi.
Katar ile görüşme
BESAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bektaş’ı bulmuşken, bir ara gündemde olan Arap ülkelerine yatırım konusunu da açtık.
BESAŞ’ın buralarda yatırım yapmayı düşünmediğini, ancak süt ürünleri mamüllerinden dost ülke Katar’a satmak için temasları olduğunu, daha dün bu konuda Katarlı yetkililerle görüşme yaptıklarını söyledi.
Bildiğiniz gibi kimi Arap ülkelerinin Katar’ı izole etme ve uygulanan ambargo sırasında Türkiye bu ülkeye uçaklarla gıda maddesi göndermişti.
Katar da Türkiye’nin döviz kuru silahıyla köşeye sıkıştırılmak istendiği bir dönemde ülkemize 20 milyar dolarlık yatırım taahhüdünde bulunmuştu.
BESAŞ’ın tam da bu gelişmeler ışığında Katar’a süt ürünleri satacak olmasını önemsiyoruz.
Henüz netleşmiş bir şey yok ama Katar’dan böyle bir talebin gelmesi BESAŞ ve Bursa adına sevindirici.
Ziraa, Keles’teki BESAŞ Süt İşleme Fabrikası’nda halen günlük 15 ton kapasiteye ulaşılmış durumda.
Bektaş, eğer Katar ile bu konuda bir anlaşma sağlanırsa kapasitenin artabileceğini de kaydetti.
AR-GE küçülüyor
Bektaş’a Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü içinde faaliyet gösteren BESAŞ AR-GE’nin durumunu da sorduk.
Burayı kapatmayı düşünmediklerini, üniversite ve liselerin gıda bölümlerinde okuyan öğrencilerin hem staj yapmaları hem de ekmek üzerine araştırmalar için kurduklarını, ancak şimdi küçüleceklerini, paket ekmek üretiminin az da olsa devam edeceğini anlattı.
Bektaş, üretim ağırlığının ana fabrikaya kayacağını da sözlerine ekledi.