İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bu nasıl iş, bir yılda anca yüzde 5’i bitti

Köşe Yazısını Dinle

Sağlık Bakanlığı’nın ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün Bursa merkez ve 17 ilçede yapımları süren sağlık tesislerinde gözle görülür ilerlemeler var.

Ancak yerinde sayanlar da yok değil.

Devletin ilk kez yeni bir sağlık tesisi yatırımı yaptığı Harmancık ilçesinde 10 yataklı Entegre Devlet Hastanesi’nin inşaatı kaplumbağa hızının da altında ilerliyor.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Harmancık Entegre Devlet Hastanesi inşaatının su basmanın seviyesinde, yüzde 5’lerde kaldığını, bunun da yüklenici firma kaynaklı bir sıkıntı olduğunu söyledi.

Yüklenici Soykar İnşaat’a geçen yıl 30 Ekim’de yer teslimi yapılan proje 17 Haziran 2020 tarihinde ihale edilmişti. 11.2 milyon liraya mal olması beklenen projenin bir yıldır yerinde sayması, ilçe sakinlerinin de canını sıkmış görünüyor.

Resmi bitiş tarihi 25 Mayıs gözüken projenin, sözleşmedeki termine göre bu hızla 5 ayda bitmesi mümkün gözükmüyor.

Bize telefonla ulaşan kimi Harmancık sakinleri, yükleniciye ya işten el çektirilmesini veyahut inşaatın hızlandırılması konusunda gerekli yaptırımların uygulanmasını istiyorlar.

13 dönüm üzerine, bin 50 metrekare taban, 3 bin 143 metrekare kapalı alanlı ve iki katlı inşaa edilen hastane projesinin bu kadar yavaş gitmesi, gerçekten kabul edilebilir bir durum değil.

Harmancık’ta halen kullanılmakta olan Devlet Hastanesi’nin 80’li yıllarda kurulan bir dernek aracılığıyla esnaf ve bölge insanının bağışlarıyla yapıldığı biliniyor.

Ne talihsizlik ki, devletin ilçeye ilk kez yaptığı bu yeni yatırımın da yüklenici kaynaklı sorun nedeniyle hizmete girmesi sarkacak gibi.

Sağlık Bakanlığı’nın ve Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın duruma müdahale edeceğini düşünüyoruz.

İl Sağlık Müdürlüğü envanterinde, Bursa’nın hastanesi yenilenmemiş tek ilçesi Harmancık gözüküyordu.

 

Uludağ onların da hakkı

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin taktir ettiğimiz uygulamalarından biri hiç Uludağ’a çıkmamış ve kayak bilmeyen öğrencileri Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tespitleriyle alıp, Beyaz Cennet’e götürmek.

Proje ilimizin 17 ilçesinde birden uygulamaya sokulmuş. Belirlenen 700 öğrenci  40’lı gruplar halinde Bursa Büyükşehir Belediyespor organizasyonuyla Uludağ’a çıkarılıyor.

Burada kendilerine kıyafetleri ve kayak malzemeleri veriliyor, ardından, uzman eğitmenler eşliğinde hayatlarında ilk kez kayakla tanıştırılıyorlar. Hepsi kısa sürede kayak öğreniyor.

İlk gruba Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fethi Yıldız da eşlik etmiş. Uludağ’da Bursa’nın değişik ilçe ve okullarından gelen öğrencilerin eğitimlerine ve mutluluğuna tanık olmuş.

Bunun devamı getirilmeli.

Uludağ’a hiç çıkmamış hemşerilerimiz için de Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizce böylesi güzel organizasyonlar yapılabilir.

Artık Uludağ’da BURFAŞ’ın sosyal tesisi var. Günübirlik buraya çıkarılıp, ikram ve gezilerle Beyaz Cennet’te farklı bir gün yaşatılabilir.

Belediyeciliğin artık fiziki projelerden çok, böylesi sosyal projelere evrilmesinde de fayda var.

 

Feridun Tetik’in gözünden Bursa’nın hüsran projeleri

Dün bu sütunlardan Çataltepe Sanayi Sitesi projesinde yaşanan mağduriyetin Ankara’ya, Cumhurbaşkanı’na taşındığını yazmıştık.

O yazımız üzerine TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Feridun Tetik’ten bir mail aldık.

Sanayi sitesinin, plansız ve programsız yapılan işlerin Bursa‘daki hüsran projelere örnek olduğuna dikkat çeken Tetik, şunları belirtmiş:

“Bu proje Bursa 2020 Çevre Düzen Planı’nda yok. Birilerinin aklına geldi, binlerce insan mağdur edildi. Bursa 2020 Çevre Düzen Planı’nda yeni Şehir Hastahanesi, yeni stadyum ve TEKNOSAB yok.”

Planda olmayıp, kentte yapılanlara da dikkat çeken Tetik şöyle devam etmiş:
“Büyükşehir Stadyumu 2015’te açıldı. UEFA bugüne kadar hiç maç vermedi. T2 hattı 2018’de bitecekti. Yıl 2022 halen bekliyoruz. Bursa’da üretimi duran özel doğalgaz çevrim santrallerini de dahil etmek lazım. Ovaakça Doğalgaz Çevrim devlette olduğu için düşük kapasitede de olsa çalışmaya devam ediyor. İnşallah hızlı trenin sonu da bunlara benzemez.”

Tetik, nihai olarak ne yapılması gerektiğini de şu sözlerle ifade etmiş;

“Sonuç olarak; plansız yapılan proje ve işlerin Bursa’ya hüsran getirdiğini yaşayarak öğrendik. İsraf edilen Bursalıların kaynakları ve paralarıdır. Bundan sonra yapılması gereken, geçmişten ders alarak Bursa’nın ihtiyaçlarına ve gerçeklerine uygun 2040 Çevre Düzen Planı’nın yapılıp, herkesin bu plana uymasıdır.” 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X