Bu topraklar kolay yurt haline getirilmedi. Her karışında şehitlerimizin oluk oluk akmış kanları var. Osmanlı’dan kalan mirasa üşüsen düşmanların, bizlere vermek istemediği o topraklar kolay kurtarılmadı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yılı kutlamaları için ülke genelinde bir seferberlik var.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100. yılı kutlama törenleri de dolu bir programa sahip.
O programı önceki akşam Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Büyükşehir’in tarihi hizmet binasında açıkladı. Açıklama öncesi ise Orkestra Şube Müdürlüğü sanatçılarınca Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği Balkan şarkıları seslendirildi.
Tarihi binanın meclis salonunda ise merhum Atatürk’ün Merinos Fabrikası’nı ziyareti için geldiği kentimizde son kez zeybek oynadığı salonda aynı gösteri canlandırıldı.
Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı folklorcüsünün salonda gerçekleştirdiği zeybek gösterisi ise toplantıya katılan meslektaşlarımız ve öğrencilerce ilgiyle izlendi.
Başkan Aktaş, Cumhuriyet bayramı kutlama programını açıklarken, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle andı. Ekim ayı boyunca fotoğraf sergisinden, konserlere tiyatro oyunlarından atölye çalışmalarına ve münazara yarışamsı ödül törenine kadar çok sayıda etkinlik planlandığını, Yavuz Bingöl ve Fatma Turgut gibi sanatçıların konserlerinin de programda yer aldığını dile getirdi.
Büyükşehir’in Kültür Sanat müdürlükleri de 100. yıl kutlamaları için dolu içerikli etkinlikler planlamış.
Kaçırmamak gerek.
Bir asır önce kurulmuş bir cumhuriyetin bugün muasır medeniyetler seviyesine ulaşma seviyesinde olduğunu görüyoruz.
Bursa’nın bu süreçte ülkenin gelişim ve dönüşümüne önemli katkılar yaptığını, üretim, ihracat ve istihdamla Türkiye’nin ekonomisinin büyümesinde lokomotif kentlerin başında yer aldığını söyleyebiliriz.
Bu açıdan 100. yılda Cumhuriyeti dolu dolu kutlamanın Bursalılar olarak hepimizin hakkı olduğunu düşünüyoruz. Biz de bu seviyeye gelinmesinde emekleri olan tüm büyüklerimizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz.
Hastane inşaatında emekçi krizi mi var?
Dün Acemler’deki istasyona yürürken dikkatimizi çekti.
İnşaatı süren Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi şantiyesi önünde mini bir emekçi eylemi gözümüze çarptı.
Hastane inşaatının yapımını üstlenen firma çalışanlarından olduğunu düşündüğümüz bir gurup emekçi, haklarının ‘gasp’ edildiğini ileri sürerek, pankart açıp slogan atıyorlardı.
İçeriğini bilmiyoruz ama gerçekten pankartta yazılan gibi şu devirde emekçilerin haklarının teslim edilmiyor olması düşündürücü.
Sorun taşeron kaynaklı da olabilir.
Üstelik, Bursa’nın uzunca süredir tamamlanmasını beklediği ve yapımı çeşitli nedenlerle uzayan bir sağlık kompleksinde bu tür sorunların yaşanıyor olmasını da yadırgadık. Gecikme bundan kaynaklı mı diye düşündük.
Herhalde inşaatı denetleyen kurumların, Sağlık Bakanlığı’nın İl Sağlık ve Bölge Çalışma müdürlüklerinin konuyla ilgili bilgisi vardır ve de olaya müdahildirler.
Madalya avcıları yine ödülle döndü
Kentin arka yüzündeki Harmancık ilçemizde Bursa Uludağ Üniversitesi’nin bir meslek yüksekokulu var
Bursa Uludağ Üniversitesi Harmancık Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri ülke genelinde düzenlenen aşçılık yarışmalarından yıllardır her altın madalya ve ödüllerle dönüyorlar.
Bu kez de öyle yapmışlar.
Harmancık MYO Aşçılık Bölümü öğrencileri Niğde’deki yarışmalarda adeta ödülleri silip süpürmüşler. Niğde 3. Gastronomi Festivali’ne adeta BUÜ Aşçılık Programı öğretim üyeleri ve öğrencileri damga vurmuş.
Öğr. Gör. Fatih Yıldırım, Aşçılık Programı Başkanı Öğr. Gör. Erdoğan Bozan ve Aşçılık Programı öğrencilerinden oluşan heyet katıldıkları yarışlarda birincilik, bireysel yarışlarda ise ikincilik elde etmişler.
Meslek Yüksekokulu’nun böylesi ödüllerle ilçeye dönmelerine biz de o yörenin bir çocuğu olarak kıvandık.
Yarışmanın, Üniversiteler Arası Modern Türk Mutfağı Ekip bölümünde Billur Acar, Dilek Yaşa ve Rıza Babazade birinci olmuşlar. Üniversiteler Arası Osmanlı Mutfağı yarışmasında ise Rıza Babazade ikincilik ödülü kazanmış.
Bursa’nın arka yüzünde gözlerden uzak biçimde aşçılık eğitimi alan öğrencilerimizin katıldıkları yarışmalarda kentimizi, üniversitemizi başarıyla temsil etmiş olmalarına biz de sevindik.
Harmancık MYO’nun Bursa’daki otellerimizce de desteklenmesi gerek. Burada insan kaynağı ve yeni şef adayları yetişiyor.
Turizm sektörümüzün onlara çok ihtiyacı var.