Dün akşam Olay’ın İçinden’de konuğum Büyükorhan Belediye Başkanı Hasan Taş idi.
Taş ile konuşurken, ilçeyi sevindirecek yeni bir gelişmenin haberini aldık.
Dağ ilçelerimizden Büyükorhan’ın Yenice Mahallesi’ndeki Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde işlenen süt ürünlerinin artık ihraç edilmeye başlanacağını öğrendik.
Başkan, süt ve süt ürünlerinden oluşan ihracatın Arap ülkelerine yapılacağını, kooperatif olarak bu konudaki bağlantıları tamamladıklarını açıkladı.
Beyaz peynir, kaşar peynir, dökme peynir olmak üzere Arap damak tadına uygun olarak sipariş edilen süt ürünlerinin ardından da fabrikada teknolojik yenilemeye gidilecek.
Başkan Taş, Yenice Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait fabrikanın dış cephesine giydirme ve iyileştirme yapacaklarını vurguladı.
Dağ’ın saklı yüzü Büyükorhan’dan gelen bu haber, gerçekten bölge adına umut verici bir gelişme.
Umarız, daha büyük bağlantılar yapılır ve hayvancılığın merkezi olan Büyükorhan bu sayede hem kendi halkının refahına katkı sağlar hem de ülkemize döviz kazandırır.
Başkan Taş ile sadece bu konuyu konuşmadık elbette.
Büyükorhan’da yapımları tamamlanan Hükümet Konağı ve Belediye Hizmet Binası’na taşınıldığını da açıkladı.
Başkan Taş, İçişleri Bakanı iken Büyükorhan’a hükümet konağı sözü veren Bursa Milletvekili Efkan Ala ile Sağlık Bakanlığı döneminde ilçeye hastane projesi vaat eden Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu’na da teşekkürü ihmal etmedi. Hastane inşaatında da birinci kat betonunun atıldığını bildirdi.
Taş, Büyükorhan’a kazandırılan belediye hizmet binaları ve diğer projeler için Büyükşehir’ Belediyesi’nin eski Başkanı Recep Altepe ile yeni Başkanı Alinur Aktaş’ı da şükranla andı. Başkan, yakında meydan düzenlemesine de başlanacağını kaydetti.
Büyükorhan Dağ’ın arka yüzünde ama gelişmeye de açık bir ilçe.
İlçe yenilenebilir enerji projeleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor.
Başkan Taş, ilçeye Cuma Pazarı girişinde birer megavatlık iki ayrı güneş enerji santrali kazandırdıklarını anlattı. Buradan elde edilen elektriğin sulama projelerinde kullanılacağını, ayrıca iki de rüzgar tribünü kurulacağını kaydetti.
Santral tartışması
Başkan bugünlerde ilçede çok konuşulan ve tepki gören biyokütle enerji santraline de getirdi konuyu.
Karaağız Mahallesi’ne kurulması planlanan özel sektör yatırımı için, ‘kirli’ ve ‘eksik’ bilgiyle vatandaşların ‘yanıltıldığını’ anlatan Taş, Belediye’nin de yüzde 10 hissedar olacağı santralin ‘çevreye kesinlikle zarar vermeyeceğini’, yüzde 80’i orman ürünü atıkları olmak üzere tarımsal atıkların yakılarak elektrik üretileceğini, bu konuda firmanın da noterden yazılı taahhüt verdiğinin altını çizdi.
Başkan Taş, 100 milyon lira yatırım maliyetli santralin tüm izinlerinin ve ÇED onayının alındığı halde, tıpkı İstanbul’daki Gezi kalkışmasını körükleyen ‘marjinal çevrelerin’ bölgedeki vatandaşı da ‘galeyana’ getirmek istediklerini ileri sürdü.
Taş, santral hizmete girdiğinde yöre ağırlıklı olmak üzere 230 kişilik bir istihdam oluşturulacağını, kendilerinin asla Büyükorhan’a ve bölgeye zarar verecek işe imza atmayacaklarını, bu konuda halkı bilgilendirmeye devam edeceklerini ifade etti.
Başkan Taş, ilçeyi doğa ve kırsal turizm anlamında da öne çıkaracak bir takım projelerin yolda olduğunu, Görecik Yaylası’na 25 bungalov ev yapımı konusunda ise BEBKA ile görüştüklerini, bölgedeki diğer 4 yayla ve mağaranın da turizme kazandırılacağını açıkladı.
Başkan Taş, trafik kazaları ile gündeme gelen ve geçen gün ilçeye bağlı Durhasan Mahallesi’nden 4 hemşerimizin ölümüne neden olan Dağ ilçeleri yolları için de çalışmaların sürdüğünü, kendilerinin de bu konuda Ankara ve partiyle temasları bulunduğunu hatırlattı.