Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi her ne kadar, ‘el koyma yok‘ diye yalanlasa da, Bursa Büyükşehir Belediyesi‘nin Heykel‘deki Tarihi Hizmet Binası‘na Vakıflar Bölge Müdürlüğü 2013 yılında resmen çöktü.
Fiilen tahliye etmedi ama kayıtlarda o yapının sahibi artık Vakıflar gözüküyor. O tarihten bu yana da sembolik de olsa Büyükşehir’den kira alınıyordu.
Ne olduysa 31 Mart sonrası yüzde 1400‘leri bulan fahiş kira zam kararları sonrası oldu.
Atanmış ve haddini aşan bürokratın son derece çirkin bir üslupla, seçilmiş başkandan fahiş kira istemesi de bardağı taşıran son damlaydı.
Konuyu önceki gün makamında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile konuştuk.
Bozbey, “Tapu’dan aldığımız uzmanlar konuyu inceliyorlar. Özel bir ekip kurduk. Vakıflar tarihi binaya haksız yere el koymuş. Burası vakıf kültür varlığı değil. Bu konuda Danıştay kararı var. Ayrıca tarihi yapının bir ucu Orhan Vakfı’nın arsasına, parseline basıyor diye binayı komple kendi adlarına tescil ettirmişler. Öyle bir basma da yok. Burası Bursalıların malı. Burası ve diğer çökülen mülkler için tapu tescil iptal davası açıyoruz. Diğer tüm mülkler için de çalışıyorlar” dedi.
Bozbey, Vakıflar‘ın Bursa’da Büyükşehir‘e ait 16 mülke çöktüğünü, bunlardan kira almaya başladığını, arkadaşlarına, fahiş ve haksız buldukları kiraları ödememe talimatı verdiğini de anlattı.
Başkan Bozbey’in bu talimatı sonrası Vakıflar Bölge Müdürlüğü de, Balibey Han, Candarlı İbrahim Paşa Hamamı, Muradiye Yazma Eserler Müzesi, Ortapazar Lala Şahin Paşa Medresesi, Kültürpark sıcak su dağıtım merkezi, Hacılar Cami Lojmanı ve Ali Paşa Kütüphanesi için de kira icra takibi başlattı.
Diğer yandan;
Büyükşehir Belediyesi’nce yaptırılan Hüdavendigar‘daki Mihraplı Parkı’nı da DSİ 1. Bölge Müdürlüğü‘nün geri isteğini öğrendik. Başkan Bozbey buradaki sıkıntının da BURFAŞ tarafından kiralanan büfeler ve çay bahçeleri olduğunu açıkladı. Ayrıca, parktaki tüm işyerlerinin kiralarını da güncelleyeceklerini kaydetti.
43 bin yapıya su müjdesi geliyor
Bu arada bayram öncesi kırsal alan dışında 2021 yılı öncesi yapılmış ve yapı kayıt belgesi olduğu halde su aboneliği olmayan binalara da su verilme hazırlığı yapılıyor. Başkan Bozbey’e bunu da sorduk.
Bozbey, “BUSKİ Yönetim Kurulumuz bu konuda 43 bin başvuruyu değerlendiriyor. 2021 öncesi yapılmışlarla ilgili yönetimde bu konu ele alınacak. Buraların ne kadar su kullandığına bakacağız. Su sıkıntısı var. 30 metreküp sonrası tarifeden yüksek bedel alacağız. Bahçe sulaması yapıldığını tespit ettik” diye konuştu.
AK Parti Grubu’nun gerçek niyeti BUSKİ’yi batırmak mı?
BUSKİ‘nin mali durumu malum. Başkan Bozbey’e ‘suya zam gelecek mi’ diye de sorduk.
Bozbey bir itirafta bulundu. Seçim öncesi kurum içinden aldıkları bilgiyle suyu yüzde 25 ucuzlatma vaadinde bulunduklarını, göreve gelince bunu gerçekleştirdiklerini de hatırlattı, ardından, “yanıltıldık” dedi. Verilen bilgilerin tümünün ‘yanlış’ çıktığını, indirimle BUSKİ’nin mali yapısının daha da zayıfladığını vurguladı. Bozbey, su tarifesinin artırılması için meclise başvurduklarını ama AK Parti Grubu‘nun bunu sürekli ertelediğini belirterek de şu sözlerle yakındı;
“Zam talebimizi meclis erteliyor. Bu konuda AK Parti İl Başkanı ile de görüşüyorum. Siz bir kurumu batırmak mı istiyorsunuz dedim. Batırmak istiyorsanız buyrun batırın dedim. BUSKİ anormal borçlanmış. Dövizdeki 1 liralık artış kurum borcuna 350 milyon olarak yansıyor. Çınarcık Barajı için 150 milyon Euroluk süreç başlamış. Bu DSİ ve İller Bankası eliyle yürütülmeliydi. İşin yapılması doğru ama finans ve borçlanma kısmı yanlış. BUSKİ’ye öyle borular satın alınmış ki, 6-7 sene kullanılmamış ve korozyon başlamış.”
‘Ülkede şu an büyük bir karışıklık var’
Başkan’a yeni metro hatlarını da sorduk.
Bozbey, “Ülkede şu an idari ve ekonomik anlamda büyük bir karışıklık var. Bursa’da vergi toplamada düşüş yaşanıyor. Türkiye ekonomisi yüzde 25 küçülmüş. Bizim asıl gelirimiz ülkeden toplanan vergilerden geliyor. Vergi havuzuna giren para düşüyor. Buradan yüzde 6, ayrıca ilde toplanan vergilerden de pay alıyoruz. Bize gelen para geçen sene seviyesinde. Ama enflasyon yüzde 80’in üstünde. Bu yıl 36,5 milyar TL’lik bütçe yaptık. Tahminimce bunun 25-26 milyar lirası anca toplanabilir. 6. ay sonrası bütçeyi değerlendireceğiz. Bütçeyi revize edip yıl sonuna doğru başlayan mülk satışlarına erkene alabiliriz. 700 bin kişiyi ilgilendiren 1 milyar dolar maliyetli Çalı-Demirtaş Metrosu’nun yapımını bakanlıktan isteyeceğiz. Devlet yapsa da zaten parasını biz geri ödeyeceğiz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na gidip bunu açıkça isteyeceğiz. Kendi bütçemizle yapmamız zor. Bursa’nın mültecilerle birlikte 3,5 milyonu aşan nüfusu var. Cumhurbaşkanı’na ve bakanlara gittiğimizde kentimizin sorunlarını anlattığımızda, olumsuz bakmazlar. Kentsel dönüşüm ve çevre konusundaki projelere de Murat Kurum Bakanımız ‘destek oluruz’ dedi. Çöp bertaraf tesisi için de ‘bir ay içinde projeyi getirin destek olalım’ dedi. Kentsel dönüşümler için vergi ve KDV istisnası ile faizlerin düşürülmesi şart. Biz de dönüşümleri hazırlayıp, vatandaşla anlaşıp kat karşılığı ihale edeceğiz” dedi.
Bozbey ayrıca, alacaklarını geriden tahsil eden özel halk otobüsçülerine de bayram öncesi bir ödeme yapılacağını müjdeledi.
Başkan Bozbey sorularımıza açık yanıtlar verdi.
Kabulü için teşekkür ediyoruz.