İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Demiryolu altındaki yapı stokunun en net fotoğrafı

Köşe Yazısını Dinle

Fotoğraf, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin daha evvel envantere giren Beşyol’da lokal bir rezerv alanda hayata geçirdiği kentsel dönüşüm projesi üzerinden çekilmiş.

Demiryolu altındaki semtlerin yapı stoku kalitesini net biçimde ortaya döken o fotoğrafta Yeşilova, Beşyol, Fatih, Çirişhane, Merinos, Gençosman, Soğanlı, Etibank gibi Demiryolu altı semtlerinde ruhsatlı yapıya rastlamak neredeyse zor.

Belki de, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar ruhsatlılar hariç, tümü kaçak ve izinsiz dikilmiş yapılar.

Hepsi olası bir Marmara depreminde ağır hasar alabilir ve Allah korusun can kayıplarına da yol açabilir.

Büyükşehir Belediyesi’nin Beşyol’daki kentsel dönüşüm projesi ise bölgedeki değişimin öncüsü olacak türden. İkinci etabı için hazırlık yapıldığını biliyoruz. Devamı getirilebilirse, bölgenin özellikle yola cephe bölümlerinde hızlı bir dönüşüme tanık olabiliriz.

Asıl sıkıntı, iç bölgeleri dönüştürebilmek.

Çünkü; buralardaki ruhsatsız yapılar mühendis hizmetinden yoksun biçimde dikilmişler. Vatandaşı ikna etmek de kolay değil. Hepsi bire bir daire istiyor.

Ankara Yolu altını kökten, bütüncül biçimde dönüştürecek dev bir projeye ihtiyaç var. Bunu da Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe olanaklarıyla yapmak mümkün değil. Bakanlık, buralar için bölgedeki hak sahiplerine yaşadıkları semtlerde tutabilecek yeni bir proje geliştirirse, Bursa’nın eski Santral Garaj altındaki semtleri modern, sağlam ve güvenli yapılardan oluşan yerleşimlere dönüşecektir.

Buna da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın el atması gerekiyor.

İstanbul için başlatılan, ‘yarısı sizden yarısı bizden’ türü, vatandaşa da yük olmayacak bir modelle bu semtler dönüştürülmeli.

Bursa nüfusunun önemli bir kısmını barındıran Demiryolu altı semtlerinin buna acil ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.

Bursa olarak deprem gelmeden dönüşümü hızlandırma zorunluluğumuz var.

Soğanlı’da rezerv alanda başlatılan ancak, diğer yerleşim bölgelerindeki yurttaşların onayı alınamadığı için devamı getirilemeyen dönüşüm işinde de hak sahipleriyle uzlaşacak bir formül bulunmalı.

Osmangazi Belediyesi’nin, birinci etabını kat karşılığı yaptırdığı konutların bölgedeki sosyal yaşamı değiştirdiğini biliyoruz.

Bir uçtan Büyükşehir diğer uçtan Osmangazi’nin başlattığı kentsel dönüşüm projelerinin bölgede geniş sahalara yaygınlaştırmasının Bursa’nın yararına olduğuna inanıyoruz.

Çünkü; bahsedilen alanın yapı stoğu, şiddetli bir depreme dayanacak nitelikle değil. Bu bölgelerin zemin yapısı da iyi sayılmaz.

Hatay ve Kahramanmaraş depremleri gösterdi ki, ülkede mühendis hizmetinden yoksun eski binalar ağırlıklı büyük bir yıkım yaşandı.

 

Oy vermeye engel yok

14 Mayıs seçimlerinde tüm yurttaşlarımız gibi oy atmaya engeli bulunan bireylerimiz de demokratik haklarını kullanacaklar. Bursa Büyükşehir Belediyesi hemşerilerimizin sandığa engelsiz ulaşımları için hazırlık yapmış.

Buna göre;

14 Mayıs’ta sağlık durumu sandığa gitmeye elverişsiz olan Bursalı yurttaşlarımız için ücretsiz bir filo kurulmuş. Pazar günü oy kullanabilmek için Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım filosundan yararlanmak isteyen dezavantajlı hemşerilerimiz cuma akşamı saat 17.00’ye kadar 0 224 716 21 89- 0 224 716 11 55 nolu telefonlara kayıt yaptırabilecekler.

Sağlık durumu sandığa gitmeye engel teşkil eden vatandaşın demokratik tercihlerini kullanabilmesi için başlatılan uygulama doğru bir karar olmuş.

 

Sonradan engelli hale gelen birey tekrar iş yaşamına döndürülecek

Toplumun tüm kesimlerini bir iş ve meslekle buluşturmayı hedefleyen Osmangazi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün yeni bir projesi daha var.

Üstelik, uluslararası destekli bir çalışma.

Osmangazi HEM’in uluslararası düzeyde hayata geçirdiği, “Engelli Bireylerin Yeniden İş Hayatına Kazandırılması” projesi, Erasmus, Yıldız Teknik Üniversitesi, Avusturya, Çekya ve Bulgaristan’dan katılan paydaşlarla yürütülüyor. Geçen yıl başlatılan projenin ikinci ayağındaki toplantı önceki hafta Çekya’nın başkenti Prag’da gerçekleşmiş.

Prag’daki toplantı sonrası konuştuğumuz Osmangazi HEM Müdürü Mehmet Köse, proje ile sonradan engelli hale gelmiş bireylerin nitelikli olarak çalışma hayatına kazandırılmasını hedeflendiğini söyledi. Köse, bu amaçla kendilerinin de projeyi büyük bir istekle takip ettiklerini anlattı.

  

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X